Ηταν ένα από τα τερτίπια της μοίρας στην αλέα της ζωής τριών νεαρών ανδρών.

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Μαΐου 1939. Ο τρίτος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ είχε οριστεί στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πριν από τον αγώνα οι παίκτες και των δύο ομάδων αγκαλιασμένοι έβγαλαν μία αναμνηστική φωτογραφία.

Ο αμυντικός του ΠΑΟΚ Γιώργος Βατίκης ακουμπά με το χέρι του τον ώμο του άσου της Ενωσης Σπύρου Κοντούλη, ενώ μπροστά τους βρίσκεται ο τερματοφύλακας του Δικεφάλου του Βορρά Νίκος Σωτηριάδης.

Στην αμφιλύκη του πολέμου με τους Ιταλούς, ο Γιώργος Βατίκης πέφτει νεκρός στο ύψωμα 1878, στον Μοράβα.

Ηταν ο πρώτος έλληνας αθλητής που έχασε τη ζωή του στο αλβανικό μέτωπο.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Γενάρη του ’41, ο Μικρασιάτης Νίκος Σωτηριάδης, ο πρώτος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ που έπαιξε στην Εθνική, σκοτώνεται στο ύψωμα της Τσέροβας, στην Κλεισούρα.

Εξι μήνες πριν από την Απελευθέρωση, ένα ανοιξιάτικο βράδυ του ’44 ο Γιώργος Κοντούλης συνελήφθη από τους Γερμανούς στο Πεδίον του Αρεως. Στα μέσα Ιουνίου τον ανέβασαν σε ένα καμιόνι μαζί με δεκάδες άλλους πατριώτες με προορισμό το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Κοντά στο Μετς πήδηξε από το καμιόνι και προσπάθησε να αποδράσει. Πρόλαβε να κάνει δέκα μέτρα.

Η δράση των αθλητών στα χρόνια της Κατοχής ήταν ιδιαίτερα έντονη, εξαργυρώνοντας τα ερείσματά τους στον κόσμο.

Ενας φιλικός αγώνας του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ στο επιταγμένο γήπεδο της Λεωφόρου εξελίχθηκε σε αντιφασιστική διαδήλωση λόγω της άρνησης των παικτών να αγωνιστούν, γιατί τα χρήματα από τις εισπράξεις θα κατέληγαν στα ταμεία των κατακτητών.

Πολλοί αθλητές είχαν δημιουργήσει αντιστασιακές ομάδες, ενώ ο πολωνικής καταγωγής κολυμβητής του Ηρακλή Γέρτζι (Γεώργιος) Σαΐνοβιτς Ιβάνοφ εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους σαμποτέρ των Συμμάχων.

Σήμερα ακούγονται μελό όλα αυτά. Είναι όμως η Ιστορία που διδάσκει στους νεότερους με τον πιο εμφατικό τρόπο πως ο αθλητισμός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που αντανακλά τις αξίες κάθε εποχής.