Με μια δήλωση – βόμβα ο επικεφαλής του ΕSΜ Κλάους Ρέγκλινγκ τάχθηκε υπέρ των θέσεων της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με το ελληνικό χρέος κόβοντας κάθε ελπίδα επιβεβαίωσης του κυβερνητικού αφηγήματος για λήψη μέτρων άμεσης διευθέτησης του μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. «Συντάσσομαι με τον Σόιμπλε παρά με τη Λαγκάρντ» ανέφερε ο επικεφαλής του ΕSΜ εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα με το χρέος για τουλάχιστον μία ακόμη δεκαετία.

Οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ που μεταδόθηκαν χθες από τη «Wall Street Journal» ήρθαν λίγη ώρα μετά την αποκάλυψη του εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ότι η αντιπροσωπεία του Ταμείου που συμμετέχει στις συζητήσεις για τη β’ αξιολόγηση διεξάγει παράλληλες ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, με χρηματοδότηση από το τελευταίο. «Οι δύο διαδικασίες είναι ξεχωριστές» τόνισε ο Τζέρι Ράις επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ταμείου ότι το Ασφαλιστικό παραμένει μη βιώσιμο, καθώς το έλλειμμά του προσεγγίζει το 11% του ΑΕΠ, αρκετά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο Τζέρι Ράις επανέλαβε παράλληλα τη δήλωση του Πoλ Τόμσεν ότι το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να λάβει μέρος σε ένα πρόγραμμα με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και το οποίο θα προβλέπει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και μια σημαντική ελάφρυνση χρέους. Ως γνωστόν το ΔΝΤ, λόγω της γερμανικής άρνησης να προχωρήσει σε άμεση διευθέτηση του χρέους και σε σημαντική μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο από το 2018 και μετά, προτείνει εναλλακτικά τη λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων προκειμένου να βγαίνουν τα νούμερα. Στην τελευταία έκθεσή του ευθέως ζητούσε περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος αλλά και περικοπές για τους υφιστάμενους συνταξιούχους, επισημαίνοντας ότι το Ασφαλιστικό και μετά την τελευταία μεταρρύθμιση δεν είναι βιώσιμο.

Οι δύο δηλώσεις από τους δύο σημαντικούς παίκτες (ΕSΜ και ΔΝΤ) στο πόκερ του ελληνικού χρέους δημιουργούν νέα δημοσιονομικά και πολιτικά δεδομένα, φέρνοντας την κυβέρνηση σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση εν μέσω μιας ήδη δύσκολης διαδικασίας αξιολόγησης. Ο πρώτος γύρος των επαφών ολοκληρώθηκε χθες με τους εκπροσώπους των δανειστών να αναχωρούν από την Αθήνα αφήνοντας πίσω σειρά καυτών εκκρεμοτήτων και θολό τοπίο σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Τέλος πρώτου γύρου. Πριν ακόμα οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ και Ράις έρθουν να ρίξουν βαριά σκιά στις διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις στην Αθήνα είχαν αναδείξει σημαντικές δυσκολίες

Το ενδεχόμενο νέας μείωσης του αφορολογήτου των 8.636 ευρώ έχει ήδη έρθει στο προσκήνιο, η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) απειλεί να ισοπεδώσει μια σειρά άλλων προνοιακών επιδομάτων, ενώ αργά ή γρήγορα και το θέμα των ειδικών μισθολογίων αναμένεται να δημιουργήσει έδαφος νέων προστριβών. Ο κοινός παρονομαστής στις παραπάνω ανοιχτές πληγές δεν είναι άλλος από τα σχεδόν ανύπαρκτα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών σε καθεστώς ανελαστικών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, εφόσον δεν υπάρξουν νέα μέτρα.

Το σκηνικό του περιπάτου, όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, αποδομήθηκε λιθαράκι λιθαράκι το προηγούμενο δεκαήμερο.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ύψος του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,7% στο 0,2% του ΑΕΠ έβαλε φωτιά στον δημοσιονομικό σχεδιασμό των επόμενων ετών.

Επιπροσθέτως οι εκπρόσωποι των δανειστών διαπίστωσαν ότι αφενός τα 400 εκατ. ευρώ των υποτιθέμενων περικοπών από τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχουν μείνει πανηγυρικά στα χαρτιά, αφετέρου η κυβέρνηση δεν προχώρησε ποτέ ένα βήμα παραπέρα από τις δεσμεύσεις εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων (η προθεσμία παρήλθε στις 29 Σεπτεμβρίου) ώστε να μην ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017 το διετές πάγωμα των ωριμάσεων των ειδικών μισθολογίων.

Προκειμένου να ακυρώσει τις προβλέψεις διετούς παγώματος των ωριμάσεων στα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα είχε ψηφίσει ισοδύναμα μέτρα εξοικονόμησης 118 εκατ. ευρώ. Τα ισοδύναμα δεν βρέθηκαν ποτέ, πολλώ δε μάλλον δεν ψηφίστηκαν οι σχετικές παρεμβάσεις και τώρα επιχειρείται η διάσωση των ωριμάσεων διά της πλαγίας.

ΑΝΟΙΓΜΑ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ. Αν στο κενό των ειδικών μισθολογίων προστεθεί η απροθυμία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να περιορίσει τις δαπάνες του, ο λογαριασμός αυξάνει σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς ακόμα να έχουν προσμετρηθεί τυχόν επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του 2016 και του 2017, από τη συρρίκνωση του πλεονάσματος του 2015.

Η επόμενη αράδα στο άθροισμα των αποκλίσεων αφορά τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, με την Παγκόσμια Τράπεζα να έχει διαμηνύσει στο υπουργείο Εργασίας ότι για να βγει ο λογαριασμός θα πρέπει να περιοριστεί το αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, το υπουργείο Οικονομικών έχει εγγράψει δαπάνες ύψους 760 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ, για τις οποίες οι δανειστές ζητούν αναλυτικά πηγές προέλευσης. Μέχρι τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταφέρει να πείσει για τις πηγές χρηματοδότησης τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ του ΚΕΑ.

Κάπως έτσι, το συνολικό άνοιγμα επί των δημοσιονομικών προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, χτυπώντας ήδη καμπανάκι για το ενδεχόμενο απαίτησης νέων μέτρων για το 2017.

Κυβερνητικά στελέχη όμως διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι νέα μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξουν.