Περισσότερες από 560 είναι οι δονήσεις που σημειώθηκαν μετά τον ισχυρό σεισμό που χτύπησε προχθές την Κεντρική Ιταλία για τρίτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο. Θύματα αυτή τη φορά δεν υπήρξαν. Η γειτονική χώρα, ωστόσο, μετρά πολλές πληγές. Μια τέτοια πληγή είναι η ανησυχία που προκαλούν οι μετασεισμικές δονήσεις ακόμη και 5 βαθμών, αλλά και ο βάσιμος φόβος ότι μπορεί να ακολουθήσει νέος μεγάλος σεισμός της τάξης των έξι βαθμών. Επειτα, είναι οι περίπου 40.000 άστεγοι, πολλοί από τους οποίους αρνούνται να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να διαμείνουν σε ξενοδοχεία σε ασφαλείς περιοχές.

«Θέλουμε να μείνουμε εδώ, δεν θέλουμε να ξεριζωθούμε από τον τόπο μας. Θα κοιμηθούμε στα αυτοκίνητα και στα τροχόσπιτα ελπίζοντας ότι θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να πάρουμε ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης όταν μας επιτραπεί η πρόσβαση. Αλλά από εδώ δεν το κουνάμε» δήλωναν στον ιταλικό Τύπο πολλοί κάτοικοι της Νόρτσια, της κωμόπολης των 5.000 κατοίκων στην περιφέρεια της Ούμπρια, που επλήγη ιδιαίτερα από τον σεισμό. «Μας ζήτησαν να φύγουμε με τα πούλμαν, αλλά εγώ δεν θέλω και δεν μπορώ γιατί, παρά τον σεισμό, η επιχείρηση στην οποία εργάζομαι, κουτσά στραβά, συνεχίζει να λειτουργεί» εξηγούσε ένας άλλος σεισμοπαθής.

Οι σεισμοπαθείς φαίνεται να προτιμούν τις σκηνές αλλά ο Ματέο Ρέντσι φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη. «Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά σαφής. Η ασφάλεια προέχει έναντι όλων» δηλώνει ο ιταλός πρωθυπουργός σε ενημερωτικό του σημείωμα. «Δεν μπορούμε να έχουμε σκηνές τον χειμώνα στα βουνά με τα χιόνια. Ξενοδοχεία υπάρχουν για όλους. Πολλοί, όμως, συμπατριώτες μας δεν θέλουν να αφήσουν τη γη τους ούτε για μερικές εβδομάδες. Επομένως πρέπει να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την πρώτη και πλέον επείγουσα φάση». Η επόμενη δέσμευση του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δεν αφορούσε μόνο στην ανοικοδόμηση αλλά και στη διαφάνεια της διαχείρισης των κονδυλίων που θα διατεθούν: «Δεν θα σπαταλήσουμε ούτε ένα ευρώ χωρίς λόγο. Πρέπει να αποδείξουμε ποιοι είμαστε: άνθρωποι που –σε αντίθεση με κάποια περιστατικά στο παρελθόν –ξέρουν να κάνουν δημόσια έργα χωρίς σπατάλες και χωρίς κλέφτες».

Το μήνυμα δεν έχει αποδέκτη μόνο μια κοινή γνώμη δικαίως καχύποπτη απέναντι σε εκείνους που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ρώμη αναμένει μια επίδειξη αλληλεγγύης από τις Βρυξέλλες, ειδικά σε αυτή τη φάση της διελκυστίνδας ανάμεσα στις δυο πλευρές για το ιταλικό έλλειμμα. Ο ιταλός πρωθυπουργός έχει σηκώσει ψηλά τη σημαία της εξέγερσης και ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η ιταλική κυβέρνηση ζητάει μια ελάφρυνση της τάξης του 0,1% (αντί για τον στόχο του 2,2% για το 2016 να επιτραπεί το 2,3%) χρησιμοποιώντας πλέον ως μοχλό πίεσης και το βάρος που επιφέρει στα δημόσια οικονομικά η αποκατάσταση των ζημιών από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Θα σταματήσουν οι σεισμοί τις δονήσεις στις σχέσεις της Ρώμης με τις Βρυξέλλες;