«Η κατάσταση είναι κωμική. Θα ήθελα να πω ότι δεν μπορείτε να τρομάξετε κανέναν ασκώντας πίεση. Είναι αδύνατον άνθρωποι με συνείδηση να δεχθούν αυτό το πράγμα. Δεν μπορείτε να το εξηγήσετε στον υπόλοιπο κόσμο. Θα κλειστώ στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή κάνω σκίτσα».

Αυτά είπε στους δημοσιογράφους ο βετεράνος σκιτσογράφος της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ Μούσα Καρτ λίγο πριν παραδοθεί στις Αρχές. Νωρίτερα, η τουρκική αστυνομία είχε συλλάβει τον διευθυντή της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουτζού, τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Ακίν Αταλάι και δέκα αρθρογράφους, μεταξύ των οποίων τον Γκιουράι Οζ και τον Χικμέτ Τσετίνκαγια. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι οι ίδιες με εκείνες που έχουν οδηγήσει στην απόλυση ή σύλληψη 150.000 ανθρώπων τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες: διέπραξαν εγκλήματα για λογαριασμό κούρδων τρομοκρατών και του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Το πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας έφτασε στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, μιας από τις λίγες που έχουν μείνει να ασκούν κριτική στον Ερντογάν. «Η Τζουμχουριέτ είναι εφημερίδα και η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα». Βίντεο που συνοδεύει την ανακοίνωση δείχνει τον 75χρονο αρθρογράφο Αϊντίν Ενγκίν να οδηγείται από αστυνομικούς με πολιτικά σε νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις. Οταν ρωτήθηκε γιατί συνελήφθη, ο Ενγκίν απάντησε: «Δουλεύω στην Τζουμχουριέτ, δεν είναι αρκετό;»

Ο προηγούμενος διευθυντής της εφημερίδας, ο Τζαν Ντουντάρ, φυλακίστηκε πέρυσι επειδή δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα που αποδείκνυαν την υποστήριξη σύρων τζιχαντιστών από την Τουρκία. Τον Φεβρουάριο αφέθηκε ελεύθερος και κατέφυγε στη Γερμανία. Εάν επιστρέψει στην Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα συλληφθεί. «Επιτίθενται στο τελευταίο οχυρό», έγραψε στο twitter όταν έγινε γνωστή η επίθεση στην εφημερίδα του.

Από τότε που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο, έχουν κλείσει 170 εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί σταθμοί και ειδησεογραφικά πρακτορεία και έχουν χάσει τη δουλειά τους 2.500 δημοσιογράφοι. Αλλοι 105 δημοσιογράφοι είναι στη φυλακή περιμένοντας τη δίκη τους, ενώ έχουν ανακληθεί 777 δημοσιογραφικές ταυτότητες.

«Το πραξικόπημα του AKP κατά της δημοκρατίας συνεχίζεται», έγραψε στο twitter ο Σεζγκίν Τανρικουλού, ένας βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. «Η επιχείρηση κατά της Τζουμχουριέτ αποσκοπεί στην τιμωρία μιας εφημερίδας εξίσου παλιάς με τη Δημοκρατία, της οποίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα».

Εκτός από τους δημοσιογράφους της Τζουμχουριέτ συνελήφθησαν και μια σειρά κούρδοι πολιτικοί που έχουν υποσχεθεί ότι θα εμποδίσουν τα σχέδια του Ερντογάν να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες. Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος παρέτεινε την ισχύ της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλους τρεις μήνες. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα μπορεί να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα και να εκδίδει αποφάσεις που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από τα δικαστήρια.

«Μητέρα όλων των λαθών» χαρακτηρίζει ο Μουράτ Γετκίν σε άρθρο του στη χθεσινή Χουριέτ τη σχεδιαζόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής. Οι σχετικές δηλώσεις του Ερντογάν, σημειώνει, αναζωπυρώνουν τις συζητήσεις για την ποιότητα της τουρκικής δημοκρατίας και θέτουν σε κίνδυνο τη θέση της χώρας απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία το 2004 στο πλαίσιο της εναρμόνισης της τουρκικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκτελέσεις δεν γίνονταν στην πραγματικότητα από το 1984, αλλά το ζήτημα είχε αναδειχθεί πρόσκαιρα στην πολιτική ατζέντα μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν το 1999 έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα.

Στήριζε τους έλληνες δημοκράτες στη χούντα

Η «Τζουμχουριέτ» είναι μια ιστορική εφημερίδα που δεν δίστασε να στηρίξει τους έλληνες δημοκράτες στη διάρκεια της Επταετίας. Οπως θυμάται μάλιστα ο Ριχάρδος Σωμερίτης, η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει σε συνέχειες τη «Μαύρη Βίβλο της ελληνικής δικτατορίας» που εκδόθηκε στο Παρίσι, χωρίς να λογαριάσει την «ουδετερότητα» της τότε τουρκικής κυβέρνησης.