Αυτό υποστηρίζουν οι έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί μετά τον νέο μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,5 βαθμών που έπληξε χθες το πρωί τη γειτονική χώρα με συνέπεια να καταρρεύσουν δεκάδες σπίτια. Πλέον, εκφράζονται φόβοι για 10.000 αστέγους στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό. «Ο σεισμός στην Ιταλία δεν επηρεάζει την Ελλάδα» υποστηρίζει ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος χθες το βράδυ μετέβη στη γειτονική χώρα προκειμένου να μελετήσει από κοντά τη σεισμική ακολουθία. Από την πλευρά του, ο διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στα «ΝΕΑ» αποκλείει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στην Ελλάδα επειδή, όπως λέει, «τα ρήγματα αυτά μπορούν να ενεργοποιήσουν άλλα σε απόσταση περίπου 100 έως 200 χιλιομέτρων». Για τους ειδικούς, περισσότερο κινδυνεύουμε από τα ρήγματα της Τουρκίας παρά από αυτά της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαζάχο, όταν ενεργοποιείται κυρίως το δυτικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας (από τη Νικομήδεια έως την Κωνσταντινούπολη) τότε έχουμε σεισμούς στην Ελλάδα. «Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί πως όταν γίνονται σεισμοί μεγέθους άνω των 7 βαθμών στην Τουρκία –εξαιτίας του προαναφερόμενου ρήγματος –τότε μέσα στην επόμενη πενταετία έχουμε σεισμούς πάνω από 6 βαθμών στην Ελλάδα» υποστηρίζει. «Για παράδειγμα, το 1999 όταν έγινε ο σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών στη Νικομήδεια, ακολούθησε ο σεισμός της Αθήνας μεγέθους 5,9 βαθμών και της Σκύρου το 2001 μεγέθους 6,4 βαθμών».

Για τον σεισμό στην Ιταλία, ο Γεράσιμος Χουλιάρας εκτιμά ότι έσπασαν τρία τμήματα της ευρύτερης ζώνης των Απεννίνων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κι άλλος σεισμός μεγέθους 6 βαθμών. «Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την περιοχή είναι το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες παλιά σπίτια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην Ελλάδα με αντίστοιχου μεγέθους σεισμούς, όπως αυτός της Κεφαλονιάς, είχαμε μικρότερες ζημιές» αναφέρει. Ο Γεράσιμος Χουλιάρας εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Ιταλία. Ο χθεσινός σεισμός ήταν επιφανειακός γι’ αυτό και προκλήθηκαν τόσο μεγάλες ζημιές, με εστιακό βάθος 10 χλμ.

Παράλληλα, ο διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών γεωλόγος – σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τον σεισμό της Ιταλίας. «Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα με συνέπεια να μην υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθούν οι τεκτονικές τάσεις στα ελληνικά ρήγματα» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, στην ερώτηση κατά πόσον η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από τα ρήγματα στην Τουρκία παρά της Ιταλίας, ο Γκανάς απάντησε ότι δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα προκειμένου ένας ειδικός να τοποθετηθεί επί του θέματος με βεβαιότητα.