Μεγάλη αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ προκάλεσε, μόλις εννέα ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η απόφαση του FBI να ανοίξει και πάλι την υπόθεση για τα προσωπικά e-mails της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο τον Ιούλιο, αλλά το επιτελείο της Δημοκρατικής υποψήφιας για τον Λευκό Οίκο αιφνιδιάστηκε το Σάββατο όταν ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκαν νέα ηλεκτρονικά μηνύματα που πρέπει να εξεταστούν από τους ερευνητές.

Η ανακοίνωση αυτή δίνει φιλί της ζωής την τελευταία στιγμή στην υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ήταν ιδιαίτερα αρνητικές. Βρίσκοντας την ευκαιρία να αντεπιτεθεί μετά τα πολλά σκάνδαλα που τον έχουν πλήξει τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τραμπ έκανε λόγο για «το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο μετά το Γουοτεργκέιτ» μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς του που φώναζαν: «Κλείστε τη μέσα».

Τα περί ου ο λόγος e-mails ανακαλύφθηκαν ως μέρος μιας διαφορετικής έρευνας που αφορά τον Αντονι Βέινερ, πρώην γερουσιαστή των Δημοκρατικών από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος είναι πρώην σύζυγος της πιο στενής συνεργάτιδας της Κλίντον, Χούμα Αμπεντίν. Εις βάρος του Βέινερ διεξάγεται έρευνα για τα προκλητικά μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, που κατηγορείται ότι έστελνε σε 15χρονο κορίτσι στη Βόρεια Καρολίνα. Το FBI εισέβαλε στο σπίτι του και κατέσχεσε τον προσωπικό του υπολογιστή, τον οποίο χρησιμοποιούσε η πρώην σύζυγός του και εκεί εντοπίστηκαν e-mails της Χίλαρι Κλίντον από τον προσωπικό της ηλεκτρονικό λογαριασμό όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών –κάτι που θεωρείται ότι έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Παρότι ο Κόμεϊ είχε αποφασίσει τον Ιούλιο ότι το FBI δεν θα ζητήσει τη δίωξη της Κλίντον επειδή χρησιμοποίησε το προσωπικό της e-mail για απόρρητο υλικό, με επιστολή του το Σάββατο προς το Κογκρέσο ανακοίνωσε ότι γίνεται και πάλι έρευνα για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της πρώην Πρώτης Κυρίας, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν πρόκειται για τα παλιά e-mails ούτε να δώσει άλλες πληροφορίες. Αναφέρει: «Τα μηνύματα φαίνεται να είναι σχετικά, ακόμα όμως δεν τα έχουμε εξετάσει».

Η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τον Κόμεϊ να δώσει πλήρεις εξηγήσεις για την απόφαση αυτή, κάνοντας λόγο για «ανησυχητική συμπεριφορά» μόλις 10 ημέρες πριν από τις εκλογές. «Είναι πολύ περίεργο να δημοσιοποιείται κάτι τέτοιο με τόσο λίγες πληροφορίες λίγο πριν από τις εκλογές» δήλωσε η Κλίντον. «Δεν είναι απλώς περίεργο, είναι άνευ προηγουμένου και βαθιά ανησυχητικό επειδή οι ψηφοφόροι δικαιούνται να μάθουν όλα τα στοιχεία. Καλούμε τον Κόμεϊ να τα βάλει όλα στο τραπέζι». Επικαλούμενος δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Τζον Ποντέστα, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, δήλωσε πως είναι πολύ πιθανό τα μηνύματα που βρέθηκαν να είναι απλώς αντίγραφα αυτών που το FBI έχει ήδη στην κατοχή του. Αλλωστε Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές πιέζουν τον Κόμεϊ να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, που πλέον μονοπωλεί τις προεκλογικές συζητήσεις στις ΗΠΑ.

Τέσσερις από τους παλαιότερους γερουσιαστές των Δημοκρατικών ζήτησαν επίσημα από τον Κόμεϊ και την υπουργό Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς να δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες για την πορεία των ερευνών, σήμερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», προειδοποίησαν τον διευθυντή του FBI ότι η δημοσιοποίηση και η αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για τη νέα έρευνα σχετικά με τα e-mails της Κλίντον έρχονται σε σύγκρουση με την πρακτική του υπουργείου. Εξέφρασαν μάλιστα τη δυσαρέσκειά τους, καθώς η κίνηση του Κόμεϊ μπορεί να θεωρηθεί απόπειρα επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν και πολλά στελέχη των Δημοκρατικών. Η Ντόνα Μπραζίλ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος, δήλωσε ότι «το FBI έχει επίσημη υποχρέωση να παραμένει ουδέτερο σε πολιτικά ζητήματα. Ακόμα και η απειροελάχιστη υποψία ότι χρησιμοποιείται η ισχύς της υπηρεσίας προκειμένου να επηρεάσει τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, προκαλεί έντονη ανησυχία».