Ενα καταστροφικό ντόμινο είναι πιθανό να βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία εκτιμούν οι ειδικοί, μετά τη νέα σεισμική δόνηση που χτύπησε χθες τα Απέννινα Ορη, τη μεγαλύτερη από το 1980. Η νέα δόνηση μετρήθηκε στους 6,6 βαθμούς και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, αλλά όχι θύματα πέραν των 20 ανθρώπων που τραυματίστηκαν ελαφρά. Ο Τζανλούκα Βαλένσιζε, σεισμολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, έκανε λόγο για «γεωδυναμική σύνδεση» ανάμεσα στον θανατηφόρο σεισμό του περασμένου Αυγούστου, οπότε είχαν χάσει τη ζωή τους 297 άτομα, και στις δονήσεις που ακολούθησαν με αποκορύφωμα τον χθεσινό σεισμό. Η δόνηση σημειώθηκε στις 08.40 το πρωί τοπική ώρα (07.40 στην Ιταλία) κοντά στη Νόρτσια, μια κωμόπολη 5.000 κατοίκων στην περιοχή της Ούμπρια. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 68 χιλιόμετρα ανατολικά – νοτιοανατολικά από την Περούτζια και γύρω στα 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης. Το εστιακό βάθος ήταν περίπου 10 χιλιόμετρα. «Οι δονήσεις από 6 βαθμών και πάνω προκαλούν πιέσεις σε γειτονικά ρήγματα με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση αυτών των τελευταίων. Αυτό ζούμε πιθανότατα από τον περασμένο Αύγουστο» ανέφερε ο ιταλός σεισμολόγος στα διεθνή πρακτορεία. Ο ίδιος επισημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να συνεχιστεί για καιρό καλύπτοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα. Τα Απέννινα εξάλλου είναι μια οροσειρά που εκτείνεται από τη Λιγουρία, στη Βορειοδυτική Ιταλία, έως τη Σικελία. Στον φλοιό της επιφάνειας έχουν εντοπιστεί πολλές ρηγματώσεις, το μήκος των οποίων κυμαίνεται κατά μέσον όρο από 10 έως 20 χιλιόμετρα.

Προς το παρόν η σεισμική δραστηριότητα επικεντρώνεται στην Κεντρική Ιταλία. Ανάλογο φαινόμενο, σύμφωνα με τον Τζανλούκα Βαλένσιζε, είχε καταγραφεί στην περιοχή της Καλαβρίας στη Νότια Ιταλία, το 1783, όταν και σημειώθηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις 6,5 βαθμών μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Το 1997 το φαινόμενο επαναλήφθηκε στην περιοχή της Ασίζης, στην Κεντρική Ιταλία, όταν σε διάστημα 20 ημερών σημειώθηκαν τρεις ισχυρές δονήσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν 6,4 βαθμοί, ενώ μεταξύ των τριών δονήσεων είχαν σημειωθεί δεκάδες μικρότερες.

Ο φόβος στην Ιταλία πάντως δεν οφείλεται μόνο στην εκδήλωση του φαινομένου αλλά και στην παλαιότητα πολλών κτισμάτων, τα οποία έχουν ήδη καταπονηθεί από τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα. Η πιο εμβληματική περίπτωση της χθεσινής δόνησης είναι η κατάρρευση της μεσαιωνικής βασιλικής του Αγίου Βενέδικτου στη Νόρτσια. Οπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα, οι μοναχοί του ναού προσευχήθηκαν μπροστά στο άγαλμα του αγίου. Εκκλησίες κατέρρευσαν και αλλού, ωστόσο καμία ζημιά δεν υπέστη η βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου στην Ασίζη. Στη γειτονική περιφέρεια Μάρκε καταγράφτηκαν καταρρεύσεις κτιρίων και ζημιές σε 40 δήμους της επαρχίας της Ματσεράτα, ενώ στο ιστορικό κέντρο της πόλης απαγορεύτηκε η κυκλοφορία για λόγους ασφαλείας. Ανάμεσα στα κτίσματα που επλήγησαν ήταν και ο ιστορικός πύργος του ρολογιού στο Κάστελ Σαντ Αντζελο σουλ Νέρα, ο οποίος κατέρρευσε σχεδόν ολοσχερώς. Ζημιές καταγράφτηκαν και στην περιοχή του Λάτσιο ενώ το μετρό της Ρώμης, όπου η δόνηση έγινε αρκετά αισθητή, έκλεισε για μερικές ώρες προκειμένου να πραγματοποιηθούν έλεγχοι από τις Αρχές.

Σε αντίθεση πάντως με τον σεισμό του περασμένου Αυγούστου, από τον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άτομα, η αίσθηση τώρα είναι ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. «Μας παρηγορεί ότι δεν υπάρχουν θύματα παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης» ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι σε μήνυμα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Υπάρχει κούραση, πόνος και αγωνία, αλλά δεν πρέπει να μετατραπεί σε μοιρολατρία. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που επλήγησαν» πρόσθεσε. Ο Ρέντσι δεσμεύτηκε ότι τα χωριά που καταστράφηκαν θα ανοικοδομηθούν πλήρως με δαπάνη του ιταλικού κράτους. Ζήτησε επίσης να αποφευχθούν οι συγκρούσεις μεταξύ των κομμάτων και απηύθυνε έκκληση στους αστέγους να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. «Θα φτιάξουμε σπίτια από ξύλο και η ζωή θα ξαναρχίσει» ανέφερε. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, περίπου 15.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές όλοι οι άστεγοι –σε 10.000 υπολογίζεται ο αριθμός τους.