Περισσότερα από 300 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν σε περιοχές με υπερβολική ατμοσφαιρική ρύπανση, όπου τα επίπεδα των τοξικών ρύπων είναι εξαπλάσια από τα επιτρεπτά όρια, προειδοποιεί η Unicef.

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι το 90% των παιδιών ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει νέφος, αλλά το ένα στα επτά (ή 300 εκατομμύρια) αναπνέουν υπερβολικά πολλά τοξικό αέρα.

Αυτό έχει ως επακόλουθο να χάνουν ετησίως τη ζωή τους 600.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο – περισσότερα απ’ όσα πεθαίνουν από ελονοσία και HIV/AIDS μαζί. Αναρίθμητα άλλα εξ άλλου υφίστανται βλάβες στην υγεία και στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και οργανισμό τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό εχθρό του ανθρώπου και ετησίως κοστίζει τη ζωή 3 εκατομμυρίων ανθρώπων. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, όμως, τα επίπεδά της όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά μόνο την τελευταία πενταετία αυξήθηκαν κατά 8%.

Άλλα 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από τη ρύπανση στο εσωτερικό των σπιτιών, η οποία οφείλεται κυρίως στην καύση ξύλων ή κοπριάς για θέρμανση και μαγείρεμα.

Η Unicef τονίζει ότι τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από το νέφος επειδή αναπνέουν πιο γρήγορα και τα κύτταρα των πνευμόνων τους είναι πιο διαπερατά από τα αιωρούμενα σωματίδια. Έτσι, αυτά μπορούν πιο εύκολα να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος και να φθάσουν έως τον εγκέφαλο, βλάπτοντας για πάντα τη νοητική ανάπτυξη και τις μελλοντικές προοπτικές των παιδιών.

Σύμφωνα με την έκθεσή της, το πρόβλημα του νέφους είναι ιδιαιτέρως οξυμένο στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, όπου το 98% των πόλεων δεν πληρούν τα κριτήρια ασφαλούς αέρα που έχει θεσπίσει ο ΠΟΥ.

Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τις μισές πόλεις των ανεπτυγμένων κρατών.

Στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι 120 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε περιοχές όπου οι ρύποι είναι αυξημένοι, ενώ 20 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε πόλεις με διπλάσιους ατμοσφαιρικούς ρύπους από τους επιτρεπόμενους.

Στην νότια και την Ανατολική Ασία, όμως, πάνω από 290 εκατομμύρια παιδιά εισπνέουν έως και εξαπλάσιους ρύπους από τους επιτρεπόμενους.