Mε δώδεκα μέρες να μένουν μέχρι τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου η Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε τους υποστηρικτές της να μην εφησυχάζουν καθώς οι δημοσκοπήσεις τής δίνουν σταθερό προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία προειδοποίησε ότι εάν εκλεγεί η αντίπαλός του θα ξεσπάσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο Τραμπ ανέφερε πως το σχέδιο της Κλίντον για τη Συρία θα οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω της πιθανής σύγκρουσης των ΗΠΑ με τη Ρωσία, που διαθέτουν και οι δύο πυρηνικά όπλα. «Η βασική μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και όχι το τι θα γίνει στο εσωτερικό της Συρίας και εάν θα πεισθεί ο πρόεδρος Ασαντ να παραδώσει την εξουσία», ανέφερε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ, την οποία έδωσε τρώγοντας τηγανητά αβγά και λουκάνικα σε θέρετρο γκολφ ιδιοκτησίας του.

«Πλέον δεν έχουμε απέναντί μας μόνο τη Συρία, αλλά τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν. Η Ρωσία διαθέτει πυρηνικά και είναι διατεθειμένη να τα χρησιμοποιήσει αν χρειασθεί» πρόσθεσε. Αναρωτήθηκε πώς θα μπορέσει η Κλίντον να διαπραγματευθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αφού τον έχει δαιμονοποιήσει. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει προτείνει να δημιουργηθούν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και ζώνες ασφαλείας στην ξηρά για την προστασία των αμάχων. Κάποιοι αναλυτές έχουν εκφράσει φόβους ότι η προστασία αυτών των περιοχών θα μπορούσε να φέρει τις αμερικανικές δυνάμεις σε αντιπαράθεση με τις ρωσικές που βρίσκονται εκεί.

Στη συνέντευξή του ο Τραμπ δεν μπήκε στον κόπο να κρύψει τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη ενότητας στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τις πολλές επικρίσεις που έχει δεχθεί από στελέχη των Ρεπουμπλικανών για τις θέσεις και τις απόψεις του. «Αν υπήρχε ενότητα στο κόμμα, δεν θα χάναμε αυτές τις εκλογές από τη Χίλαρι Κλίντον» τόνισε, αποδεχόμενος έτσι εμμέσως την τάση που διαγράφεται ξεκάθαρα από τις δημοσκοπήσεις οι οποίες φέρνουν την υποψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος να προηγείται τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε δημοσκόπηση που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ σε ψηφοφόρους ηλικίας 18-29 ετών η πρώην Πρώτη Κυρία έχει τη στήριξη του 49% των συμμετεχόντων έναντι 28% του αντιπάλου της. Αυτό δείχνει ότι η Κλίντον διαθέτει πολύ πιο ισχυρό προβάδισμα μεταξύ των νέων από εκείνο που είχε το 2012 ο Μπαράκ Ομπάμα έναντι του Ρεπουμπλικανού Μιτ Ρόμνεϊ. Το 14% των ερωτηθέντων νέων δήλωσε ότι σχεδιάζει να ψηφίσει τον φιλελεύθερο Γκάρι Τζόνσον και το 5% την υποψηφία των Πρασίνων Τζιλ Στάιν. Περισσότεροι από τους μισούς, ποσοστό 51%, αναφέρουν ότι «νιώθουν φόβο» για το μέλλον της Αμερικής, ενώ μόλις το 14% των 2.150 νέων που πήραν μέρος δήλωσε ότι πιστεύει πως η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό το αίσθημα φόβου κυριαρχεί τόσο μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων όσο και μεταξύ των μαύρων οι οποίοι σε ποσοστό 85% πιστεύουν πως «δέχονται επίθεση» στους κόλπους της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας.

Παρά πάντως τα θετικά μηνύματα από τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, η Χίλαρι γνωρίζει ότι όλα παίζονται τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές και ενώ σε κάποιες πολιτείες οι κάλπες έχουν ήδη ανοίξει –τα ψηφοδέλτια όμως θα καταμετρηθούν στις 8 Νοεμβρίου. Μιλώντας στη Φλόριδα, από τις πλέον κρίσιμες πολιτείες που καθορίζουν το αποτέλεσμα, η Κλίντον είπε πως οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να χαλαρώσουν. «Ελπίζω να πάτε να ψηφίσετε γιατί η διαφορά δεν θα είναι μεγάλη. Αγνοήστε τις δημοσκοπήσεις. Μην ξεχνάτε, μην εφησυχάζετε, γιατί πρέπει να φθάσουμε μέχρι τις κάλπες» ανέφερε. Το βράδυ η Κλίντον γιόρτασε τα 69α γενέθλιά της παρακολουθώντας συναυλία της Αντέλ στο Μαϊάμι.

Στην ίδια πολιτεία βρέθηκε χθες και ο Τραμπ, ο οποίος επιτέθηκε στις μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας τις οποίες προώθησε ο πρόεδρος Ομπάμα. «Θα αποξηράνω τον βάλτο και θα καταργήσω το Obamacare αμέσως» διακήρυξε. Σήμερα πάντως ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αφήνει για λίγο στην άκρη την προεκλογική εκστρατεία και κάνει μια παράκαμψη για να διαφημίσει ένα καινούργιο ξενοδοχείο του στην Ουάσιγκτον, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από έναν μήνα και βρίσκεται μόλις 1,5 χιλιόμετρο από τον Λευκό Οίκο. Ενα από τα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, υπεύθυνος στρατηγικής στις προεδρικές εκλογές του 2008, ο Στιβ Σμιτ χαρακτήρισε «ανεξήγητη» αυτή την κίνηση του Τραμπ και σίγουρα ασυνήθιστη για κάποιον που διεκδικεί τον Λευκό Οίκο. «Οι τοίχοι καταρρέουν» δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Δεν κάνει τίποτα από όσα θα έπρεπε να κάνει ένας υποψήφιος πρόεδρος μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Δεν κάνεις διάλειμμα για να εξυπηρετήσεις τα επιχειρηματικά σου συμφέροντα».