Τους χειρότερους εφιάλτες ξύπνησαν οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν χθες στην Κεντρική Ιταλία και ανάγκασαν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα να χορεύει όλο το βράδυ στον ρυθμό του Εγκέλαδου. Ευτυχώς αυτή τη φορά, όπως τουλάχιστον μαρτυρούσαν τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι τα ξημερώματα, δεν υπήρξαν θύματα, παρά μόνο τραυματίες και, βέβαια, μεγάλες ζημιές. Ειδικοί απέδιδαν το γεγονός στον τρόπο, πιθανόν, με τον οποίο εκδηλώθηκαν οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις: η πρώτη μεγέθους 5,4 βαθμών και εστιακού βάθους μόλις 9,3 χλμ., σημειώθηκε στις 19.11 τοπική ώρα και «προειδοποίησε» τους κατοίκους, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από τα σπίτια τους όταν ακολούθησε ο μεγαλύτερος σεισμός των 5,9 ρίχτερ, περίπου δύο ώρες αργότερα, στις 21.18.

Χωριά της επαρχίας Ματσεράτα, ανάμεσα στο Μάρκε και την Ούμπρια, βρέθηκαν στο επίκεντρο. Ταρακουνήθηκαν Ρώμη, Λ’Ακουιλα και Περούτζια, ακόμη και η Φλωρεντία και η Νάπολη. Κάτοικοι, ακόμη και στη Ρώμη, ξεχύθηκαν στους δρόμους. Χωρίς ηλεκτροδότηση και τηλεφωνικές γραμμές έμειναν χωριά της Ιταλίας μετά την πρώτη δόνηση. Η δεύτερη σεισμική δόνηση έγινε επίσης αισθητή σε μεγάλο μέρος της χώρας, από το Μιλάνο μέχρι και τη Νάπολη, ενώ ακολούθησε μπαράζ μετασεισμών έως και 3,4 βαθμών.

Ο σεισμολόγος του ιταλικού Εθνικού Κέντρου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (Ingv) Αλεσάντρο Αμάτο εκτίμησε ότι η νέα σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με την καταστροφική δόνηση της 24ης Αυγούστου. Πρόσθεσε μάλιστα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ότι προέρχεται από την ήδη ενεργή ζώνη και πιθανώς πρόκειται για ενεργοποίηση νέου ρήγματος.

ΣΚΗΝΕΣ ΧΑΟΥΣ. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας διέψευσε αναφορές που αποδόθηκαν σε στελέχη της για νεκρούς, κάνοντας λόγο για σύγχυση λόγω της χαοτικής κατάστασης. Στο επίκεντρο του σεισμού βρέθηκαν τα χωριά Καστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα με 318 μόνιμους κατοίκους, Βίσο (1.200 κάτοικοι) και Ουσίτα (441), όλα στην επαρχία της Ματσεράτα καθώς και Πρέτσι στην επαρχία της Περούτζια. Στην πόλη Καμερίνο προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές. Καμπαναριό εκκλησίας κατέρρευσε πάνω σε οίκημα, ο δήμαρχος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν θύματα. Μόνο ένας κάτοικος τραυματίστηκε ελαφρά και η κατάστασή του δεν προκαλεί ανησυχία. Οπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai, οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά στην κωμόπολη Φαμπριάνο, στην περιφέρεια Μάρκε, κατά την πρώτη σεισμική δόνηση. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο από το οποίο πήραν εξιτήριο λίγο αργότερα.

Στο Βίσο επικράτησε πανικός με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν έντρομοι τα σπίτια τους. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον πρώτο σεισμό, ο ένας εξαιτίας κατολίσθησης ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του. Ωστόσο, αναμενόταν να ελεγχθούν απομακρυσμένες κοινότητες. Η κατάσταση ήταν πιο σοβαρή στο Καστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα, το οποίο βυθίστηκε στο σκοτάδι. Εκκλησία κατέρρευσε κοντά στην πόλη Νόρτσια της περιφέρειας Μάρκε. Διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Σαλάρια, η οποία οδηγεί από τη Ρώμη προς τις πληγείσες περιοχές. Στις πληγείσες ζώνες της επαρχίας Ματσεράτα – όπου διεκόπη η ηλεκτροδότηση μετά τον σεισμό – σημειώθηκαν καταρρεύσεις κτιρίων χωρίς να έχει γίνει σαφής μέχρι τις πρωινές ώρες η έκτασή τους. Ομάδες διάσωσης αναχώρησαν για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας. Στο πανεπιστήμιο του Καμερίνο σπουδάζουν πολλοί ιταλοί και ξένοι φοιτητές, οι οποίοι, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι καλά. Περιορισμένες ζημιές σημειώθηκαν στο κτίριο όπου στεγάζεται το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη, το οποίο εκκενώθηκε για περαιτέρω έλεγχο.

Οι έλεγχοι της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζονταν όλη νύχτα, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές κοντά στα χωριά Βίσο και Kαστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα. Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ενημερωνόταν για την κατάσταση από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσο, έγραψε στο twitter: «Επιθυμώ να ευχαριστήσω όσους εργάζονται κάτω από τη βροχή στις περιοχές του σεισμού. Ολη η Ιταλία αγκαλιάζει σφιχτά τους κατοίκους που επλήγησαν και πάλι».

Σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στις πόλεις της Περούτζια, Τέρνι και Σπολέτο. Οι αυτοψίες και οι έλεγχοι της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζονταν, πάντως, όλη τη νύχτα και περισσότερα στοιχεία αναμενόταν να υπάρξουν με το πρώτο φως της ημέρας.