Σε συνταγματικό κενό κινήθηκε, όπως σφράγισε με τη χθεσινοβραδινή απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο νόμος Παππά για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ύστερα από πέντε πολύωρες διασκέψεις, κατά πλειοψηφία, με ψήφους 14 έναντι 11, κατέληξε σε μία «καθαρή απόφαση» όπως έλεγαν δικαστικές πηγές, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, κρίνοντας αντισυνταγματικό τον επίμαχο νόμο.
Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ουσιαστικά όχι μόνο δεν πέφτει μαύρο στα κανάλια, αλλά αλλάζει άρδην το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί στο τηλεοπτικό τοπίο μετά την πρόσφατη διαγωνιστική διαδικασία που είχε καταλήξει στην επιλογή τεσσάρων υπερθεματιστών. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια απόφαση με άμεσες πολιτικές επιπτώσεις, καθώς με αυτήν ακυρώνεται η διοικητική πράξη που αποτέλεσε και τον θεμέλιο λίθο για τον νόμο Παππά.
Η πλειοψηφία του ΣτΕ με αφετηρία το Σύνταγμα ανακηρύσσει ως κυρίαρχο όργανο για τη διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο με τη συγκρότησή του θα θέσει όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών στα κανάλια.
Οι 14 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγήθηκαν σε αυτή την καθαρή απόφαση, χωρίς να ορίζουν οποιοδήποτε χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου τα μέλη του ΕΣΡ θα μπορούσαν να προχωρήσουν στις διαδικασίες για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.
Δεν είναι τυχαίο ότι ανώτατες δικαστικές πηγές αναφερόμενες στη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ επισήμαναν με νόημα πως αυτή ήταν τελικά η πλέον ενδεδειγμένη λύση, απολύτως συμβατή με τον νόμο, τις επιταγές του Συντάγματος αλλά και την πρόσφατη νομολογία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Προς επίρρωσιν των λεγομένων τους, παρέπεμπαν σε δύο αποφάσεις του ΣτΕ –μία υπό την προεδρία του πρώην προέδρου του ΣτΕ Κωνσταντίνου Μενουδάκου και άλλη μία υπό τον σημερινό του πρόεδρο Νίκο Σακελλαρίου –για το μαύρο στην ΕΡΤ, στις οποίες ανέφεραν ότι αρμόδιο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Υπό αυτό το πρίσμα και ανεξάρτητα από τις πολιτικές αναταράξεις που θα επιφέρει μία τέτοια απόφαση, συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές, οι ανώτατοι δικαστές κινήθηκαν με αυστηρότητα και μοναδική πυξίδα το Σύνταγμα, όπως εξάλλου επιτάσσει το κύρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Η πέμπτη –και τελευταία όπως αποδείχθηκε –διάσκεψη των δικαστικών λειτουργών άρχισε χθες το απόγευμα λίγο μετά τις 5.30 για να ολοκληρωθεί περίπου στις 11 το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας και κρισιμότερης διάσκεψής τους έγινε μία και μοναδική ψηφοφορία σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.
Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η διαμορφούμενη τάση της πλειοψηφίας έδειχνε προς την πλευρά της αντισυνταγματικότητας –πληροφορίες που χρειάστηκαν πολλές ώρες για να επιβεβαιωθούν. Τελικά, με την ψήφο 14 δικαστών ήταν «αντισυνταγματικός» ο νόμος, ενώ 11 συνάδελφοί τους ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας του ίδιου νόμου.
Οι συσχετισμοί, όπως μαρτυρούν οι αριθμοί, είχαν αλλάξει σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία που αφορούσε το παραδεκτό ή μη των προσφυγών που είχαν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί βάλλοντας κατά της συνταγματικότητας του νόμου. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι σε εκείνο το στάδιο 16 ανώτατοι δικαστές είχαν ταχθεί υπέρ του παραδεκτού των προσφυγών, ενώ 9 συνάδελφοί τους είχαν αντίθετη άποψη.
Παρά τις μετακινήσεις, που δείχνουν πως προηγήθηκε σκληρή μάχη επιχειρημάτων με αιχμή του δόρατος τη συνταγματικότητα του νόμου, η χθεσινή διάσκεψη έγινε σε ήρεμο κλίμα.
Ωστόσο, πέραν της πληροφορίας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου και τον αριθμό των δικαστών που διαμόρφωσαν την πλειοψηφία, δεν έγινε τίποτα άλλο γνωστό όσον αφορά το σκεπτικό της πολυαναμενόμενης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου αποχώρησε από το δικαστικό μέγαρο σε ζωντανή σύνδεση, με όλες τις κάμερες στραμμένες επάνω του. Ωστόσο εκείνος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση ή έστω να επιβεβαιώσει την πληροφορία περί της αντισυνταγματικότητας του νόμου, επικαλούμενος τη μυστικότητα της διάσκεψης. Ούτως ή άλλως, η απόφαση για να αρχίσει να παράγει τα έννομα αποτελέσματά της θα πρέπει πρώτα να δημοσιευθεί.

Και αυτό είναι κάτι που αναμένεται πολύ σύντομα –μέσα στον Νοέμβριο το τοποθετούν δικαστικές πηγές –λόγω της σοβαρότητας της κρινόμενης υπόθεσης, αλλά και των επιπτώσεων που επιφέρει η εφαρμογή της απόφασης. Με τη δημοσίευση της απόφασης η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να τηρήσει πιστά και απαρέγκλιτα το περιεχόμενό της, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι κυρίαρχο ρόλο στο κάδρο της ιστορίας «τηλεοπτικές άδειες» αναλαμβάνει το ΕΣΡ.

«ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ». Το σκεπτικό της απόφασης έχει ιδιαίτερη αξία καθώς σε αυτό θα αποτυπώνεται τόσο η άποψη της πλειοψηφίας, που γύρισε σελίδα στο τηλεοπτικό πεδίο, όσο και η άποψη της μειοψηφίας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνιζαν δικαστικές πηγές, πρόκειται για «ιστορική απόφαση» η λήψη της οποίας είναι απολύτως συμβατή με το κύρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που έχει κρίνει μέχρι σήμερα δεκάδες υποθέσεις με ειδικό πολιτικό βάρος.