Οι ταινίες που παίζει αυτήν την εβδομάδα η τηλεόραση σε κριτική Ακη Καπράνου. Οσα πιο πολλά «Χ» τόσο το καλύτερο. Στο ΖΑΠ προτιμήστε το ζάπινγκ…

ΣΑΒΒΑΤΟ

Ο ψευταράς ΧΧ

(Liar liar)

Star 13.20

Εξαιτίας της ευχής του γιού του, ένας δικηγόρος παθαίνει μεγάλη νίλα: δεν μπορεί να πει ούτε ένα ψέμα! Αφορμή για να επιδοθεί ο Τζιμ Κάρεϊ στις γνωστές του λαστιχένιες γκριμάτσες – τι να κάνουμε όμως, έχει πολύ πλάκα αυτός ο γνήσιος απόγονος του Τζέρι Λιούις. Παραγωγής 1999. (Διάρκεια: 90′)

Ένα ασύλληπτο κορόιδο ΧΧ

ΣΚΑΙ 15.45

Ένας φτωχός κουρέας στην Πλάκα, ο Θανάσης, είναι ερωτευμένος με την κόρη του γείτονά του ο οποίος υπήρξε συνεργάτης των Γερμανών. Ξεκαρδιστική κωμωδία του Θανάση Βέγγου με τον ίδιο – στοπ-καρέ στη φωτογραφία του Σταμάτη Κόκκοτα στο κουρείο του. Του 1968, επίσης με Διονύση Παπαγιαννόπουλο και Τάκη Μηλιάδη. (Διάρκεια: 80′)

Κάτι να καίει Χ

Alpha 15.50

Πέντε νέοι από τη Θεσσαλονίκη στήνουν ροκ συγκρότημα και αναζητούν τη δόξα. Αυτή βέβαια είναι μονάδα η αρχή για το γαϊτανάκι που στήνει ο Γιάννης Δαλιανίδης αλλά προτιμούμε τις Θαλασσιές τις Χάντρες. Με Βλαχοπούλου, Ηλιόπουλο, Ναθαναήλ και Καραγιάννη, παραγωγής 1964. (Διάρκεια: 90′)

Κορίτσι για σπίτι ΧΧ

(Hors de prix)

ΕΡΤ2 21.00

Νεαρός μπάρμαν σε ξενοδοχείο πολυτελείας στη Ριβιέρα ερωτεύεται… συνοδό πολυτελείας, παριστάνοντας τον εκατομμυριούχο. Ένα χρόνο μετά, η αλήθεια αποκαλύπτεται, αλλά το αίσθημα παραμένει. Συμπαθητική και ελαφρώς σαρκαστική γαλλική κομεντί παραγωγής 2006, με Οντρέι Τοτού και Γκαντ Ελμάλ. (Διάρκεια: 97′)

H ανταλλαγή ΧΧΧ

(The changeling)

Alpha 22.00

Στο Λος Άντζελες του 1928 το αγοράκι της Κριστίν Κόλινς εξαφανίζεται και, μετά από πολλές αποτυχημένες έρευνες, η αστυνομία παρουσιάζει ένα αγόρι που ισχυρίζεται πως είναι ο γιος της. Η Αντζελίνα Τζολί δίνει μια στιβαρή ερμηνεία, ο Τζον Μάλκοβιτς τη σιγοντάρει, αλλά το φιλμ παίζει πότε με τους κώδικες του θρίλερ και πότε με αυτούς του δικαστικού δράματος αναζητώντας κέντρο βάρους. Σκηνοθετεί ο Κλιντ Ίστγουντ και η ιστορία είναι αληθινή. Του 2008. (Διάρκεια: 110′)

Chinese zodiac X

Star 22.45

Aπό το Χονγκ Κονγκ στους αμπελώνες της Γαλλίας, και από τη ζούγκλα σ’ ένα ενεργό ηφαίστειο. Σύμφωνα με το υποτυπώδες στόρι, ο Τσάκι Τσαν ενσαρκώνει εδώ έναν μισθοφόρο που αναλαμβάνει να επιστρέψει στο Πεκίνο έξι χάλκινα αρχαία γλυπτά. Του 2012, από τα πια αδιάφορα του. (Διάρκεια: 100΄)

Ζήτημα τιμής ΧΧΧ

(A few good men)

