Εν μέσω πολιτικού καύσωνα συνεδρίασε χθες το βράδυ εκτάκτως υπό τον Αλέξη Τσίπρα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και τους χειρισμούς της στο πεδίο των τηλεοπτικών αδειών.

Σε μακροσκελή ανακοίνωση του οργάνου που εκδόθηκε αργά το βράδυ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους της επιλογής Πολύδωρα: «Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μία πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μία πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων» τονίζεται, σε μια προσπάθεια να κοπάσουν και οι εσωκομματικές αντιδράσεις.

Το Πολιτικό Συμβούλιο προαναγγέλλει νομοθετική παρέμβαση που θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού κι επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τάχιστα σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταθέτει σήμερα το πρωί στη Βουλή διάταξη που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 2339/15, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. «Ολες οι αρμοδιότητες, καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του, επανέρχονται έτσι στο ΕΣΡ» αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου.

ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ. Επιπλέον η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει εντός της εβδομάδας και τη νομοθετική ρύθμιση που έχει προαναγγείλει για τη χορήγηση βεβαίωσης προσωρινής άδειας σε όσα κανάλια θέλουν να εκπέμπουν. Ο αρμόδιος υπουργός έχει πει ότι θα καθοριστεί ένα τίμημα για τη χορήγηση της ετήσιας άδειας, το οποίο θα είναι φιξαρισμένο για όλους, εφόσον βέβαια οι ενδιαφερόμενοι τηρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα.

Γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση μετά το πλήγμα που δέχτηκε από την απόφαση του ΣτΕ επιδιώκει να μετριάσει την πολιτική ζημιά μεταθέτοντας ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής ευθύνης στην άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ. Δεν είναι τυχαίο πως η συνολική γραμμή της στη διάρκεια του τριημέρου ήταν πως πρέπει οπωσδήποτε να συσταθεί ΕΣΡ, ενώ ενδεικτική είναι χθεσινή δήλωση του Νίκου Παππά πως «είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις».