Η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ αποτελεί μια δικαστική βόμβα μεγατόνων που κλονίζει τα κυβερνητικά θεμέλια, καθώς δεν ακυρώνει μόνον τον νόμο Παππά για ένα νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά στην πραγματικότητα κατεδαφίζει με εκκωφαντικό τρόπο το βασικό πολιτικό σχέδιο μέσω του οποίου η κυβέρνηση προσδοκούσε να βρει ζωτικό χώρο και να βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο πολιτικής ανάταξης.

Σε κατάσταση νευρικού κλονισμού το Μέγαρο Μαξίμου, όπως διαφάνηκε και από τη νυχτερινή εικόνα της Ολγας Γεροβασίλη, επιλέγει την οδό της θεσμικής αμφισβήτησης του ΣτΕ, τουλάχιστον της ευθυκρισίας του, ενώ επιδιώκει να αντεπιτεθεί άμεσα με νέα νομοθετική ρύθμιση-γέφυρα. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβερνητικής εκπροσώπου, η νέα ρύθμιση που θα προωθηθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα θα διατηρεί σε ισχύ τα δικαιώματα των τεσσάρων υπερθεματιστών, επιτρέποντας παράλληλα τη λειτουργία των υπολοίπων τηλεοπτικών σταθμών μέσω προσωρινών αδειών, μέχρι να αντιμετωπισθούν οριστικά τα ζητήματα που ανακύπτουν από τη δικαστική απόφαση και να χορηγηθούν οριστικές τηλεοπτικές άδειες.

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν, ειδικότερα, ότι μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ όποιος επιθυμεί να εκπέμπει με προσωρινή άδεια θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα. Το ύψος του αντιτίμου που θα ζητήσει η κυβέρνηση για τις προσωρινές άδειες παρέμενε χθες το βράδυ απροσδιόριστο, αλλά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς άφησε να εννοηθεί ότι το αποτέλεσμα της δημοπρασίας που προηγήθηκε –και κρίθηκε εκτός συνταγματικού πλαισίου από το ΣτΕ –θα αποτελέσει τον οδηγό. Στη βάση των ποσών που προέκυψαν από τη δημοπρασία για τις δεκαετείς άδειες, το ετήσιο κόστος μιας προσωρινής άδειας μπορεί να ανέλθει έως τα 7.000.000 ευρώ. Πηγές από την Προεδρία της Βουλής, εξάλλου, σημείωναν ότι πριν από την καθαρογραφή της δικαστικής απόφασης και τη νομοθέτηση της νέας ρύθμισης δεν κρίνεται σκόπιμη μια νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ. Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό και πρωτόγνωρα ηχηρό μήνυμα των ανωτάτων διοικητικών δικαστών διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό σκηνικό, αφού το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάζεται, ουσιαστικά, να αναζητήσει κατεπείγοντος διέξοδο, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο της κατάστασης: η κυβέρνηση εμφανίζεται ανίσχυρη και δεν μπορεί να καταφύγει σε νομοθετικούς ελιγμούς για να ξεπεράσει τη χθεσινή εξέλιξη, αφού ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο προϋποθέτει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, για την οποία τον πρώτο λόγο έχει η αντιπολίτευση. Είναι προφανές, εξάλλου, ότι βάσει της απόφασης του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου οποιαδήποτε νέα ρύθμιση που θα παρακάμπτει το ΣτΕ θα είναι επίσης μετέωρη.

Τα θραύσματα από τη δικαστική βόμβα είναι εξίσου προφανές ότι τραυματίζουν και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε αναγάγει κατά τους τελευταίους μήνες σε «μητέρα όλων των μαχών» την επιχείρηση παρέμβασης στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ νέα δεδομένα δημιουργούνται τόσο για τις ισορροπίες ανάμεσα στην εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία όσο και για το σχέδιο μιας κυβερνητικής επανεκκίνησης μέσω του προαναγγελθέντος ανασχηματισμού: στο κομματικό παρασκήνιο ο Νίκος Παππάς δέχεται βολές, ενώ ακόμη και κυβερνητικά στελέχη αμφιβάλλουν για τις αντοχές του υπουργού Επικρατείας να διαχειρισθεί ένα νέο κυβερνητικό σχέδιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «δεσμευτική, αλλά άδικη απόφαση», ενώ κινήθηκε σε επιθετικούς τόνους, αντιλαμβανόμενος τις ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργούνται πλέον για την κυβέρνηση: «Τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά ο λαός και η δεδηλωμένη στη Βουλή. Ας μην κάνουν κάποιοι όνειρα αποσταθεροποίησης» ανέφερε και πρόσθεσε για τη ρύθμιση-γέφυρα: «Κάποιοι ήθελαν να συνεχιστεί το τζάμπα. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Δεν θα συνεχιστεί η αεροπειρατεία…».

«ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ». Τις πολιτικές επιπτώσεις από την απόφαση, την οποία θεωρεί καθοριστικής σημασίας για τον δημόσιο βίο της χώρας, αναδεικνύει η ΝΔ, δείχνοντας χωρίς περιστροφές τον δρόμο της κάλπης και στοχεύοντας ευθέως τον Πρωθυπουργό: «Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη δεν πέρασαν. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Ελληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να αντεπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε. H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη».

Ως «νίκη του κράτους δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» αντιμετώπισε την απόφαση η Φώφη Γεννηματά, δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο της αποπομπής του υπουργού Επικρατείας: «Η κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη. Οι μεθοδεύσεις τους θα τους ακολουθούν για πάντα. Επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης, ο κ. Παππάς» ήταν η αντίδραση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Εν αναμονή μιας κατάρρευσης του κυβερνητικού σχεδιασμού για νέο τηλεοπτικό τοπίο, πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ήδη φροντίσει να διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης για τη διαμόρφωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, στη βάση του νόμου Παππά. Το ζήτημα συζητήθηκε διεξοδικά στη χθεσινή συνεδρίαση των γαλάζιων συντονιστών, κατά την οποία κρίθηκε σκόπιμο να κινηθεί άμεσα η ΝΔ και να καταθέσει δική της πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, η οποία θα ακολουθεί τις επιταγές της Ολομελείας του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου.

«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΗΤΤΑ». Κατά πληροφορίες, η ακύρωση του νόμου Παππά λόγω αντισυνταγματικότητας αντιμετωπίστηκε προκαταβολικά ως «στρατηγική ήττα» της κυβέρνησης, η οποία θα επιτείνει και τα αδιέξοδα για τον Πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε προετοιμασμένος για μια νέα κυβερνητική πρόσκληση με στόχο τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ωστόσο κατέστησε σαφές στους κομματικούς επιτελείς ότι το πολιτικό πλαίσιο που έχει παρουσιάσει η ΝΔ είναι και το μοναδικό μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να αναζητηθούν λύσεις. Εν ολίγοις, η αξιωματική αντιπολίτευση θα άρει τα εμπόδια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, εφόσον αποσυρθεί στο σύνολό του ο νόμος Παππά και επιστραφούν οι αρμοδιότητες που αφαιρέθηκαν από την ανεξάρτητη Αρχή –μεταξύ των οποίων και οι αποφάσεις για τον αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών που μπορεί να λειτουργήσουν απρόσκοπτα με βάση τις δυνατότητες που προσφέρουν το ψηφιακό φάσμα και η εγχώρια αγορά. Επικαλούμενη την ενίσχυση της πολυφωνίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, από το γαλάζιο επιτελείο επέμεναν ότι οι χορηγηθείσες τηλεοπτικές άδειες δεν μπορεί να είναι μόνον τέσσερις.

Οι περισσότεροι συντονιστές της ΝΔ σχολίασαν ότι, πέραν του συνταγματικού ζητήματος, το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είναι πρωτίστως πολιτικό και, συνεπώς, η ΝΔ πρέπει να συνεχίσει να το αντιμετωπίζει ως μείζονος σημασίας πολιτική μάχη. Κατά τις ίδιες πηγές, εξάλλου, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος συμμετέχει και στη διάσκεψη προέδρων της Βουλής, ανέφερε ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ η ΝΔ δεν θα έπρεπε να εμφανιστεί ότι τεντώνει το σκοινί στο θέμα του ΕΣΡ και να βρεθεί στο στόχαστρο για αντιθεσμική στάση.

Η προαναγγελία της γαλάζιας νομοθετικής πρωτοβουλίας ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης πριν ακόμη ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομελείας του ΣτΕ: το Μαξίμου ειρωνεύθηκε τη ΝΔ ότι άργησε 27 χρόνια να κινηθεί νομοθετικά –και σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να κινηθεί και τις επόμενες ημέρες.