Πρώτα ήταν για τον Μπόρις Τζόνσον, διαπρύσιο κήρυκα του Brexit, που αποκαλύφθηκε ότι δύο μήνες πριν από το δημοψήφισμα έγραφε πως η παραμονή στην ΕΕ ήταν «ευτύχημα». Τώρα είναι η σειρά της Τερίζα Μέι να έρθει αντιμέτωπη με την πολιτική της διγλωσσία. Και φυσικά να κατηγορηθεί για υποκρισία.

Ποια ήταν η θέση της σημερινής πρωθυπουργού της Βρετανίας; Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η τότε υπουργός Εσωτερικών του Ντέιβιντ Κάμερον είχε ταχθεί πολύ χλιαρά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Τόσο χλιαρά ώστε κάποιοι άσπονδοι φίλοι της στους Τόρις την κατηγόρησαν ότι ουσιαστικά έπαιζε το παιχνίδι των αντιπάλων της, ελπίζοντας να χάσει ο Κάμερον το δημοψήφισμα και να πάρει εκείνη τη θέση του. Οπως φαίνεται όμως, η πραγματική διάθεση της Μέι δεν ήταν και τόσο χαλαρή απέναντι στο ενδεχόμενο ενός Brexit. Σύμφωνα με την ηχογραφημένη ομιλία που είχε εκφωνήσει σε συνέδριο της Goldman Sachs και δημοσιοποίησε χθες η «Γκάρντιαν», η σημερινή πρωθυπουργός εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχη. Μιλώντας στους τραπεζίτες, υπερασπίζεται τη θέση της χώρας της στην ΕΕ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε η έξοδος από την ενωμένη Ευρώπη για τη βρετανική οικονομία.

«Νομίζω ότι το οικονομικό διακύβευμα είναι σαφές» ακούγεται να λέει η Τερίζα Μέι. «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αποτελούμε κομμάτι μιας αγοράς 500 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οπως σας έλεγα, νομίζω ότι πολλοί θέλουν να επενδύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Η Μέι κάνει στη συνέχεια μια υπόθεση: «Εάν δεν ήμασταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πιστεύω ότι θα υπήρχαν εταιρείες που θα αναρωτιόνταν εάν θα έπρεπε να δραστηριοποιηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή στο Ηνωμένο Βασίλειο». Και ποιο είναι το συμπέρασμα; «Νομίζω –καταλήγει –ότι έχουμε σαφή πλεονεκτήματα σε οικονομικούς όρους».

Τα επιχειρήματα της Τερίζα Μέι, υπουργού Εσωτερικών μιας συντηρητικής κυβέρνησης που ήταν κατά του Brexit την άνοιξη, δεν είναι ίδια με τα επιχειρήματα της Τερίζα Μέι, πρωθυπουργού μιας συντηρητικής κυβέρνησης η οποία τάσσεται υπέρ του Brexit το φθινόπωρο. Μετά τη δημοσιοποίηση της ομιλίας, οι πολιτικοί αντίπαλοι της Μέι, από τους Εργατικούς έως τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, την κατηγόρησαν ότι στην ουσία συντάχθηκε με το στρατόπεδο των θιασωτών της εξόδου αποκρύπτοντας από τους ψηφοφόρους τις πραγματικές συνέπειες που θα είχε για τη χώρα τους η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Λυπάμαι που η Τερίζα Μέι δεν είχε το θάρρος να προειδοποιήσει τους πολίτες όπως είχε προειδοποιήσει τους τραπεζίτες» σχολίασε το ηγετικό στέλεχος των Φιλελευθέρων Τιμ Φάρον.

Η ίδια η Μέι απαντήσεις δεν έδωσε. Μόνο ένας εκπρόσωπός της επανέλαβε το πνεύμα της πρωθυπουργού από τότε που εγκαταστάθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ 10: «Το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε σαφέστατα υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μετατρέψει αυτήν την ψήφο σε όφελος». Η ουσία, ωστόσο, δεν αλλάζει. Το πλήγμα στην αξιοπιστία της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι είναι τεράστιο. Κι αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι της υπουργού Εσωτερικών Τερίζα Μέι, τότε θα κληθεί να δώσει μια διαφορετική εξήγηση από την τυπική ανακοίνωση του εκπροσώπου της.

Αμφίσημη και για το διαζύγιο

Η Τερίζα Μέι εμφανίζεται αμφίσημη (αν όχι δίγλωσση) και για το είδος του διαζυγίου με την ΕΕ. Στο συνέδριο του κόμματος των Τόρις που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 21 του ίδιου μήνα, εμφανίστηκε πολύ πιο διαλλακτική.