Mega 23.50

Στρατιωτικός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπεράσπιση δυο στρατιωτικών που κατηγορούνται για το φόνο ενός συναδέλφου τους. Τομ Κρουζ, Ντέμι Μουρ και Τζακ Νίκολσον σε δυνατό δικαστικό δράμα που σήμερα θυμόμαστε κυρίως χάρη στην παρουσία του τελευταίου. Παραγωγής 1992 σε σκηνοθεσία Ρομπ Ράινερ. (Διάρκεια: 110′)

Potiche X

ΕΡΤ1 00.30

Μεγαλοαστή αναλαμβάνει τη διεύθυνση του εργοστασίου του συζύγου της, όταν οι εργάτες κατεβαίνουν σε απεργία – όλα αυτά στη Γαλλία του 1977. Οι σημάνσεις ξεκινούν από την γαλλική κόμικ κουλτούρα της post-1968 περιόδου και φτάνουν μέχρι τον Τζον Γουότερς, αλλά η μόνη χαρά μας, εντοπίζεται στις συναντήσεις Ντενέβ – Ντεπαρτιέ. Του Φρανσουά Οζόν, παραγωγής 2010. (Διάρκεια: 103′)

Η πόλη των αγγέλων ΧΧ

(City of Angels)

Star 01.15

Ο Άγγελος Νίκολας Κέιτζ αφήνει τους ουρανούς και κατεβαίνει στη Γη, ερωτευμένος με την θνητή Μεγκ Ράιαν. Αμερικανικό (και αμερικανοποιημένο) ρημέικ των Φτερών Του Έρωτα, της τελευταίας δηλαδή καλής ταινίας του Βέντερς. Του 1998, με κάποιες καλές στιγμές. (Διάρκεια: 118′)

Dolphin tale XX

Star 03.30

Όταν ένα δελφίνι τραυματίζεται σε παγίδα ψαράδων και χάνει την ουρά του, ένας πιτσιρίκος προσπαθεί να κινητοποιήσει την κοινότητα για την κατασκευή ενός… τεχνητού μέλους. Ακούγεται νερόβραστο, βασίζεται όμως σε πραγματικά γεγονότα, και μάλιστα ο «πρωταγωνιστής» εδώ είναι το πραγματικό δελφίνι της ιστορίας. Με Μόργκαν Φρίμαν, Άσλεϊ Τζαντ και Κρις Κριστόφερσον, παραγωγής 2011. (Διάρκεια: 103′)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Κωδικό όνομα: αλεξίσφαιρος Χ

(Bulletproof)

Star 13.20

Άνταμ Σάντλερ και Μάρλον Γουάιανς: ο ένας είναι κλέφτης, ο άλλος μυστικός αστυνομικός. Και οι δυό μαζί τα βάζουν με τον Τζέιμς Κάαν σε μια ασήμαντη ταινία που δεν ξέρει πως να συνδιάζει την δράση με την κωμωδία. Του 1995. (Διάρκεια: 90′)

Επιστροφή στη γαλάζια λίμνη ΖΑΠ

(Return to the blue lagoon)

Mega 15.00

Όταν το πλοίο στο οποίο ταξιδεύουν βυθίζεται, δυο παιδιά βρίσκουν καταφύγιο σε ένα έρημο τροπικό νησί. Μοιάζει περισσότερο με ρημέικ αυτό το εντελώς ανώφελο και βαρετό φιλμ, όπου όμως έκανε την πρώτη της εμφάνιση η Μίλα Γιόβοβιτς. Παραγωγής 1991. (Διάρκεια: 97′)

Υπολοχαγός Νατάσσα Χ

Star 21.00

Από τις εμπορικότερες ελληνικές παραγωγές όλων των εποχών, με Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Εντάξει, κακό είναι, αλλά έχει πλέον cult status. Με το Νίκο Φώσκολο να ξαναγράφει μελοδραματικά τις σελίδες της αντίστασης, χάριν μελοδράματος. Του 1971. (Διάρκεια: 90′)

Μια καλύτερη ζωή ΧΧΧ

(Une vie meilleure)

