Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος είχε εισηγηθεί πέρυσι στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Ιεραρχίας πως το μάθημα των Θρησκευτικών δεν είναι κατηχητικό και πως θα έπρεπε να παραμείνει ως είχε με μερικές διορθώσεις. Μάλιστα, η Σύνοδος είχε υιοθετήσει την πρότασή του.

Μερικούς μήνες αργότερα, όμως, ήρθαν οι «εμπρηστικές» δηλώσεις Φίλη πως το μάθημα είναι θρησκευτικό και θα πρέπει να εφαρμοστούν τα νέα προγράμματα, η σύγκρουση της Εκκλησίας με τον υπουργό Παιδείας και τελικά η «ανακωχή» με την κυβέρνηση: δηλαδή, να εφαρμοστούν τα νέα αναλυτικά προγράμματα, αλλά και να συνεχιστεί ο διάλογος.

Αυτή η συμφωνία δεν ικανοποίησε τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου, ο οποίος δεν δέχθηκε να είναι μέλος της επιτροπής της Εκκλησίας που θα κάνει διάλογο με την κυβέρνηση.

Καρφιά με υπονοούμενα

Χθες, σε συνέντευξή στο site Nafpaktianews.gr ο 71χρονος μητροπολίτης εξέφρασε και δημοσίως την ενόχλησή του για τη στάση τόσο της Εκκλησίας όσο και της κυβέρνησης, εκτοξεύοντας «καρφιά».

Είπε –στοχεύοντας ουσιαστικά τον Φίλη και τον Πρωθυπουργό –ότι δεν πρέπει «να διακυβεύουμε την ενότητα του ελληνικού λαού χάριν ιδεολογικών λόγων. Δηλαδή, για να ικανοποιούμε μερικούς οπαδούς μας». Και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «δεν πρέπει να επιδιώκεται σύγκρουση δήθεν με την Εκκλησία για να… εισπράττουμε μερικές ψήφους. Αυτό είναι έγκλημα εναντίον της Εκκλησίας και του έθνους. Εκτός αν μερικοί θέλουν να χωρίσουν το έθνος από την Εκκλησία».

Αιχμές άφησε και για τους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου και της Ιεραρχίας λέγοντας με νόημα: «Ελπίζω να μη φτάσουμε στο σημείο η Εκκλησία να αλλάζει εύκολα τις αποφάσεις της χάριν κάποιας… διπλωματίας».

Οσο για την απόφασή του να μην είναι μέλος της επιτροπής της Ιεραρχίας που θα κάνει συζήτηση με την κυβέρνηση, απάντησε πως δεν θέλει να συμβάλει «στην υπονόμευση της ομοφώνου αποφάσεως της Ιεραρχίας».

Με τόσες εξελίξεις στο μάθημα των Θρησκευτικών, ο Ιερόθεος, γνωστός στην Ιεραρχία για τη συγγραφική του δραστηριότητα, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και πρόσθεσε ακόμη ένα βιβλίο στην πλούσια συλλογή του. Μάζεψε όλες τις εισηγήσεις που είχε κάνει ο ίδιος για το μάθημα στην Ιερά Σύνοδο και τις δημοσίευσε σε ένα βιβλίο 144 σελίδων. Στόχος της έκδοσης, λέει, η ενημέρωση των ενδιαφερομένων.