«Εντάξει, μη με ακούτε. Τι ξέρω κι εγώ;». Αυτή η φράση σεμνότητας βγαίνει από το στόμα του Λέοναρντ Κοέν και η Αθηνά Ανδρεάδη –Athena όπως είναι πλέον γνωστή στο εξωτερικό –την έχει ακούσει πολλές φορές. Οσες δηλαδή αναρωτήθηκε αν είναι αλήθεια ή όνειρο το ότι βρίσκεται στο στούντιο του ειδώλου της και ηχογραφεί για τον νέο του δίσκο. «Ηταν λιγομίλητος, ευγενής και με αυτή τη βαθιά και αργόσυρτη φωνή του έλεγε πάντα κάτι απλό, σοφό και αστείο μαζί. Φυσικά και συζητήσαμε για την Υδρα πολλές φορές, αλλά και για τη βράβευση του αγαπημένου του Ντίλαν. Μάλιστα αυτό που γράφτηκε στον Τύπο “το να δίνεις Νομπέλ στον Ντίλαν είναι σαν αν βραβεύεις το Εβερεστ επειδή είναι το ψηλότερο βουνό”, το είπε όταν μας είχε καλέσει ένα βράδυ στην καναδική πρεσβεία στο Λος Αντζελες όταν ολοκληρώθηκε η ηχογράφηση του δίσκου του».

Είναι φειδωλή στο να μεταφέρει εικόνες από τον σπουδαίο τραγουδοποιό αλλά πληθωρική στην περιγραφή των συναισθημάτων της και σε όσα «φόρτωσε» στον πολύτιμο δίσκο της μνήμης της όσο ηχογραφούσε το ρεφρέν του «Traveling Light». Τραγούδι που συμπεριλαμβάνεται στο νέο άλμπουμ του Κοέν «You want it darker» και δίνει μέσα από τους ήχους του μαντολίνου και του μπουζουκιού λίγο χρώμα από Ελλάδα. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιό του με παραγωγό τον γιο του, Ανταμ. Είναι ο άνθρωπος που την αναζήτησε για να τη φέρει σε επαφή με τον πατέρα του.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η αρχή του νήματος που κατέληξε σε αυτή την ξεχωριστή συνάντηση πηγαίνει λίγο πιο πίσω: «Εμαθα πως ο Κοέν ενδιαφερόταν για μένα όταν είπε σε μια συνέντευξη ότι είμαι η αγαπημένη του ελληνίδα τραγουδίστρια. Δεν χρειάζεται να πω πώς ένιωσα! Ακούω από πολύ μικρή τη μουσική του, έχω διαβάσει όλα του τα βιβλία. Είμαι επηρεασμένη βαθιά από το συνολικό του έργο, γιατί είναι ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης και ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος που έχει ψάξει πολλά πράγματα στη ζωή του».

Κάποια στιγμή ο Ανταμ Κοέν μαθαίνει ότι η Αθηνά ζούσε και ηχογραφούσε το «Ready For The Sun, Part I» στο Λος Αντζελες με τον γνωστό παραγωγό Ιθαν Αλεν. Γοητεύτηκε από τη φωνή της και της πρότεινε να τη δοκιμάσουν στο νέο άλμπουμ. Εκανε την ηχογράφηση χωρίς να ξέρει πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθούν τα φωνητικά της. «Ενθουσιάστηκα όταν συνειδητοποίησα ότι το τραγούδι “Traveling Light” βασίζεται στην ποίηση του βιβλίου “Book of Longing” που λατρεύω.Ο Λέοναρντ είναι γνωστός για την τελειομανία του, γι’ αυτό εξεπλάγην όταν έκανε μεγάλες τροποποιήσεις στο “Traveling Light” αλλάζοντας πολλά πράγματα. Διατήρησε όμως τα φωνητικά μου άθικτα, κάτι που είναι μεγάλη τιμή!».

