Να η ευκαιρία να ξεφύγει η ΕΡΤ από τη Βυρωνιάδα και να γίνει και η ανάλογη εκμετάλλευση της παρουσίας μιας υψηλής προσωπικότητας της διεθνούς πολιτικής: ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ έρχεται για διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα με την ευκαιρία του Ρωσοελληνικού Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Ετους Ελλάδας – Ρωσίας 2016.

Την Τετάρτη ο Λαβρόφ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Πρωθυπουργό και τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Η συνάντηση έρχεται μετά την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα τον περασμένο Φεβρουάριο και λίγους μήνες μετά την έλευση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2016.

Στις συνομιλίες των δύο υπουργών θα κυριαρχήσει η πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεων, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, Λαβρόφ και Κοτζιάς θα συνυπογράψουν το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας – Ρωσίας για την τριετία 2017 – 2019.

Μετά τη συνάντηση και την κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο υπουργοί θα συμμετάσχουν στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο και στη συνέχεια θα παραστούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Η επίσκεψη Λαβρόφ θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου ως γνωστόν ο ομόλογός του και φίλος του Κοτζιάς διδάσκει Πολιτικές Θεωρίες των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.