Οι επίδοξοι διάδοχοι

του Μπαλτά

Είναι που ζυγώνει ο κυβερνητικός ανασχηματισμός και όλοι στοιχηματίζουν ότι ο Αριστείδης Μπαλτάς, αγαπημένος καθηγητής του Πρωθυπουργού, δεν θα μείνει αυτή φορά στη θέση του υπουργού Πολιτισμού. Είναι που και στα συριζαϊκά πολιτιστικά πεπραγμένα μόνο προς τις ιστορίες κόντρας (Σωτήρης Χατζάκης, Γιάννης Βούρος, Γιώργος Λούκος κ.λπ.) γέρνει η πλάστιγγα.

Και παρότι μετά το Συνέδριο έχουν αρχίσει να πέφτουν ονόματα για το πολύπαθο υπουργείο (το οποίο ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι έκανε λίγα έως ελάχιστα, με κρεσέντο κάτι εγκαίνια έργων προηγουμένων) όπως του Φώτη Κουβέλη, του αναπληρωτή καθηγητή στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συντονιστή του τομέα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη (όπως σε κάθε ανασχηματισμό), ακόμη και της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, στους πολιτιστικούς οργανισμούς σοβούν οι κόντρες. Τι σοβούν δηλαδή; Φουντώνουν.

Πρόστιμο για άκυρες προσλήψεις

Πρώτα στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο οποίο αίφνης ύστερα από 12 χρόνια ανακάλυψαν ότι οι προσλήψεις δεν γίνονται, κατά νόμον, μέσω ΑΣΕΠ αλλά κατά βούληση και του έριξαν ένα γερό πρόστιμο, άνω του 1.000.000 ευρώ και τρέχουν και δεν φτάνουν. Δεν είχαν που δεν είχαν επιπλέον επιχορήγηση, έμειναν μόνο 5 – 6 μονιμοποιημένοι υπάλληλοι καθώς ενεργοποιήθηκε ο νόμος περί ΑΣΕΠ και απολύθηκαν όλοι οι υπόλοιποι, έχουν και να πληρώσουν.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι θυμήθηκαν τα περί ΑΣΕΠ για να εκδιωχθεί και από το φεστιβάλ, όπου είχε επαναπροσληφθεί ως υπάλληλος, ο Παναγιώτης Δούρος. Αλλού όμως είναι η κόντρα. Στο… κινητό. Του καλλιτεχνικού διευθυντή Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, συγκεκριμένα. Που εκλήθη από μοσχοβίτικο θέατρο πρόσφατα και, μη γνωρίζοντας προφανώς τις μεγάλες χρεώσεις της περιαγωγής, έκανε έναν λογαριασμό στο κινητό που του έχει δώσει το φεστιβάλ, της τάξης των 1.300 ευρώ.

Οι αποκαλύψεις

και η θύελλα για τα κινητά

Οταν έφτασε στο (νέο, μετά την αποπομπή τού μέχρι πρόσφατα προέδρου Γιώργου Αντωνακόπουλου) Διοικητικό Συμβούλιο η δαπάνη, εκείνο είπε «όχι». Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε θύελλα, υπό την προεδρία της Κατερίνας Παπανικολάου (η νέα πρόεδρος Λιάνα Θεοδωράτου λείπει στη Νέα Υόρκη για δουλειές) και πάνω στην κόντρα ακούστηκαν προειδοποιήσεις, για να το θέσω γλυκά, για αποκαλύψεις ότι αντίθετα πληρώνεται ακόμη το εκ του Φεστιβάλ κινητό του πρώην προέδρου και διευθυντή του, Γιώργου Λούκου και το αναβαθμισμένο iPhone 7 της πρώην γραμματέως του, αδελφής του οικονομικού προϊσταμένου του, που πλέον έχει αποσπασθεί σε άλλο τμήμα!

Συνεχίζεται η ανάκριση για τις διπλοπληρωμές

Και αυτό ενώ συνεχίζεται η ανάκριση για τα 2.750.000 ευρώ που φέρονται να διπλοπληρώθηκαν σε εταιρείες που ανέλαβαν τον φωτισμό εκδηλώσεων, και από το φεστιβάλ και από τις τράπεζες, ζημιώνοντας φυσικά το ελληνικό Δημόσιο. Και ενώ μια αναλυτική περί των πληρωμών και λοιπών επιστολή του έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, στο υπουργείο Πολιτισμού και στο Διοικητικό Συμβούλιο, που συγκάλεσε, απουσία πάντα της προέδρου, νέα έκτακτη συνεδρίαση στην οποία εκστομίστηκε η λέξη «Παραιτήσου» προς τον διευθυντή του Φεστιβάλ.

Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στο Εθνικό!

Την ίδια ώρα, στο Εθνικό (που το καλοκαίρι πήρε έκτακτη επιχορήγηση 1.000.000 ευρώ για να κάνει τις καλοκαιρινές παραστάσεις και να ξεκινήσει την σεζόν που διανύουμε, καθώς τον Ιούλιο είχαν μείνει ελάχιστα στο ταμείο) φουντώνει μια άλλη κόντρα. Μετά το πρόστιμο 100.000 ευρώ που επιβλήθηκε από το ΙΚΑ στην πρώτη κρατική σκηνή, επειδή απασχολούσε ανασφάλιστους εργαζομένους.

