«Δεν θέλω να φύγω, θέλουμε απλά σπίτια που να αντέχουν τα χτυπήματα» του Εγκέλαδου: στη Νόρτσια, τη μικρή πόλη της Ούμπρια, που επλήγη από τον σημερινό σεισμό, οι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή παρά το γεγονός ότι η γη συνεχίζει να σείεται από τους μετασεισμούς.

«Να φύγω να πάω πού; Εγώ γεννήθηκα εδώ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φελιτσιάνο Λάνζι, ένας 70χρονος κάτοικος της Νόρτσια, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Το σπίτι του δεν έχει καταρρεύσει, ωστόσο «είναι πλέον αδύνατο να μείνει κανείς σε αυτό», του εξηγούν οι πυροσβέστες, που έφθασαν σύντομα στην περιοχή μετά τη δόνηση των 6,5 βαθμών στις 07.40 το πρωί.

Αν και στη Νόρτσια δεν υπάρχουν σοβαρά τραυματίες, η αρχιτεκτονική της κληρονομιά έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό: από τη βασιλική του Αγίου Βενέδικτου, ένα κόσμημα του 19ου αιώνα από το οποίο έχει παραμείνει όρθια μόνο η πρόσοψη, έως τον καθεδρικό ναό της Σάντα Μαρία, που έχει μερικώς καταρρεύσει.

Από τους 5.000 κατοίκους που μετρά η κοινότητα, πολλοί έφυγαν για να μείνουν σε συγγενείς ή στα κέντρα υποδοχής που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή μετά τους σεισμούς της 24ης Αυγούστου και της περασμένης Τετάρτης.

Οι υπόλοιποι, έχουν συγκεντρωθεί ακολουθώντας τις οδηγίες των ομάδων πρώτων βοηθειών σε σημεία περιμετρικά της πόλης αναμένοντας την άδεια των αρχών να μπουν στα σπίτια τους για να πάρουν μαζί τους κάποια προσωπικά αντικείμενα.

«Αφήστε με να περάσω, μονάχα για να γεμίσω ένα σακίδιο και θα ξαναβγω σύντομα έξω» ζητάει ένας κάτοικος από έναν πυροσβέστη, ο οποίος ωστόσο του απαντά αρνητικά.

Λίγο πιο δίπλα είναι η Κάρλα Πατσίφικα που περιμένει υπομονετικά έναν πυροσβέστη να την συνοδεύσει έως το σπίτι της.

«Η θέση μας είναι εδώ»

«Θέλω να πάρω δύο τρία πράγματα προτού πάω στο σπίτι της κόρης μου που ζει στην Περούτζια και η οποία με αναζητά. Ελπίζω να μπορέσω να μείνω εκεί λίγες ημέρες, μετά θα δούμε» λέει η 60χρονη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νιώθοντας απόγνωση από τα απανωτά «χτυπήματα» του Εγκέλαδου, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πάει να μείνει αλλού.

«Δεν θέλουμε να φύγουμε, θέλουμε απλά κατοικίες που αντέχουν τα «χτυπήματα». Η ζωή μας είναι ωραία εδώ» εξηγεί η ίδια.

Την ίδια ώρα ο Αλμπέρτο Ρεντίνα, ιδιοκτήτης του μπαρ που βρίσκεται στην πλατεία της βασιλικής, υπογραμμίζει ότι θέλει να συνεχίσει να ζει στη Νόρτσια με την οικογένειά του.

«Σήμερα το πρωί βρισκόμασταν όλοι στο σπίτι, κοιμόμασταν ωστόσο κοντά στην πόρτα για να μπορέσουμε να βγούμε γρήγορα έξω εάν ήταν ανάγκη» αφηγείται.

«Η γη έτρεμε, έπεσα από το κρεβάτι και τραυματίστηκα στο χέρι από γυαλιά. Όλα ωστόσο πάνε καλά, είμαι ζωντανός…».

Ματέο Ρέντσι:«Θα ανοικοδομηθούν οι πληγείσες περιοχές»

« Μας παρηγορεί το ότι δεν υπάρχουν θύματα, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε πριν από λίγο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά το τηλεοπτικό μήνυμά του, μετά τη νέα σεισμική δόνηση που έπληξε την Ιταλία στις 7 και 41 λεπτά σήμερα το πρωί.

«Υπάρχει κούραση, πόνος και στρες, αλλά δεν πρέπει να μετατραπεί σε μοιρολατρία. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που επλήγησαν», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Ρέντσι, «τα χωριά που καταστράφηκαν θα ανοικοδομηθούν πλήρως και θα δαπανηθούν τα χρήματα που θα χρειασθούν», και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τέλος, ζήτησε να αποφευχθούν οι πολιτικές συγκρούσεις και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να ακολουθήσουν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για μεταφορά σε ξενοδοχεία. «Στη συνέχεια θα φτιάξουμε ξύλινα σπίτια και η ζωή θα ξαναρχίσει», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, δήλωσε ότι «δεκαπέντε χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και οι άστεγοι θα μεταφερθούν σε άλλες, ασφαλείς περιοχές»

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας και της πυροσβεστικής έχουν ελέγξει σχεδόν όλες τις απομονωμένες περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν νεκροί.

Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας, όμως, πρόσθεσε ότι οι άστεγοι θα πρέπει να απομακρυνθούν οριστικά από τις πληγείσες περιοχές, για να προστατευθεί η ακεραιότητά τους. Ο συνολικός αριθμός των αστέγων υπολογίζεται, μέχρι αυτή τη στιγμή, σε δεκάδες χιλιάδες. Η κυκλοφορία στην οδό Σαλάρια, η οποία συνδέει τη Ρώμη με τις πληγείσες περιοχές, έχει διακοπεί σε πολλά σημεία, εξαιτίας κατολισθήσεων και οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην προσπαθήσουν να πλησιάσουν, αν δεν χρειάζεται, στις περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, οι τραυματίες είναι περίπου είκοσι, αν και δεν μπορεί ακόμη να γίνει μια οριστική εκτίμηση της κατάστασης.