Χρειάστηκαν μόλις 17 λεπτά από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το όνομά του ως υποψηφίου για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, το Σάββατο το μεσημέρι, και η ΝΔ τον απέρριψε. Αυτό υποστήριξε και ο Βύρων Πολύδωρας κατά τη χθεσινή εμφάνισή του στα πλατό της ΕΡΤ. Γιατί; Επειδή, όπως κατέληγε η ανακοίνωση της Πειραιώς, «δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί». Εξίσου γρήγορη –και στο ίδιο πνεύμα –ήταν και η αντίδραση της Σεβαστουπόλεως.

Από τη ΝΔ, με το που έκανε ο Πολύδωρας δηλώσεις με φόντο το Μαξίμου, έσπευσαν να επιτεθούν κατά της κυβέρνησης, η οποία κατά την άποψη τους «βρίσκεται σε απελπισία». Επισήμαναν μάλιστα ότι «η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το ΕΣΡ αλλά στην αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον κ. Παππά». Η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύει, επιπλέον, να καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επιστραφούν στο ΕΣΡ οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

Η εξήγηση από τον Βύρωνα Πολύδωρα για την άρνηση του πρώην κόμματός του να στηρίξει την υποψηφιότητά του ήταν, όπως είπε στη συνέντευξή του, πως «δεν είμαι κολλητός του Χριστοφοράκου». Αυτή φυσικά ήταν μόνο μία από τις πολλές επιθέσεις που έκανε κατά της ΝΔ. Η αντίδραση του γαλάζιου γραφείου Τύπου αυτή τη φορά ήταν λακωνική: «Μετά τη σημερινή παρουσία του κ. Πολύδωρα στην ΕΡΤ όλοι κατάλαβαν γιατί τον πρότεινε ο κ. Τσίπρας και ποια ακριβώς είναι τα προσόντα του».

Ο Πάνος Καμμένος, πάντως, το Σάββατο έσπευσε να αποκαλέσει τον Πολύδωρα «ψυχή του Καραμανλή», καλώντας έτσι τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στηρίξει την κυβερνητική επιλογή. Η απάντηση στον υπουργό Αμυνας ήρθε από συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, από τους οποίους διέρρεε χθες το σχόλιο ότι εκείνος όχι απλώς δεν έχει γνώση της όλης υπόθεσης αλλά έχει και πάνω από τρία χρόνια να μιλήσει με τον Πολύδωρα.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Αμεσα –και φυσικά αρνητικά –σχολίασε την επιλογή Πολύδωρα και Το Ποτάμι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα, «δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων Αρχών». Επιπλέον ο Σταύρος Θεοδωράκης παρενέβη στη συζήτηση με ένα ειρωνικό τιτίβισμα: «Οταν ξεκινάς με Καμμένο είναι λογικό να τελειώνεις με Πολύδωρα. Η ελπίδα… το ‘βαλε στα πόδια».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανήλθε χθες με μια μακροσκελή ανάρτηση στο facebook. Σε αυτήν υποστήριζε ότι ο Πρωθυπουργός «κλείνει ξανά το μάτι στο παλιό –παλιότερο δεν γίνεται –σύστημα διακυβέρνησης» και χαρακτήριζε τον Πολύδωρα ακροδεξιό. Παράλληλα, έκανε και τις δικές του προτάσεις για το ΕΣΡ, την Ελενα Ακρίτα και τους Γιάννη Τζαννετάκο και Γιάννη Αναστασάκο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχει προσεγγίσει κανέναν, αλλά δίνει ενδεικτικά κάποια ονόματα.