«Δεν συντρέχει εισφοροδιαφυγή και ουδείς εργαζόμενος απασχολείται χωρίς να διαθέτει, στον βαθμό που απαιτείται, τα νόμιμα δικαιολογητικά, τόσο για άδεια απασχόλησης όσο και για άδεια παραμονής στη χώρα» ήταν η απάντηση του Εθνικού, που θεώρησε ότι «επί της ουσίας το πρόστιμο αφορά σε δήθεν παράλειψη υποχρέωσης να υποβάλει στο ΙΚΑ Κατάσταση Προσωπικού του και να τηρήσει αυτήν, υποχρέωση που δεν είχε στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Το Σωματείο και

οι παράνομοι Πακιστανοί

Ομως το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό ανταπαντά μιλώντας για «συνεχιζόμενη προσπάθεια της Διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου για παράκαμψη των όρων της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, της εργατικής νομοθεσίας, μη εφαρμογή των υποδείξεων της Επιθεώρησης Εργασίας, περαιτέρω εργολαβοποίηση» και καταδικάζει «κάθε απόπειρα της Διοίκησης για διαμοιρασμό της ευθύνης για την αδήλωτη – ανασφάλιστη εργασία και το πρόστιμο», αλλά και για «εξώθηση της υπεύθυνης Διοικητικών Υπηρεσιών σε παραίτηση, που περιπλέκει και δημιουργεί υπόνοιες».

Στο παρασκήνιο διακινείται και μια εκδοχή της ιστορίας: Οτι το πρόστιμο σχετίζεται με πέντε Πακιστανούς που μετέφεραν σκηνικά του Εθνικού στις αποθήκες, στο Ρουφ, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την άρνηση του φύλακα να τους ανοίξει, κλήθηκε η Αστυνομία και διαπίστωσε ότι οι τέσσερις δεν είχαν κανένα χαρτί και ήταν ανασφάλιστοι. Αλλοι συνδέουν το θέμα με την ανάθεση τεχνικών εργασιών σε εργολάβο που υποσχέθηκε στην κρατική σκηνή μεροκάματο της τάξης των 5 μόλις ευρώ.

Δικαιώθηκαν οι μουσικοί της Καμεράτας

Οχι πως η κόντρα στους κόλπους των εποπτευόμενων από το υπουργείο Πολιτισμού οργανισμών δεν αφορά και την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, που έχει γράψει τη δική της μουσική ιστορία και παραμένει ακέφαλη (δεν έχει οριστεί καν Διοικητικό Συμβούλιο) εδώ και ενάμιση χρόνο, με την υποτυπώδη λειτουργία της να περνάει ως εργολαβία από τα χέρια της μιας ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής συναυλιών στα χέρια της άλλης. Δίχως φυσικά υποχρέωση (είναι αδύνατον άλλωστε, καθώς δεν έχει Διοικητικό Συμβούλιο) να αποδίδει στην Εφορία ή στο ΙΚΑ, ούτε καν περιοδικές δηλώσεις.

Οι μουσικοί της Καμεράτας αποφάσισαν επίσχεση εργασίας και πάνω στην επίσχεση τους ήρθε η απόλυσή τους. Κατέφυγαν στα αρμόδια δικαστήρια και μόλις την Παρασκευή βγήκε η απόφαση: όχι μόνο να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα μηνών που τους οφείλονται, αλλά και αποζημιώσεις και να επιστρέψουν κανονικά στις θέσεις τους. Η απόφαση είναι πρωτόδικη αλλά τις επόμενες ημέρες θα καταστεί και τελεσίδικη, καθώς όπως προείπαμε το υπουργείο δεν έχει ορίσει Διοικητικό Συμβούλιο που να μπορεί να ασκήσει έφεση.

Η συγχώνευση με

το Μέγαρο και τα χρέη

Το χειρότερο όμως είναι ότι οι μουσικοί θα επιστρέψουν σε μια Καμεράτα που, σύμφωνα με τις εποπτεύουσες οικονομικές υπηρεσίες, έχει καταγεγραμμένο χρέος της τάξης των 2.200.000 ευρώ, χώρια 200.000 ευρώ που πρέπει να επιστραφούν για ΕΣΠΑ που δεν υλοποιήθηκε τελικά. Οσο για τα οικονομικά ντοκουμέντα της ίδιας της Καμεράτας, οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι βρίσκονται σε κούτες, κλειδωμένα σε διαμέρισμα πρώην διοικητικού στελέχους. Η δε πρόταση που έπεσε στο τραπέζι, για συγχώνευση και της Καμεράτας και των χρεών της με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σκοντάφτει στην εκφρασμένη απαίτηση των ιθυνόντων του Μεγάρου για επιχορήγηση με 9.000.000 ευρώ, ειδάλλως θα είναι αδύνατη η λειτουργία του πολιτιστικού ιδρύματος που πέρασε, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επί Μπαλτά, στα χέρια του Δημοσίου.