ΕΡΤ2 22.15

Ο Γιαν και η Νάντια, ένας μάγειρας και μια σερβιτόρα, αποφασίζουν να ρισκάρουν τα πάντα για να αποκτήσουν το δικό τους εστιατόριο, και να φροντίσουν το νεαρό γιο της. Ο Σεντρίκ Καν γνωρίζει πώς να αποτυπώσει μια ρεαλιστική συνθήκη, αυτό όμως δε σημαίνει πως ξέρει να στήνει και ένα φιλμικό αφήγημα. Η ταινία όμως ξεχωρίζει, και ο Γκιγιόμ Κανέ είναι εξαιρετικός. Παραγωγής 2011. (Διάρκεια: 110′)

Ο ράφτης του Παναμά ΧΧΧ

(The tailor of Panama)

Ένας βρετανός κατάσκοπος που έχει “ξεμείνει” στον Παναμά στηρίζει τις ενέργειες του στις αφηγήσεις ενός φημισμένου αλλά και φαντασιόπληκτου ράφτη. Θεατρική η ερμηνεία του Τζέφρι Ράιτ, συνεπέστατοι οι Πιρς Μπρόσναν, Τζέιμι Λι Κέρτις και Μπρένταν Γκλίζον και ο Τζον Μπούρμαν κινείται στην περιοχή του Ντέιβιντ Μάμετ εδώ, δίχως να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του. Παραγωγής 2001. (Διάρκεια: 104′)

Υπόθεση Καρλίτο ΧΧΧΧ

(Carlito’s way)

Star 23.45

Πορτορικανός γκάνγκστερ αποφυλακίζεται και αναζητά τον έρωτα και τον ίσιο δρόμο. Ο Μπράιαν Ντε Πάλμα στην καλύτερη στιγμή του, σκηνοθετεί τον Αλ Πατσίνο σε ένα αστυνομικό δράμα νοτισμένο με παλιά, γνώριμη noir μελαγχολία, που ξεκινά από τα αμερικάνικα 40s και φτάνει μέχρι τον Μελβίλ. Όλα, μοναδικά ενορχηστρωμένα, μέχρι το τελευταίο καρέ. Του 1993, επίσης με Σον Πεν και Πηνελόπη Αν Μίλερ. (Διάρκεια: 140′)

Έχει ο καιρός γυρίσματα ΧΧΧ

(The weather man)

ΑΝΤ1 01.15

Ένας μετεωρολόγος προσπαθεί να κρατήσει τον έλεγχο της ζωής του όταν η σύζυγος τον εγκαταλείπει, τα παιδιά του δείχνουν να μην τον υπολογίζουν, η αναμενόμενη προαγωγή και ο πατέρας του πεθαίνει. Η τελευταία ταινία που θα περίμενε κανείς από τον Γκορ Βερμπίνσκι (των Πειρατών της Καραϊβικής) είναι ένα ιδιόρρυθμο χιουμοριστικό δράμα με προσεκτικές πινελιές. Ο Νίκολας Κέιτζ είναι αναμενόμενα καλός, ο Μάικλ Κέιν όμως δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του. Του 2005. (Διάρκεια: 110′)

Αγγίζοντας το θάνατο ΖΑΠ

(Half past dead)

Mega 01.50

Πράκτορας του FBI που βρίσκεται στις φυλακές Άλκατραζ αναλαμβάνει δράση όταν ξεσπά μια εξέγερση φυλακισμένων. Περιπέτεια για την αγορά του βίντεο με τον Στίβεν Σιγκάλ, παραγωγής 2003. (Διάρκεια: 94′)

Το  καλοκαίρι της νιότης ΧΧ

(Greta)

Star 02.45

Η Γκρέτα, μια 17χρονη κοπέλα, όμορφη, έξυπνη και επαναστατημένη, συγκρούεται με τη μητέρα της Κάρεν, η οποία παλεύει για να κρατήσει το τρίτο της γάμο. Η Χίλαρι Νταφ είναι εντυπωσιακή στο ρόλο της ασυμβίβαστης νεαράς, αλλά τα κλισέ σκοτώνουν τον όποιο αυθόρμητο δραματουργικό χαρακτήρα. Του 2009, επίσης με Έλεν Μπέρστιν. (Διάρκεια: 84′)

ΔΕΥΤΕΡΑ

Κολωνάκι, διαγωγή μηδέν Χ

ΣΚΑΙ 15.00      

Ανοιχτόκαρδος χασάπης της οδού Αθηνάς, αποφασίζει να αγοράσει ένα ρετιρέ σε μια οκταώροφη πολυκατοικία του Κολωνακίου. Κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Χρήστου Γιαννακόπουλου “Μια τσουκνίδα στις βιολέτες”, παραγωγής 1967, με Μίμη Φωτόπουλο και Σωτήρη Μουστάκα. (Διάρκεια: 79′)

