Ο υπουργός Αμυνας και συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος είχε δώσει –προφανώς –τη συγκατάθεσή του για να εγγραφούν εξοικονομήσεις (περικοπές, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) 400 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016 από τις αμυντικές δαπάνες. Τις προηγούμενες ημέρες όμως που ήταν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών έβαλαν ένα μεγάλο ερωτηματικό δίπλα στον σχετικό κωδικό του προϋπολογισμού καθώς υπάρχει ένα μεγαλοπρεπές μηδενικό εξοικονομήσεων.

Το ίδιο ερωτηματικό μπήκε κατά πληροφορίες και στη δέσμευση εκείνη που έλεγε ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουν ψηφιστεί ισοδύναμα μέτρα για να μην παγώσουν οι μισθολογικές προαγωγές από την 1η Ιανουαρίου 2017 και για δύο χρόνια στα ειδικά μισθολόγια και δη των ενστόλων.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τις προηγούμενες ημέρες θα τολμούσα να πω ότι «έδωσε στεγνά» τον Πάνο. Παραδέχθηκε ότι «πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα 400 εκατ. ευρώ του κυρίου Καμμένου τα οποία κάηκαν στο βωμό της διαπραγμάτευσης αλλά δεν κόπηκαν».

Δύο τα αγκάθια

Χθες το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Χουλιαράκη και Δημήτρη Βίτσα. Δεν ξέρω ακόμα τι θα γίνει γιατί εκτός από τα 400 εκατ. ευρώ είναι και άλλα 118 εκατ. από τα ειδικά μισθολόγια. Η τρύπα παραείναι μεγάλη για να μείνει ανοιχτή. Αρμοδίως με διαβεβαιώνουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις – συναντήσεις. Θα ήθελα να είμαι όμως από μια μεριά να βλέπω την αντίδραση του Πάνου αν του ζητήσει ο έτερος συγκυβερνήτης να βγάλει τα ψαλίδια στο Αμυνας.

Ξαναχτυπά τη ΝΔ

Ο Καμμένος πάντως έχει φαγωθεί να εμφανίζει εαυτόν ως θεματοφύλακα του καραμανλισμού. Το λέω γιατί μετά την πρόσκληση στον Μητσοτάκη να στηρίξει για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα ως ψυχή του Καραμανλή βγήκε το πρωί στο τηλεοπτικό γυαλί και είπε: «Από τη ΝΔ διεγράφη όποιος δεν συμφωνούσε με τα άκρα. Οποιος δεν συμφωνούσε με τη σύμπλευση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Εάν δούμε ποιοι είναι έξω από τη ΝΔ σήμερα –και δεν μιλάω για τον εαυτό μου ή για το Βύρωνα Πολύδωρα -, θα δούμε ανθρώπους όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Γιώργος Καλαντζής, νέα παιδιά από την ΟΝΝΕΔ όπως ο Δάνης Τζαμτζής, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος. Οσοι δεν ήμασταν υπέρ της απόψεως να γίνει αντιπρόεδρος της ΝΔ εκείνος που έβριζε τον Καραμανλή μέχρι χθες». Ελα όμως που και οι τέσσερις προαναφερθέντες τού απάντησαν.

«Πάρε κρόκο Κοζάνης»

Και επιεικώς, τον άδειασαν, θα προσέθετα. Ο μεν Στυλιανίδης δήλωσε κάτι σε στυλ «θέλω δημόσια και ρητά να δηλώσω ότι η ΝΔ είναι το σπίτι μου, όπως και άλλων συμμαχητών μου και ουδείς δικαιούται να μιλάει εξ ονόματός μας. Τα όσα ειπώθηκαν είναι απολύτως ανακριβή και εκτιμώ ότι έγιναν από λάθος». Ο Δάνης Τζαμτζής «είμαι ΝΔ και στηρίζω τη ΝΔ και τον πρόεδρό μας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη». Ο Γιώργος Καλαντζής «δεν μπορώ να διαψεύδω τον Πάνο Καμμένο για τα αυτονόητα» ενώ η δήλωση του Κοζανίτη πρώην υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου κατέληγε με την ατάκα «υπενθυμίζω ωστόσο ότι ο κρόκος Κοζάνης, εκτός των άλλων, βοηθά σημαντικά στη μνήμη!».