Πλατεία Αμερικής (2016)

Του Γιάννη Σακαρίδη

Με τους Γιάννη Στάνκογλου, Μάκη Παπαδημητρίου, Θέμιδα Μπαζάκα, Ερρίκο Λίτση

Διόλου τυχαίο όνομα, σκηνοθέτης με περγαμηνές και προσωπική γραφή, ο Γιάννης Σακαρίδης επιστρέφει μετά το «Wild Duck» με ένα σενάριο που συνυπογράφει με τον Βαγγέλη Μουρίκη. Ο Τάρεκ πρόσφυγας από τη Συρία βρίσκεται με τη δεκάχρονη κόρη του στην Ελλάδα με σκοπό να μεταβεί στη Γερμανία. Με τη βοήθεια του Χασάν, ενός διακινητή μεταναστών, καταστρώνουν το σχέδιο εξόδου από την Ελλάδα με πλαστά διαβατήρια. Ο Μπίλι ένας ροκ εν ρολ σαραντάρης, ιδιοκτήτης μπαρ στην πλατεία Αμερικής, έχει βαλτώσει με τη μοναχική ζωή του. Οταν η Τερέζα, μια μουσικός από την Αφρική, έρχεται να κάνει τατουάζ στο παράνομο τατού στούντιο στο πατάρι του μπαρ, ο Μπίλι την ερωτεύεται.

90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον (2016)

Του Νίκου Τριανταφυλλίδη

Ο αξέχαστος φίλος και δημιουργός έλεγε συχνά πως ο ΠΑΟΚ γι’ αυτόν δεν ήταν ομάδα αλλά ιδέα. Και δούλεψε μέχρι την τελευταία ημέρα της σύντομης ζωής του γι’ αυτό εδώ το ντοκιμαντέρ, που θα κάνει τη πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ. Οι μεγάλοι σταθμοί της ομάδας, η χαμένη πατρίδα και ο ξεριζωμός, το ιστορικό και κοινωνικό φόντο ξετυλίγονται στον φακό σαν ζωντανό κινηματογραφικό ημερολόγιο, μέσα από τις εξομολογήσεις παλαίμαχων και νέων ποδοσφαιριστών, προπονητών, παραγόντων και πιστών φίλων του ΠΑΟΚ όπως οι Νότης Τσίντογλου, Γιώργος Κούδας, Κλάους, Ιβάν Σαββίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και πολλοί άλλοι. Πρόλαβα να δω ένα εικοσάλεπτο, το περασμένο καλοκαίρι και έμεινα άφωνος.

Gimme Danger (2016)

Του Τζιμ Τζάρμους

Αφιερωμένο στους θρυλικούς Stooges και στον μοναδικό frontman τους, Ιγκι Ποπ, το ντοκιμαντέρ του Τζιμ Τζάρμους συνθέτει το πορτρέτο της μπάντας αλλά και μιας ολόκληρης εποχής. Η ενέργεια του αγέραστου Ογκι διαποτίζει το «Gimme Danger» και μας παρασύρει σε έναν κόσμο αυθεντικό, όπως και τα είδωλά του. Θυμίζουμε πως το φιλμ αποτέλεσε αφορμή για μια ιστορική πλέον συνέντευξη τύπου των Τζιμ και Ιγκι στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που ο σκηνοθέτης στήνει ένα πορτρέτο για έναν αγαπημένο του μουσικό –το ίδιο είχε κάνει με τον Νιλ Γιανγκ στο «Year of the horse» του 1997, που επίσης είχε προβληθεί στη Θεσσαλονίκη.

Η εξομολόγηση (2001)

Του Ζέκι Ντεμιρκουμπούζ

Με τους Τανέρ Μπιρσέλ, Ισκεντέρ Αντλίν

Ενας άνδρας που υποψιάζεται τη γυναίκα του για απιστία και μια εξομολόγηση για την οποία σίγουρα δεν είναι προετοιμασμένος, σε μια ταινία που πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών (στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα), από όπου απέσπασε τις θετικότερες εντυπώσεις. Ο τούρκος σκηνοθέτης θα έχει την τιμητική του φέτος στο φεστιβάλ, καθώς η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο ενός γενικού αφιερώματος στη δουλειά του. Γιατί το τουρκικό σινεμά –πώς να το κάνουμε; –δεν εκπροσωπείται μόνο από τον Τζεϊλάν.

