Τα τρένα που φεύγουν

Τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Σε εκδήλωση της εταιρείας του, λίγες ώρες μετά το παιχνίδι ΑΕΚ – Ηρακλή (4-1) για το Κύπελλο, ο Μελισσανίδης αναφερόμενος στον ρέφερι Δελφάκη που έπαιξε στο συγκεκριμένο ματς τονίζει με στόφο το εξής και από μικροφώνου: «Δεν πειράζει, σε λίγους μήνες αυτοί οι διαιτητές θα σφυρίζουν μόνο για να φεύγουν τα τρένα». Η συγκεκριμένη ατάκα έγραψε, έμεινε στη συλλογική μνήμη, αλλά ορισμένοι διαιτητές παραμένουν στους πίνακες και προκαλούν απορίες με τα σφυρίγματά τους. Ο Δελφάκης, ορίστηκε στο Περιστέρι και όσα συνέβησαν στο ραντεβού του Ατρομήτου με τον Ολυμπιακό μπαίνουν στο βιβλίο με τα θλιβερά συμβάντα που σχετίζονται με την ελληνική διαιτησία. Ενας εντελώς ατάλαντος ρέφερι που το έδειξε από την πρώτη του χρονιά στη Σούπερ Λίγκα, έμενε απαθής και διστακτικός σε όσα συνέβαιναν στο χορτάρι. Αόρατος και αδύναμος να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο, έχασε από νωρίς το ματς και τον πήρε σύντομα από κάτω. Συνεργάτης του στην κακή παράσταση, ο βοηθός Κουρέντας που χρέωσε λανθασμένα με οφσάιντ τον Λε Ταλέκ όταν έστελνε την μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού. Βέβαια, για να είμαστε σωστοί, πέναλτι υπέρ του Κεϊτά στο φινάλε του ημιχρόνου δεν υπάρχει και αυτή ήταν μια σωστή απόφαση του Δελφάκη –εκτός αν θέλουμε να υπερβάλλουμε. Οσο για τον βοηθό του, είχε πάνω κάτω το σημαιάκι και δυσκολευόταν να πετύχει φάση.

Συμπέρασμα: αφενός ο Ολυμπιακός δεν έχει ανάγκη τα όποια ευνοϊκά σφυρίγματα. Είναι πρώτος, με πληθώρα λύσεων και αποδεικνύει την πληρότητά του συχνά. Και αφετέρου, τώρα με την επιτροπή εξομάλυνσης και την έλευση του Μπίκα μένει να φανεί ποιοι διαιτητές θα μείνουν στους πίνακες και ποιοί όχι. Δεν αναφερόμαστε μόνο σε όσους έχουν κατά καιρούς προκαλέσει, αλλά κυρίως σε όσους είναι μετρίων δυνατοτήτων και παραμένουν στους πίνακες διαιτητεύοντας μάλιστα σημαντικά παιχνίδια. Το γεγονός αυτό συνιστά πρόκληση.

Καλά και άσχημα φεγγάρια

Εχει δύο περιόδους, μέχρι στιγμής , το εφετινό πρωτάθλημα. Η πρώτη ήταν με τον Κύρο Βασάρα ως επιδιαιτητή, που είτε τα λάθη γίνονταν αποδεκτά από τους ισχυρούς είτε οι γκρίνες ήταν λιγότερες. Στην πορεία και όταν ο Κύρος πήρε το καπελάκι του και την έκανε, το λεγόμενο ισπανικό μοντέλο (που σχεδιάζει να καταργήσει ο Μπίκας) διαλύθηκε. Γιατί ουδέποτε είχαμε συνεννόηση ανάμεσα στους διαιτητανθρώπους της Λίγκας και της ΕΠΟ με αποτέλεσμα να προκύψουν ορισμοί που σήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών. Αυτή η ερμαφρόδιτη κατάσταση επιτέλους φθάνει στο τέλος της.

Φωτοβολίδες

Σε άσχημο φεγγάρι ήταν και ο Τάσος Σιδηρόπουλος στην Τούμπα. Με τη διαφορά ότι ο διεθνής ρέφερι μαζί με το τιμ του έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία και οι ομάδες (κάνουν πως) δεν ενοχλούνται. Ερώτηση πρώτη: ήρθε από ανύπαρκτο κόρνερ το γκολ του ΠΑΟΚ που έριξε στο καναβάτσο την ΑΕΚ; Ερώτηση δεύτερη: τι ισχύει με τις φωτοβολίδες ευθείας βολής; Διακόπτονται τα ματς ή έχουμε απλώς συστάσεις όπως χθες στην Τούμπα;

Στραματσόνι

Ανεβάζει τους τόνους ενόψει ντέρμπι. Μετά τη νίκη του ΠΑΟ επί του Ηρακλή έριξε σπόντες για τη διαιτησία και άφησε να εννοηθεί πως μια ομάδα αποκτά πλεονέκτημα σε μόνιμη βάση.

Ο ιταλός κόουτς είπε ότι μόνο στις αρχές της περιόδου η διαιτησία ήταν 50-50.

Η φωτιά, είναι ξεκάθαρο, σιγοκαίει!

Μεξικό

Εχει ενδιαφέρον το πώς πλασάρουν στο εξωτερικό τα μεγάλα γεγονότα.

Στήνουν εκδηλώσεις. Οπως έγινε χθες με το γκραν πρι της Φόρμουλα 1. Πριν από την έναρξή του, πιλότοι (στη φωτογραγία ο Φέτελ) επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητα περασμένων δεκαετιών και έκαναν βόλτες στην πίστα σε μια ξεχωριστή παρέλαση.