Συνέβη πριν από περίπου εννέα χρόνια στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη με καλεσμένες τη Μαρία Δαμανάκη από το ΠΑΣΟΚ και την Κατερίνα Παπακώστα από τη Νέα Δημοκρατία. Η κυρία Παπακώστα δεν άφηνε τη συνάδελφό της να αρθρώσει κουβέντα. Με ρομποτική απάθεια μιλούσε εν είδει διαγγέλματος μέχρι που η κυρία Δαμανάκη έπιασε με απελπισία το κεφάλι της και αναφώνησε το εμβληματικό «Ωχ Θέ’ μου, Θέ’ μου». Ετσι επισημοποιήθηκε ένας ρόλος γυναίκας πολιτικού που απαντάται σε όλα τα κόμματα. Αυτός της τηλεοπτικής «τσούχτρας» που θα τα πει στον απέναντι έξω από τα δόντια χρησιμοποιώντας όχι μόνο πολιτικά επιχειρήματα (που, κατά περίσταση, μπορεί να έχει ή να μην έχει) αλλά κυρίως επιστρατεύοντας ένα ακατάσχετο γυναικείο ταμπεραμέντο. Οι εμφανίσεις τους αποφέρουν υψηλά νούμερα τηλεθέασης αφού δίνουν μια εμφανή θεατρικότητα, τύπου βαριετέ, στις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ενώ οι δηλώσεις τους –γλαφυρές, περιγραφικές, ενίοτε αυτοαναφορικές ή εκτός αυστηρής πολιτικής ατζέντας –προκαλούν συχνά ντόμινα παραπολιτικών σχολίων.

Η Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου είναι ένα σχετικάnewentryσε αυτήν την κατηγορία. Και φέρνει έναν αέρα ανανέωσης και ακαδημαϊκής διάστασης. Μελαχρινή (ενώ στο είδος ευδοκιμεί το κομμωτηριακό ξανθό, από το χάλκινο έως το σκανδιναβικό), με μια υπαινικτική τσαχπινιά πίσω από το κροτάλισμα του λόγου της, πιο ντεκοντρακτέ εμφάνιση και ένα ύφος που αν ήταν ηθοποιός ο σκηνοθέτης της θα μπορούσε να της το έχει διδάξει ως «αποσβολωμένη ανησυχία». Ή «καθησυχασμένη ειρωνεία». Τη δήλωση που την ανέδειξε τις τελευταίες ημέρες στον αφρό της επικαιρότητας την έκανε στην «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ, όπου αναφερόμενη στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών παραλλήλισε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους διαφωνούντες με την πολιτική του Χίτλερ απέναντι στους Εβραίους. Και το πάρτι στη σχολιαστική πλευρά του Διαδικτύου άρχισε παρότι η κυρία Ασημακοπούλου με ανάρτησή της σταsocialmedia παραδέχθηκε, εν μέρει, την υπερβολή στην έκφρασή της.

Αν και στην κεντρική πολιτική σκηνή μπήκε σχετικά πρόσφατα, με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 έγινε πολύ γρήγορα αναγνωρίσιμη. Είναι κι αυτό το κοσμοπολίτικο Μισέλ στη μέση του ονόματός της που σπάει τη συμβατικότητα του σκέτου Αννα Ασημακοπούλου και δύσκολα το ξεχνάς. Το οποίο Μισέλ σημαίνει… Μιχάλης. Και το οφείλει στον παππού της (ήταν οικονομικός σύμβουλος στο Ιδρυμα Αϊνστάιν) ο οποίος, επειδή δεν υπήρχε αγόρι στην οικογένεια, ζήτησε να δώσουν στην εγγονή του και το όνομά του.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη πριν από 49 χρόνια, από μητέρα αμερικανοεβραϊκής καταγωγής και πατέρα από την Πύλο της Μεσσηνίας, εξού και το ελαφρύ αμερικανικό αξάν στην προφορά της, το οποίο με τα χρόνια όλο και απαλύνεται ενώ παραμένει πιστή στους αμερικανικούς κώδικες του (κοινοβουλευτικού)dresscode. Ο Παναγιώτης Ασημακόπουλος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, ήταν συμμαθητής στη Σχολή Αναβρύτων με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και η φιλική τους σχέση επισφραγίστηκε με κουμπαριά αφού το 1968, το τέως βασιλικό ζεύγος βάφτισε την Αννα – Μισέλ. Αλλωστε, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της βουλευτού υπάρχει σε περίοπτη θέση φωτογραφία με τη νονά της Αννα – Μαρία από το 2003, τότε που σε επίσκεψή της με τον Κωνσταντίνο στα Γιάννινα είχαν φιλοξενηθεί στο σπίτι της οικογένειας Ασημακοπούλου στην Αμπελιά. Σπούδασε Οικονομικά στο Bryn Mawr College στην Πενσιλβάνια και Διεθνείς Νομικές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του πατέρα της έφεραν την οικογένεια στα Γιάννινα, όπου ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Αβέρωφ. Η Αννα – Μισέλ εντάχθηκε στην επιστημονική ομάδα του πρώην ευρωβουλευτή Ιωάννη Αβέρωφ (ανιψιό του Ευάγγελου) το σπίτι του οποίου στις Βρυξέλλες νοίκιαζε ο Αντώνης Σαμαράς όταν ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ευρωβουλευτής (από το 2003 μέχρι το 2007). Εκείνος ενθάρρυνε το ενδιαφέρον της για τα κοινά το οποίο όμως ανέκαθεν υπήρχε στο βάθος του επαγγελματικού της ορίζοντα. Από τότε εντάχθηκε στον στενό πολιτικό του κύκλο.

Πρώτη φορά ζήτησε (και κέρδισε) την ψήφο του λαού το 2007 ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ιωαννίνων με τον συνδυασμό Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία ενώ το 2010 έγινε αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 μπήκε για πρώτη φορά στο ελληνικό Κοινοβούλιο ως βουλευτής Ιωαννίνων. «Ηταν μια σουρεαλιστική εμπειρία. Ξαφνικά βλέπεις τον Τσίπρα, τον Βενιζέλο, τον Καμμένο, τους οποίους μέχρι πρότινος έβλεπες μόνο στην τηλεόραση, στο ίδιο ασανσέρ με σένα, μια ανάσα από εσένα» είχε δηλώσει τότε στον Βήμα Fm. Από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι κεφαλαιοποίησε τις συχνές εμφανίσεις της στην τηλεόραση αφού στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κέρδισε τη μάχη της Β’ Αθήνας αφήνοντας πίσω (και έξω από τη Βουλή) ηχηρά ονόματα της παράταξής της.

Εχει κάνει έναν γάμο με τον εξ Ιωαννίνων Βασίλη Παπαϊωάννου, με τον οποίο έχει αποκτήσει έναν γιο, τον Χρήστο Ουίλιαμς. Το διαζύγιό της όμως υπήρξε επεισοδιακό και οι λεπτομερείς περιγραφές των συγκρούσεών τους έγιναν ανάγνωσμα σε sites και εφημερίδες. Από τότε, τα δημοσιογραφικά κουτσομπολιά τής έχουν χρεώσει κάποιους δεσμούς αλλά η ίδια φαίνεται να πιστεύει ότι διαψεύδοντας φήμες απλώς τις υπενθυμίζεις. Και συνεχίζει να κυκλοφορεί διακριτικά σε γνωστά στέκια της Αθήνας με αγαπημένο της την ιστορική ταβέρνα του Καραβίτη στο Παγκράτι.