Το θέμα του χωρισμού Εκκλησίας – Πολιτείας έχει γίνει μόνιμο… τροπάρι του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στα κηρύγματά του το τελευταίο διάστημα. Σε κάθε ευκαιρία που βρίσκει ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει πως οι σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας είναι στενές εδώ και δεκαετίες και πως η Εκκλησία δεν επιθυμεί χωρισμό.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος δεν αποκλείεται να προϊδεάζει για τη στάση που θα κρατήσει η Εκκλησία όταν ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για τις σχέσεις με την Πολιτεία. Αυτό έκανε και προχθές στο κήρυγμά του ο Ιερώνυμος από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο δήμο της Αθήνας.

«Εγώ ως πνευματικός σας πατέρας, σας λέω ότι δεν μπορώ να δεχτώ να χωρίσω τα παιδιά μου. Δεν μπορώ να πω πως υπάρχουν οι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν θέση εδώ μέσα και υπάρχουν και οι πιστοί. Είμαστε όλοι μια οικογένεια. Είμαστε όλοι ενωμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε» ανέφερε.

Και πρόσθεσε ότι στην Εκκλησία δεν υπάρχει χωρισμός, αλλά ελευθερία. «Αν κάποιος θέλει μπορεί να φύγει και όταν θελήσει να επιστρέψει, η μάνα Εκκλησία θα είναι εδώ και θα τον περιμένει».

Βέβαια η επιχείρηση άμβλυνσης της σύγκρουσης Πολιτείας και Εκκλησίας συνεχίζεται και από τις δύο πλευρές. Αλλωστε οι σχέσεις Τσίπρα Ιερώνυμου παραμένουν άριστες, διαβεβαιώνουν αμφότεροι. Ετσι, ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθούν ταυτόχρονα τον Αγιο Ευστράτιο για να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου. Στον ιστορικό τόπο εξορίας ο Ιερώνυμος θα επισκεφθεί το σχολείο και το στρατιωτικό φυλάκιο, ενώ αύριο θα χοροστατήσει στη δοξολογία που θα ψαλεί στον ναό του νησιού και θα παραστεί στις υπόλοιπες εορταστικές εκδηλώσεις.