Ερασιτέχνες παράνομοι (2016)

Του Πίτερ Φουτ

Με τους Αλεξ Μέρφι, Κρις Γουάλεϊ, Χίλαρι Ρόουζ

Εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία (τη σύλληψη μιας συμμορίας εμπόρων ναρκωτικών στη μεγαλύτερη κατάσχεση κοκαΐνης στην ιστορία της Ιρλανδίας –μιλάμε για φορτίο αξίας 440 εκατ. ευρώ) η κωμωδία του Πίτερ Φουτ αρχίζει από την ιστορία δύο φτωχοδιάβολων ιρλανδών τινέιτζερ που κλέβουν δύο ποδήλατα αναζητώντας μέρος εκείνου του φορτίου που φημολογείται πως οι έμποροι πέταξαν σε κάποιο ποτάμι. Με εισπράξεις ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Ιρλανδία (εισπράξεις που έγιναν σε χρόνο ρεκόρ), η ταινία του Φουτ έρχεται εδώ συνοδευόμενη από ένα γιγαντιαίο hype.

Μέγας ο κόσμος (2016)

Του Ρέχα Ερντέμ

Με τους Μέρκε Καρέρ, Ετσέμ Ουζούν, Μελίσα Ακάμ

Ο Αλί και η Ζουπάρ κάνουν τα πρώτα τους βήματα έξω από το ορφανοτροφείο στον μεγάλο κόσμο. Καθίσταται αδύνατο να ζήσουν ανάμεσα στον κόσμο και βρίσκουν καταφύγιο σε ένα δάσος, που για αυτούς είναι ένα έρημο νησί. Ενα αγόρι και ένα κορίτσι διωγμένα από τον πολιτισμό, που μπορούν να ζήσουν ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας από την απόλυτη αρχή της. Στοιχεία μαγικού ρεαλισμού χαρακτηρίζουν τούτο το τουρκικό διαμάντι, που αποθεώθηκε από την κριτική μετά τη παγκόσμια πρεμιέρα του στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας. Πραγματικά, κακή κουβέντα δεν έχω διαβάσει.

Ζωολογία (2016)

Του Ιβάν Τβερντόφσκι

Με τους Νατάλια Πεβλένκοβα, Μάσα Τοράκεβα, Αλεξάντρ Γκόσγλικ

Μια ουρά φυτρώνει στη πλάτη της Νατάσα, που εργάζεται σε ζωολογικό κήπο. Και ξάφνου η μέχρι πρότινος βαρετή και γκρίζα ζωή της αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η γυναίκα μοιάζει να ζει εκ νέου μια δεύτερη εφηβεία. Ο ρώσος κινηματογραφιστής εξερευνά φυσικά και τον κοινωνικό αντίκτυπο αυτής της μεταμόρφωσης και η ταινία φλερτάρει με το χιούμορ και την τραγικότητα που προκύπτει από αυτό. Είναι κοινό μυστικό ανάμεσα στους σινεφίλ πως το πρώτο που κοιτάς σε ένα φεστιβαλικό πρόγραμμα είναι οι ταινίες από τη Ρωσία.

Ανδρας ελβετικός σουγιάς (2016)

Του Νταν Κουάν

Με τους Ντάνιελ Ράτκλιφ, Πολ Ντέινο

Λίγο πριν αυτοκτονήσει, ένας ναυαγός ανακαλύπτει ένα πτώμα στις ακτές του νησιού όπου έχει καταφύγει. Σταδιακά το πτώμα θα αποδειχθεί σωτήριο, καθώς ο ήρωάς μας θα το εργαλειοποιήσει και, στη συνέχεια, θα αναπτύξει φιλική σχέση μαζί του. Στα όρια της μπουρλέσκ κωμωδίας, με τον «Χάρι Πότερ» στον ρόλο του πτώματος, η εντελώς σουρεάλ κωμωδία του Νταν Κουάν είναι ήδη cult, ενώ είναι επίσης γεμάτη τρυφερούς διαλόγους και εντελώς χοντροκομμένα αστεία –ένα κοντράστ που μοιάζει να λειτουργεί στο έπακρο. Τουλάχιστον αυτό δηλώνουν οι ξένοι κριτικοί.