Εντάξει, παρθενογένεση δεν υπάρχει, αλλά στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν με μεγάλη ταχύτητα να αντιγράφονται οι προτάσεις τους σε διάφορα ζητήματα. Είναι και αυτό μια μορφή αναγνώρισης θα μπορούσε να πει κανείς, αλλά προφανώς οι παροικούντες τη Χαριλάου Τρικούπη ξέρουν πως έτσι δεν παράγεται αποτέλεσμα σε καίρια προβλήματα. «Οι προτάσεις κόποις κτώνται» λένε με νόημα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ενα τέτοιο παράδειγμα ήταν η μείωση των φορολογικών μερισμάτων που είχε προτείνει αρχικώς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και αντέγραψε αυτούσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ίδιο ισχύει και για τη χθεσινή πρόταση του Ποταμιού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κι αυτό προκύπτει απλώς αν θυμηθεί κανείς ότι την περασμένη Πέμπτη η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε καταθέσει τη δική της πρόταση για τις τηλεοπτικές άδειες, επισημαίνοντας ως «έωλο» το επιχείρημά της κυβέρνησης ότι κινδυνεύουν να χαθούν 240 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στο Δημόσιο.

«Το ίδιο και μεγαλύτερο ποσό θα μπορούσε να εξασφαλισθεί από 8 – 10 (το λιγότερο) κανάλια, που με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες μπορούν να αδειοδοτηθούν και με ένα τίμημα 20 – 30 εκατ. ευρώ για το καθένα. Τίμημα που το ύψος του διασφαλίζει τόσο την υγιή και βιώσιμη λειτουργία τους αλλά και την απασχόληση των 2.000 εργαζομένων, των οποίων οι θέσεις σήμερα κινδυνεύουν» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόταση.

Το ραντεβού Βούτση – Θεοδωράκη

Για να είμαι δίκαιος, όμως, θα καταγράψω και την πρωτοβουλία του Ποταμιού. Χθες, λοιπόν, στις δέκα το πρωί ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση στο γραφείο του για να του παραδώσει την πρόταση της Σεβαστουπόλεως σχετικά με τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

Το μότο που συνοψίζει την πρόταση ήταν, όπως δήλωσε ο ίδιος ο επικεφαλής στους δημοσιογράφους μετά, «περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία και περισσότερη διαφάνεια των οικονομικών των καναλιών».

Να σας επισημάνω ότι οι ποταμικοί απέστειλαν την πρότασή τους και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ επισυνάπτουν και διάφορα παραδείγματα από χώρες της Ευρώπης όπως Σουηδία, Πορτογαλία, Ισπανία κ.ά., από τις οποίες εμπνεύστηκαν κάποια από τα σημεία της. Για να μη λένε δηλαδή στη Χαριλάου Τρικούπη ότι τους αντιγράφουν…

Ο Βούτσης είπε στον Θεοδωράκη ότι είναι ανοιχτός να συζητήσει τις επόμενες ημέρες –ανάλογα και με την απόφαση του ΣτΕ –για τη σύνθεση του ΕΣΡ, υπεραμύνθηκε όμως των όσων έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

Τι προτείνει Το Ποτάμι

Τι περιλαμβάνει λοιπόν αυτή η πρόταση; Συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με θητεία απολύτως ορισμένη χωρίς παρατάσεις. Ανοιχτή διαδικασία αδειοδότησης έως δέκα τηλεοπτικών σταθμών. Οι άδειες να έχουν δεκαετή ισχύ και να δίνονται ύστερα από διαγωνισμό που διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με όρους και προϋποθέσεις που θέτει το ΕΣΡ.

Οσοι επιθυμούν να πάρουν άδεια οφείλουν να πληρούν εκτός από τις οικονομικές προϋποθέσεις και συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, η στελέχωση του σταθμού, ο αριθμός των εργαζομένων, οι άξονες του προγράμματος και η παραγωγή –και το κόστος παραγωγής –ελληνικού προγράμματος να είναι ανάμεσα στα κριτήρια που εξετάζει το ΕΣΡ.

Νομικά ή φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με το Δημόσιο (δηλαδή προμηθευτές του Δημοσίου και εργολάβοι δημοσίων έργων) να μην έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν στη μετοχική σύνθεση εταιρειών που κατέχουν τηλεοπτικούς σταθμούς. Οσοι λαμβάνουν άδεια να καταβάλλουν εφάπαξ 10 εκατ. ευρώ έκαστος και παράλληλα να θεσπιστεί ετήσιο τέλος χρήσης συχνότητας, το οποίο θα αντιστοιχεί σε 2% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του σταθμού. Κάθε χρονιά να γίνεται έλεγχος των βασικών οικονομικών και ποιοτικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Μίνι περιοδείες για την Αυτοδιοίκηση

Μιας και αναφέρθηκα στον Σταύρο και εφόσον έκανα το ίδιο για τη Φώφη και τον Θεοχαρόπουλο, να σας πω ότι σήμερα το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Δημαρχείο Ηλιούπολης για να συναντηθεί με τον δήμαρχο Βασίλη Βαλασόπουλο, ο οποίος τον προσκάλεσε να συζητήσουν τα προβλήματα του δήμου.

Τον Θεοδωράκη θα συνοδεύει και ποταμικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους δύο βουλευτές Β’ Αθηνών Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό και στελέχη του Τομέα Πολιτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να επισημάνω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις με τοπικούς άρχοντες, τόσο της πρωτεύουσας όσο και της Θεσσαλονίκης. Σε αυτές θα συνοδεύεται από βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Οπως καταλαβαίνετε, το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει με αυτές τις κινήσεις είναι –για να το πω με ένα κλισέ –ότι Το Ποτάμι είναι εδώ ενωμένο δυνατό.