Μεθαύριο Τετάρτη τα περισσότερα σχολεία σε όλη τη χώρα θα είναι κλειστά. Αυτή τη φορά, δεν έχουμε απεργία των εκπαιδευτικών αλλά νόμιμη άδεια, προκειμένου να ψηφίσουν τους αιρετούς εκπροσώπους τους στα διάφορα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Και γιατί σας τα λέω αυτά; Επειδή ο όγκος των ψηφοφόρων είναι πολύ μεγάλος (θεωρητικά ψηφίζουν 150.000 εκπαιδευτικοί), αλλά κυρίως επειδή οι εκλογές των εκπαιδευτικών τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησαν σαν πρόδρομος δείκτης των πολιτικών εξελίξεων. Εννοώ ότι το 2014 που έγιναν οι προηγούμενες εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, στο ΚΥΣΔΕ (Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) που είναι και η «μεγάλη κάλπη» αλλά και στο αντίστοιχο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εμφανίστηκε για πρώτη φορά η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, προτού ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση: η δύναμη της παράταξης των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΝΕΚ) που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκε από το 19,9% που είχε το 2012 στο 24,9% και έγινε πρώτη δύναμη.

Ανοδο είχαν οι άλλες αριστερές παρατάξεις όπως το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) αλλά και οι ανεξάρτητες Παρεμβάσεις, οι οποίες κατέκτησαν την τρίτη θέση. Η παράταξη της ΝΔ (ΔΑΚΕ), πάλι, υπέστη μικρές απώλειες, οι οποίες όμως αργότερα καθόρισαν και τις πολιτικές εκλογές. Επίσης, στις εκλογές αυτές εμφανίστηκε ανάγλυφα και η κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ, η παράταξη του οποίου ΠΕΚ (πρώην ΠΑΣΚ) κατάφερε να πιάσει μόλις 8% στο ΚΥΣΔΕ, έχοντας χάσει από το 2008 σχεδόν τα δύο τρίτα της δύναμής της.

Παρότι οι εκπαιδευτικοί λοιπόν λέγεται ότι αποτελούν προνομιακό κομμάτι της κοινωνίας όσον αφορά την επιρροή των αριστερών σχημάτων, οι εκλογές τους έχουν πάντοτε πολιτικό ενδιαφέρον. Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει χάσει, με όλα αυτά που συμβαίνουν, το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνικής επιρροής του. Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε ότι ο –καλός φίλος της στήλης –Νίκος Φίλης έκανε φέτος ό,τι μπορούσε για να «κρατήσει» τους εκπαιδευτικούς. Οχι όμως και προσλήψεις. Ιδωμεν λοιπόν.

Να παγώσουν οι πλειστηριασμοί

Μπλόκο στους πλειστηριασμούς ακινήτων επιχειρεί να βάλει η Περιφέρεια Αττικής.

Με ομόφωνο, σχεδόν, ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητείται από τους κυβερνώντες να παγώσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μικρομεσαίων νοικοκυριών, να υπάρξει προστασία και για οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και να διευρυνθεί η προστασία σε επαγγελματίες.

Στην παρέμβασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο εισηγείται απλοποίηση της διαδικασίας για εξωδικαστική επίλυση οφειλών με τις τράπεζες και παροχή δωρεάν νομικών συμβουλών και στήριξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Το ψήφισμα θα σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών όπως και σε ευρωπαϊκά όργανα στα οποία μετέχει η Περιφέρεια. Το ερώτημα είναι: Θα ακούσει κανείς;

Δεν είχαμε ζητήσει χρηματοδότηση…

Πέρυσι τέτοια εποχή η εταιρεία Παπαστράτος δώρισε στο υπουργείο Οικονομικών ένα κινητό Χ-ray scanner αξίας 2 εκατ. ευρώ.

Δεν το κάνω θέμα ότι μέχρι τότε οι ελεγκτές προσπαθούσαν με αρχαία μέσα να εντοπίσουν λαθραία φορτία καπνού.

Δεν το κάνω επίσης θέμα ότι ουδέποτε το υπουργείο Οικονομικών τα προηγούμενα χρόνια είχε επιχειρήσει να εφοδιάσει τους ελεγκτές με σύγχρονα μέσα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στον καπνό, η οποία κοστίζει κοντά στα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς. Το μόνο που ήξεραν στο υπουργείο ήταν να αυξάνουν τους φόρους. Και όσο αυξάνονταν, χωρίς έλεγχο, τόσο αυξανόταν και το λαθρεμπόριο.

Από την 1η του έτους αυξάνονται και πάλι οι φόροι στα τσιγάρα. Περιττό να επιχειρήσουμε πρόβλεψη για την εξέλιξη του λαθρεμπορίου. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι τα scanner σύντομα θα γίνουν δύο. Μαθαίνω ότι ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης κατάφερε να εξασφαλίσει ένα εκατ. ευρώ από την αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία, την OLAF.

Δεν ήξερα ότι η OLAF δίνει και λεφτά. Πίστευα ότι δίνει μόνο συμβουλές. Με διόρθωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν, διευκρινίζοντάς μου ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε ζητήσει χρηματοδότηση. Δεν έπεσα και από τα σύννεφα.