Λίγη ώρα πριν ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για το τετ α τετ με τον Προκόπη Παυλόπουλο, η ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα την πρόταση νόμου που θα καταθέσει για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών. Είχε προηγηθεί ακόμη μία κόντρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το Μαξίμου, με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα με τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου τον Αύγουστο του 2013. Η ΝΔ μετά τα επικοινωνιακά αυτογκόλ της προηγούμενης εβδομάδας, φαίνεται να περνάει στην αντεπίθεση.

Στην Πειραιώς αποτιμώντας τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών καταλήγουν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει το momentum». Και με βάση αυτή τη διαπίστωση σκοπεύουν να κινηθούν σε όλα τα επίπεδα. Κάπως έτσι εξηγείται η απόφασή τους να σηκώσουν ψηλά το θέμα Αρτεμίου και να παρουσιάσουν το «περίγραμμα» μιας πρότασης νόμου, που θα καταργεί πλήρως τον νόμο Παππά. Με την επιφύλαξη βέβαια, όπως σπεύδουν να διευκρινίσουν, της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ –αν και φρονούν ότι η αρχιτεκτονική και η φιλοσοφία της πρότασής τους είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ. Η νεοδημοκρατική πρόταση για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου «καταργεί», όπως υποστηρίζουν από την Πειραιώς, «πλήρως τον νόμο Παππά και τους απαράδεκτους αριθμητικούς περιορισμούς των τηλεοπτικών αδειών που αυτός εισήγαγε». Τα κύρια στοιχεία της νομοθετικής πρωτοβουλίας τους είναι δύο: Πρώτον, ότι «επαναφέρει στο σύνολό τους τις αρμοδιότητες που ο συνταγματικός νομοθέτης έχει αναθέσει στο ΕΣΡ». Αυτό, δηλαδή, θα είναι αρμόδιο να ορίσει τον αριθμό των εθνικών και περιφερειακών αδειών, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης. Επίσης, ο διαγωνισμός θα διεξάγεται από το ΕΣΡ και όχι από τον εκάστοτε υπουργό. Και δεύτερον, αλλά εξίσου σημαντικό κατά τα λεγόμενά τους, ότι «αφαιρεί τη λογική του πλειοδοτικού διαγωνισμού και εισάγει ξεκάθαρη αδειοδοτική διαδικασία με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια». Η διαγωνιστική διαδικασία που προέβλεπε ο νόμος Παππά είχε, όπως λένε στελέχη της ΝΔ, «χαρακτηριστικά καζίνου». Για αυτό και εκείνοι προτείνουν ένα ενιαίο τίμημα για όλους τους παρόχους, υφιστάμενους και νέους καθώς και ένα περιοδικό τέλος χρήσης του τηλεοπτικού φάσματος. Και τα δύο αυτά θα ορίζονται από το ΕΣΡ. Η λογική της ΝΔ είναι ότι δεν μπορεί κανείς να καταβάλλει διαφορετικό τίμημα για το ίδιο αγαθό και την ίδια διάρκεια χρήσης του.

Ως προς τα ποσά, όμως, που θα μπαίνουν στα δημόσια ταμεία, που είναι και το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης υπέρ του νόμου Παππά; «Ορίζει ως ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο των υποψηφίων για τη χορήγηση άδειας εθνικής εμβέλειας το ποσό των δώδεκα εκατ. ευρώ και για τη χορήγηση άδειας παρόχου περιφερειακής εμβέλειας ποσό μέχρι τριών εκατ. ευρώ». Επιπλέον, προβλέπει ότι τα ίδια κεφάλαια δεν μπορεί να υπολείπονται του ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου, ενώ το σύνολο των μετοχών πρέπει να είναι ονομαστικοποιημένες.

το ταξιδι παππα. Εκτός από τις «θεσμικές πρωτοβουλίες», χθες η ΝΔ έδειξε αποφασισμένη να βάλει τα γάντια του μποξ και να μπει στο ρινγκ. Εξού και από νωρίς το πρωί ζητούσε να απαντήσει ο Νίκος Παππάς στα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να έχει ταξιδέψει στη μακρινή Βενεζουέλα μαζί με τον, όπως τον αποκαλούν στο επιτελείο του Μητσοτάκη, «δικηγόρο των offshoreκαι των Panama Papers», Αρτέμη Αρτεμίου.

Η πρώτη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ζητούσε από τον υπουργό Επικρατείας να απαντήσει «αν πράγματι βρέθηκε στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013 μαζί με τον κ. Αρτεμίου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, και για ποιο λόγο» καθώς και «αν και από πότε γνωρίζει τον κ. Αρτεμίου και τι σχέση έχει μαζί του». Στη δεύτερη, μία ώρα –και μια ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού –αργότερα, ζητούσαν «ένα ναι ή ένα όχι από τον κ. Παππά» θεωρώντας ότι η κυβέρνηση απλώς πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Και στην τρίτη, μετά και τη νέα ανταπάντηση-επίθεση του Μαξίμου στην πρόταση νόμου που παρουσίασαν, σχολίαζαν: «Είναι προφανές ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Παππάς ζαλισμένοι από τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις τους με το δικηγόρο τωνoffshoreκαι τωνPanamaPapersκ. Αρτεμίου, δεν θέλουν να καταλάβουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Παράλληλα, 46 βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν ερώτηση για τη σχέση κυβέρνησης και Αρτεμίου αλλά και το ταξίδι στο Καράκας. Είναι μάλιστα η δεύτερη στη σειρά για το εν λόγω πρόσωπο και την –όπως υποστηρίζουν –τεχνογνωσία που αυτός κομίζει στους Τσίπρα και Παππά. Η αίσθηση που επικρατεί στην Πειραιώς είναι πως «τις επόμενες ημέρες θα έρθουν και άλλα στοιχεία στο φως για το συγκεκριμένο ζήτημα». Οπότε η στρατηγική τους θα είναι να το κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούν στον αφρό της επικαιρότητας.