Πριν από δύο εβδομάδες ήταν προγραμματισμένη μια εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης με τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού Φελίπε Γκονθάλεθ και του ιδρυτή της «Ελ Παΐς» Χουάν Λουίς Θεμπριάν. Αλλά η εκδήλωση ματαιώθηκε όταν 200 κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην αίθουσα φωνάζοντας ότι οι δύο ομιλητές είναι «τρομοκράτες». Ο αρχηγός του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, που κατηγορούσε συνεχώς τις προηγούμενες ημέρες τον Γκονθάλεθ και τον Θεμπριάν ότι ασκούσαν πιέσεις για να παραμείνει πρωθυπουργός ο Μαριάνο Ραχόι, αρνήθηκε να καταδικάσει το επεισόδιο χαρακτηρίζοντάς το «φοιτητική διαμαρτυρία».

Την περασμένη Κυριακή, στο τέλος της συζήτησης στο ισπανικό Κοινοβούλιο για την ψήφο εμπιστοσύνης ένας Σοσιαλιστής βουλευτής απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της ΕΤΑ. Οι περισσότεροι συνάδελφοί του από διάφορα κόμματα σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν, όχι όμως και οι βουλευτές του Podemos που γελούσαν κοροϊδευτικά. «Είστε με τους τρομοκράτες!» τους φώναξε αγανακτισμένος ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ciudadanos και χρειάστηκε η παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων για να αποφευχθεί η σύρραξη.

Οι Ισπανοί είπαν να μην περάσουν μια περιττή περιπέτεια. Αρνήθηκαν, έτσι, σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις την πολυπόθητη δεύτερη θέση στο Podemos και ανάγκασαν ουσιαστικά τους Σοσιαλιστές να επιτρέψουν διά της αποχής τους στον Ραχόι να συνεχίσει να κυβερνά. Δεν έχουν ψευδαισθήσεις: το Λαϊκό Κόμμα είναι βουτηγμένο στη διαφθορά. Η δικαιοσύνη όμως κάνει τη δουλειά της, τα μέσα ενημέρωσης κάνουν τη δική τους και η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας θα ελέγχεται στενά σε κάθε της κίνηση. Καλύτερα έτσι, παρά να δοθούν κυβερνητικές ευθύνες σε ένα κόμμα που χρηματοδοτούνταν από τον Τσάβες, δεν έλυσε ποτέ τους λογαριασμούς του με την τρομοκρατία και θεωρεί δικαίωμα των Καταλανών να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους.

Εμείς, πάλι, είπαμε να δοκιμάσουμε την «άλλη λύση». Μαυρίσαμε τους μνημονιακούς και βρεθήκαμε με τον Τσίπρα και τον Καμμένο. Διώξαμε τους συστημικούς και αποκτήσαμε τον Παππά, τη Γεροβασίλη, τον Κατρούγκαλο και τον Πολάκη. Είναι αλήθεια ότι δεν βαριόμαστε, κάθε μέρα έχουμε και μια δυσάρεστη έκπληξη. Είναι αλήθεια επίσης ότι εξάγουμε μεθόδους διαμαρτυρίας στους Ισπανούς. Αρκεί να μη γνωρίσουν κι αυτοί τη δική τους Μαρφίν.