Πολυμελής συμμορία με δομή και οργάνωση διεθνικού δικτύου η οποία δραστηριοποιείτο στη μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών από την Ελλάδα προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ.

Τα κέρδη του πολυμελούς κυκλώματος ήταν πολύ μεγάλα καθώς η «ταρίφα» για κάθε μη νόμιμο μετανάστη κυμαινόταν από 3.500 ως 4.000 ευρώ, ενώ για τα παιδιά ήταν 2.000 ευρώ.

Το παράνομο οικονομικό όφελος που εξασφάλιζε η οργάνωση από την παράνομη δραστηριότητα της διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala)

Το πολυμελές κύκλωμα οργανωμένο σε τέσσερις «πυρήνες» δραστηριοποιείτο από το 2014.

Η συμμορία ,σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αστυνομία, συνεργαζόταν με δυο υπάλληλους εταιριών επίγειας εξυπηρέτησης στους Αερολιμένες Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Ηρακλείου Κρήτης «Νίκος Καζαντζάκης».

Ο υπάλληλος στον Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελούσε τον σύνδεσμο με την υπάλληλο στον Αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης», η όποια ενημέρωνε το κύκλωμα για τις πτήσεις που εξυπηρετούσε η ίδια, ως υπεύθυνη ελέγχου ταυτοπροσωπίας στη θύρα αναχωρούντων επιβατών, όπου το κύκλωμα κατεύθυνε τους ενδιαφερομένους αλλοδαπούς.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ηρακλείου.

Μετά από πολύμηνη συστηματική έρευνα εξακριβώθηκε η δομή της συμμορίας και οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν έντεκα άτομα ηλικίας από 27 έως και 50 ετών (εννέα αλλοδαποί υπήκοοι Συρίας, Ιράκ και Λιβάνου καθώς και δύο Ελληνες -ένας άνδρας και μια γυναίκα-), οι οποίοι κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το δίκτυο ήταν διαρθρωμένο σε τέσσερις «πυρήνες» », που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων σε Τουρκία, Ηράκλειο, Αττική και Βόρεια Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι δράσεις του κάθε πυρήνα αφορούσαν – κατά περίπτωση – στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.

Τα μέλη του πυρήνα της Τουρκίας, στην περίπτωση που οι αλλοδαποί διακινούνταν χερσαία προς την Ευρώπη, διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Θεσσαλονίκης, ενώ στην περίπτωση που οι αλλοδαποί είχαν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης αεροπορικώς, διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Αθήνας ή της Κρήτης.

Τα μέλη του πυρήνα της Αθήνας απευθύνονταν στον πυρήνα της Κρήτης, προκειμένου να τους γνωστοποιήσουν τον αριθμό των επιθυμούντων να ταξιδέψουν αλλοδαπών, αλλά και τις χώρες προορισμού τους.

Ακολούθως, μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν στο λιμάνι του Ηρακλείου τους αλλοδαπούς, που κατέφθαναν με πλοία από την Αθήνα και στη συνέχεια μεριμνούσαν για την προσωρινή διαμονή τους σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου, έως την αναχώρησή τους από τον Κρατικό Αερολιμένα.

Μάλιστα οι αλλοδαποί συχνά μεταφέρονταν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου από άτομα του κυκλώματος, που χρησιμοποιούσαν και μέλη των οικογενειών τους ως προκάλυμμα της δράσης τους.