Θα περίμενε κανείς ότι με πρώτη φορά Αριστερά στην κυβέρνηση, η δημόσια Εκπαίδευση θα απογειωνόταν. Συμβαίνει το ανάποδο. Η πολιτική των υπουργών Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ –είναι οι κ.κ. Μπαλτάς και Φίλης –έχει ως αποτέλεσμα την άνθηση των ιδιωτικών σχολείων. Ούτε η οικονομική κρίση ούτε το ύψος των διδάκτρων φαίνεται να αποθαρρύνουν τους γονείς. Είναι κάτι που οδηγεί σε έκρηξη εγγραφών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Μια τρελή διετία, με αλαλούμ εξαγγελιών και ενοχοποίηση ακόμη και της αριστείας, έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή έξοδο από τα δημόσια σχολεία. Φυσικά, τους μαθητές και τις οικογένειές τους ακολούθησε –εκτός αν πρέπει να πούμε: καταδίωξε –η κυβέρνηση που προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρέμβει και στην ιδιωτική εκπαίδευση, κηρύσσοντας και εκεί αυτό που αντιλαμβάνεται ως πάλη των τάξεων. Εις μάτην. Ο κύβος έχει ριφθεί.

Το συμπέρασμα είναι πως όποιος μπορεί, φεύγει όσο γίνεται μακρύτερα από τα πεδία που ελέγχει η κυβέρνηση. Οι μαθητές πάνε στα ιδιωτικά –οι επιχειρήσεις περνούν τα σύνορα. Μένει να δούμε τι θα κάνει η Εκκλησία. Είναι ο νέος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς γίνεται φανερό ότι το μόνο που αντιλαμβάνεται ως πολιτική η κυβέρνηση, είναι να στρέφεται κατά πάντων. Αν, πάντως, κανείς δεν τους θέλει, είναι φανερό γιατί δεν θέλουν εκλογές.