Αντισώματα φαίνεται να έχει αποκτήσει το υπουργείο Υγείας στον ιό της γρίπης αφού (και φέτος) δείχνει να αγνοεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ώστε να μην καταγραφτεί το περσινό αρνητικό ρεκόρ θανάτων από σοβαρές επιπλοκές, τις οποίες προκάλεσε κυρίως το στέλεχος Η1Ν1.

Ο περσινός χειμώνας έφερε το δημόσιο σύστημα υγείας και τους ασθενείς στα όριά τους, αποκαλύπτοντας τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, και το κενό ενός στρατηγικού σχεδιασμού τακτικής ενημέρωσης του πληθυσμού.

Οι αριθμοί άλλωστε είναι αποκαλυπτικοί: την περσινή περίοδο 435 ασθενείς εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές όταν νόσησαν από τον ιό της γρίπης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Από αυτούς, οι 408 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εξαιτίας της σοβαρής κατάστασής τους. Την ίδια περίοδο καταγράφτηκαν 197 θάνατοι.

Το πλέον μελανό σημείο της καταγραφής των θυμάτων είναι ότι το 84,3% των ασθενών που εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές και κατέληξαν κατά το περσινό κύμα γρίπης ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός.

Ετσι εξηγείται ότι οι ειδικοί απέδωσαν την… αδυναμία του πληθυσμού στην ιδιαίτερα ανησυχητική τάση των Ελλήνων να μην εμβολιάζονται για την εποχική γρίπη.

Σημειωτέον δε ότι την περίοδο της πανδημίας (2009-2010) η Ελλάδα θρήνησε 142 ανθρώπους. Τον επόμενο χρόνο ο ιός Η1Ν1 επέστρεψε δυναμικά καθώς οι νεκροί έφθασαν τους 180.

Τα χρόνια που ακολούθησαν η μαύρη λίστα των θυμάτων μειώθηκε σημαντικά, εκτός από πέρσι που καταγράφτηκε θλιβερή πρωτιά.

Αδράνεια στο υπουργείο. Γι’ αυτό και οι επιστημονικοί φορείς επέρριψαν ευθύνες στο υπουργείο Υγείας, καταλογίζοντάς του αδράνεια. Επικαλούνταν δε τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τις οποίες η ελληνική Πολιτεία αγνόησε.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός από το 2013 και έπειτα καθιέρωσε ετήσια ενημερωτική καμπάνια για τη γρίπη. «Η καλύτερη πρόληψη είναι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης. Στο βόρειο ημισφαίριο η εποχική γρίπη παρουσιάζεται το φθινόπωρο και κορυφώνεται τον χειμώνα, συνεπώς ο Οκτώβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για τη σχετική καμπάνια και τον εμβολιασμό του πληθυσμού» επισημαίνει ο ΠΟΥ, ζητώντας από τα κράτη να μεριμνήσουν για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ομως, όπως πέρσι έτσι και φέτος το υπουργείο Υγείας αγνοεί τις συστάσεις, παρά το γεγονός ότι αυτές φαίνεται να αποδίδουν στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες όπου η θνητότητα μειώθηκε κατακόρυφα σε βαθμό που σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν εκμηδενίστηκε. Μοιραία το κενό επιχειρεί να καλύψει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ξεκινώντας καμπάνια ενημέρωσης με στόχο να ενημερωθεί ο πληθυσμός «για τα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού και να μη θρηνήσουμε και φέτος θύματα».

«Η γρίπη στη χώρα μας παρουσιάζει, από τα μέσα του φθινοπώρου και μέχρι τα μέσα της άνοιξης, επιδημικές εξάρσεις οι οποίες μπορεί να αποφευχθούν με συντονισμένη δράση όλων των συναρμόδιων φορέων για τη σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με την αξία του εμβολιασμού» τόνισε χαρακτηριστικά σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος.

Και συνέχισε: «Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν κοστίζει και δεν δημιουργεί κινδύνους. Αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα τον περσινό χειμώνα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι νόσησαν από τον ιό της γρίπης με 435 σοβαρά περιστατικά και 197 θανάτους, τότε καταλαβαίνουμε πόσο απαραίτητη είναι η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών που ανήκουν στις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν».

Εκκληση για τις ΜΕΘ. Στο μεταξύ, έκκληση απηύθυνε χθες ο ΠΙΣ προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία οι δεκάδες κλειστές κλίνες.

Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, στις 150 κλίνες που έχουν την υλικοτεχνική υποδομή αλλά δεν λειτουργούν ελλείψει προσωπικού εκτιμάται ότι μπορούν να νοσηλευθούν ετησίως 4.000 ασθενείς και να σωθεί το 50% εξ αυτών. Αλλωστε οι παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν κατά το περασμένο εποχικό κύμα γρίπης, με τον πλέον τραγικό τρόπο. Η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών σε κοινούς θαλάμους (ακόμη και στους διαδρόμους) αποτελούσε καθημερινό φαινόμενο στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας των κενών.

Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξουν οι 25 από τους 27 διασωληνωμένους ασθενείς (92,6%) με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ. Αντιστρόφως, η θνητότητα αυτών που νοσηλεύτηκαν σε μονάδα δεν ξεπέρασε το 41,6%, ποσοστό που δείχνει πως οι θάνατοι εκτός μονάδας ήταν υπερδιπλάσιοι.