Αλλη μια αναπάντεχη τροπή πήρε η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, όπου ακριβώς σε μία εβδομάδα οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας. Μετά την ανεξήγητη, μέχρι στιγμής, απόφαση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να δημοσιοποιήσει νέα e-mail που σχετίζονται με τη χρήση από τη Χίλαρι Κλίντον του προσωπικού της λογαριασμού όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, οι Δημοκρατικοί αντεπιτίθενται. Και μάλιστα κατηγορούν τον Κόμεϊ ότι έχει στην κατοχή του αλλά δεν δίνει στη δημοσιότητα «εκρηκτικές πληροφορίες» για τις διασυνδέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τη ρωσική κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο γερουσιαστής Χάρι Ριντ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, κατηγόρησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών ότι έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε επιστολή που έστειλε στον επικεφαλής της υπηρεσίας, ο οποίος με την απόφασή του να ανοίξει νέο κύκλο για την υπόθεση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχε κλείσει τον Ιούλιο θεωρείται ότι θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις πέφτουν βροχή και αρκετές από αυτές δείχνουν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο που βρισκόταν σε δεινή θέση λόγω των σκανδάλων που είχαν ξεσπάσει εις βάρος του να ανακτά το χαμένο έδαφος και να πλησιάζει την αντίπαλό του. Την ίδια ώρα, οι ερευνητές του FBI αποκάλυψαν ότι είχαν λάβει ένταλμα ώστε να αρχίσουν να ψάχνουν τα e-mail που βρέθηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της πιο στενής συνεργάτιδας της Κλίντον, της Χούμα Αμπεντίν και του πρώην συζύγου της Αντονι Ουίνερ, ο οποίος ήταν επί χρόνια τοπικός γερουσιαστής στη Νέα Υόρκη αλλά παραιτήθηκε επειδή έστελνε γυμνές φωτογραφίες σε διάφορες γυναίκες μέσω Ιντερνετ.

Η έρευνα εις βάρος του Ουίνερ αφορά συγκεκριμένα μια υπόθεση, την αποστολή ακατάλληλων μηνυμάτων σε μια 15χρονη κοπέλα. Ομως οι ερευνητές θα έχουν το δικαίωμα να ψάξουν τα δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα της Αμπεντίν με την Κλίντον, που αφορούν και την περίοδο που η πρώην Πρώτη Κυρία ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο διευθυντής του FBI δέχεται έντονες πιέσεις προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι βρέθηκαν τα νέα e-mail. Μάλιστα δεν λείπουν κι εκείνοι που τον κατηγορούν ότι παραβιάζει τον κανονισμό της υπηρεσίας, ο οποίος ρητώς απαγορεύει ανάμειξη στην εκλογική διαδικασία.

«Μέσω των πράξεών σας και το γεγονός ότι δεν τηρήσατε την απαιτούμενη αντικειμενική απόσταση είναι πιθανόν να έχετε παραβιάσει τον νόμο», έγραψε ο γερουσιαστής Ριντ στην επιστολή του προς τον Κόμεϊ. Λίγο αργότερα υπονόησε πως υπάρχουν σοβαρά μυστικά για τις σχέσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου με το Κρεμλίνο τα οποία αγνοούν οι ψηφοφόροι και θα έπρεπε να ενημερωθούν γι’ αυτά. «Στις επαφές μου μαζί σας και άλλους ανώτατους αξιωματούχους των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας είναι ξεκάθαρο ότι έχετε στη διάθεσή σας εκρηκτικές πληροφορίες για στενές σχέσεις και συνεργασία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ, των άμεσων συνεργατών του και της ρωσικής κυβέρνησης» έγραψε ο Ριντ. «Το κοινό δικαιούται να μάθει αυτές τις πληροφορίες».

Οι Δημοκρατικοί σχολιάζουν εδώ και καιρό ότι ο Τραμπ και ο Πούτιν τρέφουν θαυμασμό ο ένας για τον άλλον, ενώ στο τελευταίο ντιμπέιτ η Κλίντον κατηγόρησε ευθέως τον αντίπαλό της ως «μαριονέτα» του ρώσου προέδρου. Παράλληλα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ρώσοι χάκερ βρίσκονται πίσω από την υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος θεωρώντας ότι εμμέσως η Ρωσία εμπλέκεται στις αμερικανικές εκλογές.