Μακαρίζει την τύχη της γι’ αυτή τη συνεργασία και επαναλαμβάνει πολλές φορές ότι τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή έρχονται εκεί που δεν τα περιμένεις. Κάπως έτσι πήρε την απόφαση να αφήσει το Λονδίνο όπου είχε ήδη μια στρωμένη πορεία και να αναζητήσει την τύχη της στο Λος Αντζελες.

«Είχα πάει 10 μέρες για διαλογισμό στην έρημο Joshua Tree. Τότε αποφάσισα ότι πρέπει να πάρω τη μεγάλη απόφαση. Στην απόλυτη σιωπή μπορείς και αφουγκράζεσαι τη μέσα σου φωνή. Γιατί με όλη αυτή τη φασαρία δεν ακούμε τη δική μας σοφία. Είχα ανάγκη να δω τι μπορώ να δώσω στον κόσμο, να συνομιλήσω με κάτι πέρα από μένα, κάτι μεγαλύτερο. Αυτή ήταν η στιγμή που αποφάσισα ότι πρέπει να φύγω από το Λονδίνο και να μετακομίσω στο Λος Αντζελες. Γνωρίζουμε μέσα μας τι πρέπει να κάνουμε πάντα, αλλά υπάρχουν πράγματα που το μπλοκάρουν και δεν μπορούμε να τα δούμε καθαρά. Ο διαλογισμός και η εσωτερική εργασία με τον εαυτό μου έδειξε ότι πρέπει να διώξω τους φόβους μου. Αυτοί κυρίως μας αναγκάζουν και μένουμε πίσω. Ολοι περνάμε πάνω – κάτω τα ίδια».

Αυτά περιγράφει και στα τραγούδια της αν και τονίζει ότι πολλές φορές κάνει πράγματα αυτοκαταστροφικά: «Μπορεί να μην οδηγούμαι σε ακραίες πράξεις, αλλά αυτοκαταστροφή δεν είναι να βάζεις φρένο σε αυτά που ονειρεύεσαι, σε ό,τι έχεις βάλει στόχο για να πετύχεις, να γίνεις αυτό που θες πραγματικά;».

Η Athena κέρδισε όχι μόνο τον κόσμο αλλά και τους κριτικούς του διεθνούς Τύπου. Η «Guardian» έγραψε ότι πρόκειται για «μια υπέροχη, γενναία και πρωτότυπη τραγουδοποιό», ενώ το μονίμως δύσκολο» μουσικό περιοδικό «Uncut» έλεγε ότι «διευρύνει τα όρια της φολκ, ποπ, τζαζ και world μουσικής». Οσο για την «Daily Mail» εξήρε την «εκτυφλωτική λάμψη και το τεράστιο ταλέντο της».

Η εκτίμηση προς τις δημιουργίες της αντικατοπτρίζεται και από το γεγονός ότι τραγούδια της έχουν ακουστεί σε αμερικανικές σειρές καναλιών όπως το CBS και το NBC (π.χ. «Mike & Molly» με παραγωγό τον Στίβεν Σπίλμπεργκ) αλλά και σε ταινίες («Nomads» με τη Λούσι Λιου). Το 2017 θα κυκλοφορήσουν δύο ταινίες με τραγούδια της που συμπεριλαμβάνονται στο επερχόμενο «Ready for the sun», όπως το «Everything to me» και το «Stronger». Επίσης, την παραγωγή του βιντεοκλίπ για το «You bring me luck» έχει αναλάβει η ομάδα που βρίσκεται πίσω από κλασικά πλέον βίντεο της Ριάνα και του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ.

Η Αθηνά αυτή τη στιγμή ετοιμάζει τον τρίτο της δίσκο «Ready For The Sun», ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2017. «Είναι το αποτέλεσμα της επίπονης εργασίας μου και των ρίσκο που πήρα όταν αψήφησα τα πάντα –ακόμη και την άρνηση των γονιών μου –για να ασχοληθώ με αυτό που αγαπώ. Οπως λέει και ο Λέοναρντ Κοέν, πρέπει να πηγαίνεις κάθε μέρα στη δουλειά σου σαν εργάτης. Τα άλλα έπονται!».