Υπάρχουν πολλές άρτιες τεχνικά φωνές με υπέροχα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Καθεμιά έχει το δικό της συναισθηματικό φορτίο με υλικά από τον εσωτερικό κόσμο του τραγουδιστή. Αυτή είναι η προσέγγιση για το τι σημαίνει καλή φωνή από έναν καλλιτέχνη ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή Τύπο «φωνή – θαύμα» για τη μεγάλη της έκταση –τριών οκτάβων –αλλά και τη βαθιά μουσικότητα της ερμηνείας του. Το στοίχημα όμως για εκείνον, όπως λέει, είναι «να μαθαίνω κάθε φορά να εξελίσσομαι και να διευρύνω τις δυνατότητές μου. Βρίσκομαι πάντα στην υπηρεσία της μουσικής, της τέχνης του τραγουδιού και επιδιώκω να δίνω όλο μου τον εαυτό».

Ο Φράνκο Φατζιόλι θα σταθεί για πρώτη φορά μπροστά στο αθηναϊκό κοινό ως ερμηνευτής. «Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, αφού η συνεργασία μου με την Καμεράτα και τον διευθυντή της Γιώργο Πέτρου μετράει αρκετό καιρό» διευκρινίζει. Αυτή η ευτυχής καλλιτεχνική συνάντηση έδωσε πριν από περίπου ένα μήνα τον πρώτο δίσκο του Φατζιόλι, με την σφραγίδα της Deutsche Grammophon, που περιλαμβάνει άριες από διάσημες όπερες του σπουδαίου ιταλού συνθέτη Τζοακίνο Ροσίνι (1792-1868) οι οποίες θα ακουστούν απόψε στην παράσταση «Ανακαλύπτοντας τον Ροσίνι».

Ο 35χρονος Φράνκο Φατζιόλι, ο πρώτος κόντρα τενόρος που εντάχθηκε στην επιλεκτική δισκογραφική εταιρεία, ήθελε τα έργα να ερμηνευτούν με όργανα εποχής. Εξηγώντας αυτή την επιλογή λέει: «Είναι συγκινητικό να έχουμε στις μέρες μας αυτή τη δυνατότητα. Δίνει μια πιο οικεία ατμόσφαιρα από το περιβάλλον του συνθέτη».

Ομως δεν είναι μόνο το λυρικό τραγούδι που εντάσσει στα ακούσματά του, αφού μπορεί να ακούσει τα πάντα. Και βεβαίως πρώτα στη λίστα μπαίνουν τα ωραία τάνγκο της πατρίδας του. «Μου αρέσει η παραδοσιακή μουσική και γοητεύομαι από το πόσο μπορούν τα είδη των τεχνών και των εποχών να παρεισφρήσουν το ένα μέσα στο άλλο και να δώσουν κάτι καινούργιο». Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει επίσης την Εισαγωγή από την καντάτα «Ο Οδυσσέας στα Ηλύσια Πεδία» του Νικολάου Μάντζαρου, που πλησιάζει το ύφος του ιταλού συνθέτη, τις Παραλλαγές για κλαρινέτο του Ροσίνι που θα ερμηνεύσει ο δεξιοτέχνης σολίστ Σπύρος Μουρίκης και φυσικά άριες από τις όπερες «Δημήτριος και Πολύβιος», «Η κυρά της λίμνης» και «Τανκρέδος».

INFO

«Ανακαλύπτοντας τον Ροσίνι», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 210-7282333, στις 20.30.