Και μέσα στον γενικότερο χαμό χάσαμε και τον Γκίντερ Ετινγκερ. Τον γερμανό υπερσυντηρητικό επίτροπο που αν όλα πήγαιναν καλά, χθες θα βρισκόταν στην Ελλάδα και θα συνομιλούσε (σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης παρακαλώ) με έλληνες βιομηχάνους, όχι όμως και με έλληνες υπουργούς.

Επισήμως η χθεσινή άφιξη του επιτρόπου ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή επειδή αιφνιδίως ανέλαβε τις αρμοδιότητες της βουλγάρας επιτρόπου και εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, για την οποία οι κακές γλώσσες λένε ότι δραπέτευσε από την Επιτροπή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με προορισμό την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ανεπισήμως, τώρα, πολλά λέγονται για την ακύρωση της επίσκεψης Ετινγκερ. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι εσχάτως ο επίτροπος έχει ρέντα. Μόνο τις τρεις τελευταίες ημέρες θεώρησε σκόπιμο να επιτεθεί δημοσίως, για διάφορους λόγους, κατά του Βελγίου, της Κίνας, των Τσιγγάνων, των ομοφυλοφίλων κ.ά. προκαλώντας διαβήματα, ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες.

Και όλα αυτά χωρίς να έχει κάποια σχετική αρμοδιότητα! Αρμοδιότητες έχει για άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα ο τρόπος λειτουργίας των ανεξάρτητων Αρχών (βλ. ΕΣΡ) στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ισως κάποιοι στις Βρυξέλλες να σκέφτηκαν ότι «δεν τους φτάνουν όλα τ’ άλλα στην Αθήνα, ο Ετινγκερ τούς έλειπε». Κι έτσι τον χάσαμε τον επίτροπο.