Ενταση μεταξύ Ρωσίας – Ισπανίας προκαλεί η είσοδος στη Μεσόγειο του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Κουζνέτσοφ» με προορισμό τις ακτές της Συρίας. Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι επανεξετάζει την απόφασή της να επιτρέψει στο αεροπλανοφόρο να ανεφοδιασθεί με καύσιμα σε ισπανικό λιμάνι ενώ κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο για να πάρει μέρος στους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία – μια κίνηση του Κρεμλίνου που έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Ο ρωσικός στολίσκος που διέσχισε το κανάλι της Μάγχης τις προηγούμενες ημέρες ήταν προγραμματισμένο χθες να ελλιμενισθεί στον ισπανικό θύλακο Θέουτα στις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι Ρώσοι απέσυραν το αίτημα ανεφοδιασμού, χωρίς όμως να δοθεί επίσημη αιτιολογία.

Νωρίτερα η Βρετανία είχε επικρίνει την κυβέρνηση της Μαδρίτης για την απόφαση να επιτρέψει σε τρία ρωσικά καράβια να σταματήσουν στη Θέουτα. Μάλιστα ο βρετανός υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε ότι το Λονδίνο «ανησυχεί ιδιαίτερα που μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ εξετάζει να προσφέρει βοήθεια σε ρωσικό στολίσκο που ίσως καταλήξει να βομβαρδίζει σύρους πολίτες», καταδεικνύοντας την αναταραχή που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της Συμμαχίας. Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής των Φιλελεύθερων στο Ευρωκοινοβούλιο, έγραψε στο twitter: «Η Ισπανία υπέγραψε το ευρωπαϊκό ανακοινωθέν σχετικά με τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στο Χαλέπι την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα επιτρέπει ανεφοδιασμό σε πλοία που πηγαίνουν να πραγματοποιήσουν και άλλες ωμότητες. Σοβαρά τώρα;».

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι όλοι οι σύμμαχοι γνωρίζουν τις ανησυχίες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για τη ρωσική αποστολή. Οι Ισπανοί ζήτησαν διευκρινίσεις από τους Ρώσους, για το εάν το αεροπλανοφόρο και τα συνοδά καράβια θα πάρουν μέρος στον βομβαρδισμό του Χαλεπιού και η ρωσική πρεσβεία στη Μαδρίτη αρνήθηκε να απαντήσει, αποσύροντας το αίτημα.

Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά τον στολίσκο των 8 μαχητικών σκαφών που ξεκίνησαν από τη Βόρεια Θάλασσα για να φθάσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου αξιωματούχοι της Συμμαχίας φοβούνται ότι από το αεροπλανοφόρο θα απονηωθούν μαχητικά αεροσκάφη που θα βομβαρδίσουν θέσεις των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Βορειοδυτική Συρία.

Ανάμεσα στα σκάφη που συνοδεύουν τη ρωσική ναυαρχίδα με τους 1.900 ναυτικούς είναι και το πυραυλοφόρο καταδρομικό μάχης «Μέγας Πέτρος», εξοπλισμένο μεταξύ άλλων με τη δική του αντιπυραυλική και αντιαεροπορική ασπίδα διαμέτρου 200-300 χιλιομέτρων, τα αντιτορπιλικά «Σεβερομόρσκ» και «Κουλάκοφ» και σκάφη υποστήριξης. Ολα αυτά μεταφέρουν δεκάδες πυραύλους Κρουζ «Granit», με δυνατότητα μεταφοράς (και) πυρηνικών κεφαλών. Το «Κουζνέτσοφ» μπορεί να μεταφέρει έως και 42 σύγχρονα καταδιωκτικά – βομβαρδιστικά τύπου Σουχόι SU-33 και MiG-29-KUBR, αλλά και βαριά επιθετικά ελικόπτερα τύπου Καμόφ Ka-27 και Ka-53K. Αυτή τη στιγμή μόνο οι Αμερικανοί διαθέτουν αεροπλάνα που μπορούν να αναμετρηθούν με τα προηγμένα ραντάρ και τους πυραύλους των συγκεκριμένων τζετ «αεροπορικής υπεροχής».