Η προχθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής στην ΕΠΟ υπήρξε αθόρυβη, δίχως τυμπανοκρουσίες, κάμερες και φλας. Ο επικεφαλής της αποκαλούμενης Επιτροπής Εξομάλυνσης και εντεταλμένος της FIFA στο ελληνικό ζήτημα Κωστάκης Κουτσοκούμνης ενημέρωσε λιτά και περιεκτικά τον απερχόμενο αναπληρωτή πρόεδρο Μιχάλη Τζανόπουλο πως στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθούσε δεν προβλεπόταν να καθήσει στο πάνελ μαζί με το προεδρείο της εξαμελούς επιτροπής, ούτε βεβαίως και να μιλήσει. «Σας ευχαριστούμε αλλά δεν θα σας χρειαστούμε» ήταν η ατάκα του κύπριου παράγοντα που αποτέλεσε ένα ακόμη μεγαλοπρεπές άδειασμα της διεθνούς ομοσπονδίας προς την ΕΠΟ. Ούτως ή άλλως, η εγκατάσταση της Επιτροπής στα γραφεία της Ομοσπονδίας αποτελεί μια μεγάλη ήττα για το υπάρχον σύστημα. Εξού και η έντονη ενόχληση Τζανόπουλου, ο οποίος μέσω επιστολής προς τις ποδοσφαιρικές ενώσεις θέλησε να εκφράσει την πικρία του λέγοντας ότι «επειδή δεν μου επιτράπηκε να αρθρώσω ούτε λέξη κατέθεσα επιστολή στο πρωτόκολλο της ΕΠΟ». Μάλιστα στην εν λόγω επιστολή ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής εξέφρασε την ανησυχία του για την απώλεια των κεκτημένων λέγοντας ότι «η σύνθεση της ”Επιτροπής Εξομάλυνσης” προϊδεάζει τον παραμερισμό και την υποτίμηση των ενώσεων-μελών» ενώ εμπεριείχε και πολιτικό σχόλιο: «Μετά από τόσα χρόνια, έπρεπε να φτάσουμε σε διορισμένη – δοτή διοίκηση επί εκλεγμένης δημοκρατικά κυβέρνησης στη χώρα μας και μάλιστα ”αριστερής”».

Η Επιτροπή Εξομάλυνσης, η οποία σύμφωνα με όσα επιτάσσει η FIFA θα πρέπει να έχει επαναφέρει την κανονικότητα στην Ομοσπονδία μέχρι τον ερχόμενο Μάιο προκειμένου να γίνουν οι αναβληθείσες αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης, απαρτίζεται από τον πρόεδρο Γιάννη Δρόσο, 65χρονο δικηγόρο και καθηγητή στη Νομική Αθηνών, τον αναπληρωτή πρόεδρο Νικόλαο Μπάντση, νομικό και γνώστη των θεμάτων της ΕΠΟ, το μέλος Απόστολο Γέροντα, καθηγητή ιδιωτικού δικαίου, τον παλαίμαχο διεθνή άσο Ζήση Βρύζα, ο οποίος αναλαμβάνει υπεύθυνος εθνικών ομάδων, τον εσωτερικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Αλέξη Δέδε, ο οποίος μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στην ΠΑΕ ΑΕΚ και τον παλαίμαχο διεθνή διαιτητή Γιώργο Μπίκα, που αναλαμβάνει εν λευκώ τον τομέα της διαιτησίας. Επίσης, ως εξωτερικός σύμβουλος σε θέματα διοίκησης και επικοινωνίας (αλλά με αυξημένες αρμοδιότητες) προσελήφθη ο δημοσιογράφος Ιάκωβος Φιλιππούσης, που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη θέση του διευθυντή στο γραφείο του Σταύρου Κοντονή. Αν μη τι άλλο, ο υφυπουργός Αθλητισμού νίκησε κατά κράτος στη μάχη με την απελθούσα διοίκηση της ΕΠΟ.

Οι βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής αφορούν: 1) τα οικονομικά της Ομοσπονδίας καθώς η χρήση του οικονομικού έτους κλείνει εκτάκτως σήμερα προκειμένου εντός 15 ημερών να πραγματοποιηθεί έλεγχος των βιβλίων από ορκωτούς λογιστές, 2) το εκλογικό σύστημα και την προσπάθεια αλλαγής (για να διευρυνθεί το εκλογικό σώμα) όπως επίσης και τροποποιήσεις στο καταστατικό, 3) το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση του καταστατικού με τον νέο αθλητικό νόμο και 4) την πολύπαθη διαιτησία, όπου σε πρώτη φάση ο Μπίκας εντός της εβδομάδας θα προβεί στην αλλαγή των πινάκων. Ηδη στην ΚΕΔ θα τον πλαισιώνουν οι Δημήτρης Καλύβας και Γιάννης Τσαχειλίδης.