Στα ίχνη του φυγά ΧΧ

(US Marshals)

Star 22.00

Ο Τόμι Λι Τζόουνς καταδιώκει αυτή τη φορά τον Γουέσλι ΣΝάιπς που επίσης κατηγορείται άδικα για φόνο. Έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον το θριλεράκι του Στιούαρτ Μπερντ, αλλά Φυγάς δεν είναι. Παραγωγής 1998, επίσης με Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. (Διάρκεια: 119′)

Θανάσιμη μάχη ΖΑΠ

(Mortal kombat)

Star 02.00

Τρεις εξπέρ των ανατολικών πολεμικών τεχνών προσκαλούνται σε μυστηριώδες   τουρνουά, η έκβαση του οποίου θα καθορίσει τη μοίρα του ανθρώπινου είδους. Ξέρεις ότι η ταινία είναι κακιά όταν ακόμη και ο Κριστόφ Λαμπέρ που πρωταγωνιστεί, δηλώνει δημοσίως πως αρνείται να τη δει. Του 1995. (Διάρκεια: 88′)

ΤΡΙΤΗ

Περάστε την πρώτη του μηνός ΖΑΠ

ΕΡΤ2 12.30

Νεαρά που εργάζεται ως εισπράκτορας οφειλών μαθαίνει κάποια κόλπα του επαγγέλματος και, σύντομα, κατορθώνει να εισπράτει τα περισσότερα από τα χρέη. Ένα από τα πιο αντιδραστικά σενάρια του Αλέκου Σακελλάριου. Με Άννα Φόνσου και Δημήτρη Παπαμιχαήλ, παραγωγής 1965. (Διάρκεια: 78′)

Το τελεσίγραφο του Μπουρν ΧΧΧ

(The Bourne ultimatum)

Star 22.00

Ο Ματ Ντέιμον επιστρέφει, αναζητώντας την πραγματική του ταυτότητα, υπο την σκηνοθετική διευθυνση του Πολ Γκρίνγκρας, ο οποίος και δίνει στην ταινία έναν αιχμηρό ρεαλισμό, δανειζόμενος βέβαια τις τεχνικές που καθιέρωσε πρώτος ο Γουίλιαμ Φρίτκιν στον Άνθρωπο απο τη Γαλλία. Το τελικό αποτέλεσμα, καθηλωτικό, απο το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Του 2007, επίσης με Τζούλια Στάιλς, Ντέιβιντ Στράθερν, Τζόαν Άλεν. (Διάρκεια: 102′)

Το σκάνδαλο της μπανάνας ΧΧΧ

(bananas)

ΒΟΥΛΗ 23.30

Μια δικαστική υπόθεση, όπου δώδεκα Νικαραγουανοί εργαζόμενοι στις μπανανοφυτείες μήνυσαν την Dole (Ντολ) επειδή χρησιμοποιούσε φυτοφάρμακα που προκαλούσαν στειρότητα. Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που παραλίγο να στείλει τους ίδιους τους δημιουργούς του στη φυλακή, μιας και το νομικό τμήμα της εταιρίας προσπάθησε να το εξαφανίσει με κάθε τρόπο. Του 2009, σε σκηνοθεσία Φρέντερικ Γκέρταν. (Διάρκεια: 70′)

ΤΕΤΑΡΤΗ

Ο μαγκούφης Χ

ΣΚΑΙ 15.00

Ένας περιπτεράς, ορκισμένος εχθρός του γάμου, τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, συνειδητοποιεί τη μοναξιά του και αποφασίζει να παντρευτεί. Μίμης Φωτόπουλος και Γεωργία Βασιλειάδου σε κωμωδιούλα παραγωγής 1959. (Διάρκεια: 85′)

Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες ΧΧΧ

Alpha 21.50

Αναζωπυρώνεται η παλιά βεντέτα και τρέχουν φοβισμένοι ο Ντίνος Ηλιόπουλος και ο Κώστας Χατζηχρήστος στη κλασσική κωμωδία του Αλέκου Σακελάριου, παραγωγής 1960. Που δε ξέρω αν θα ήταν τόσο κλασσική σήμερα αν δεν είχαν βάλει το χεράκι τους ο σπουδαίος Γιαννακόπουλος στο σενάριο (μέτριες σχεδόν όλες οι ταινίες που έστησε ο Σακελάριος δίχως τη συνδρομή του), και ο Νίκος Δημόπουλος στη φωτογραφία. Επίσης με Λαυρέντη Διαννέλο. (Διάρκεια: 90′)

Άσπονδοι εραστές ΧΧ

(Addicted to love)

Star 02.15

Μεγκ Ράιαν και Μάθιου Μπρόντερικ παρακολουθούν τουςπρώιν τους (που τωρα είναι ζευγάρι!) και προσπαθούν να τους διαλύσουν την σχέση. Λίγο κυνικό απ’έξω, ζαχαρωμένο όσο δεν παίρνει από μέσα. Παραγωγής 1997. Συμπαθές. (Διάρκεια: 100)

ΠΕΜΠΤΗ

Γυναίκες έτοιμες για όλα ΖΑΠ

(Made in Dagenham)

ΕΡΤ2 21.50

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία Φορντ μεσουρανούσε οικονομικά, ο αγώνας μιας ομάδας γυναικών από το επαρχιακό Ντάγκεναμ του Λονδίνου, έφερε σαρωτικές αλλαγές υπέρ των δικαιωμάτων πρώτα των γυναικών και ύστερα των εργαζόμενων. Κι όμως το ενδιαφέρον αυτής της εντελώς αδιάφορης κοινωνικής ταινίας με Σάλι ΧόκινςΜπομπ ΧόσκινςΜιράντα Ρίτσαρντσον και Ρόζαμουντ Πάικ είναι μηδανικό. Του 2012. (Διάρκεια: 105′)

Δικός σου για πάντα Χ

(The lucky one)

Alpha 23.50

Λοχίας των αμερικάνων πεζοναυτών στο Ιράκ, επιστρέφει αναζητώντας άγνωστη γυναίκα, η φωτογραφία της οποίας (που βρήκε τυχαία) αποτέλεσε γι αυτόν πηγή ελπίδας και έμπνευσης. Ζακ Έφρον και Τέιλορ Σίλινγκ σε παντελώς αδιάφορο αισθηματικό δραματάκι παραγωγής 2012. (Διάρκεια: 94′)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Οι γαμπροί της ευτυχίας Χ

ΣΚΑΙ 15.00

Ένας άνδρας προσπαθεί να παντρέψει την στριμμένη αδελφή του και σκαρφίζεται χίλια-δυο τεχνάσματα. Άτιμη μεταπολεμική ελληνική κοινωνία! Με Αυλωνίτη, Βασιλειάδου και Ρίζο, του 1962. Τίποτα το αξιόλογο, σε σχέση με τις κωμωδίες του Σακελλάριου, ας πούμε, αλλά μπροστά στο ριμέικ, αριστούργημα! (Διάρκεια: 90′)

V for Vendetta XX

Star 22.00

«Πολιτική περιπέτεια» λέει, μόνο που δεν αντιλαμβάνομαι σε ποια πολιτική δράση ωθεί μια ταινία τον εθατή, όταν επιλέγει να επιτελέσει κάθε «επαναστατική πράξη» γι’αυτόν, στο φινάλε, χρησιμοποιώντας την ως τίποτα παραπάνω από ένα δραματουργικό τέχνασμα. Πέραν τούτου, η Νάταλι Πόρτμαν είναι σέξι ακόμα και κουρεμένη γουλί, προσπαθώντας να ανατρέψει ένα βάρβαρο καθεστώς σε μια μελλοντική κοινωνία, με τη βοήθεια ενός παράξενου μασκοφόρου εκδικητή. Του 2005, επίσης με Τζον Χαρτ και Χιούγκο Γουίβινγκ. (Διάρκεια: 120′)

Ανθρώπινο κτήνος Χ

(Almost human)

Star 03.30

Δυο χρόνια μετά την εξαφάνιση του, ο Μαρκ επιστρέφει στο χωριό, κυριευμένος όμως τώρα από μια δαιμονική δύναμη. Βίαιο ναι, αστείο ναι, αλλά τρομακτικό; Όχι και τόσο. Παραγωγής 2013, με Βανέσα Λέι. (Διάρκεια: 71′)