Νέα έρευνα που διεξήχθη σε 67 χώρες, αποτυπώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την αντίσταση μεγάλης μερίδας των Ελλήνων στα εμβόλια, κατατάσσοντας τη χώρας μας στην πρώτη αρνητική δεκάδα.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες ρώτησαν 65.819 ανθρώπους ανά τον κόσμο τι πιστεύουν σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τα οφέλη του εμβολιασμού. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν από το Imperial College στο Λονδίνο και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «EBioMedicine».

Σύμφωνα με αυτά, το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι πιο ισχυρό στην Ευρώπη, όπου οι Γάλλοι εγείρουν αμφιβολίες για τα εμβόλια σε ποσοστό 41%. Ακολουθούν η Βοσνία – Ερζεγοβίνη (36%), η Ρωσία (28%), η Μογγολία (27%) και η Ελλάδα, η Ουκρανία και η Ιαπωνία (25%). Σημειωτέον ότι το αντίστοιχο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ξεπερνά το 12% Το παράδοξο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι στις χώρες που καταγράφονται υψηλά ποσοστά πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην υγεία παρατηρείται και το μεγαλύτερο ποσοστό καχυποψίας. Γι’ αυτό καταλήγουν ότι η συνεχής εκπαίδευση του πληθυσμού είναι αναγκαία.

Σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα προγενέστερης μελέτης (2015) που δημοσιεύτηκε στη «Βρετανική Επιθεώρηση Ιατρικής και Ιατρικής Ερευνας» (BritishJournalofMedicine&MedicalResearch), μπορεί κανείς να διαπιστώσει τους λόγους ανησυχίας των Ελλήνων.

Ετσι, ο φόβος «για τις δυσμενείς επιπτώσεις» του εμβολιασμού είναι η κύρια αιτία (83,8%) άρνησης των ελλήνωνγονέων, ακολουθούμενη από τη χρήση της εναλλακτικής ιατρικής (46,4%). Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, υπολογίζεται ότι ένα στα 100 ραντεβού στα ιδιωτικά παιδιατρικά ιατρεία για εμβολιασμό, ακυρώνεται.