Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ με φόντο το γαλάζιο της παράταξης, το λογότυπο του κόμματος και δυο σημαίες, μια ελληνική και μια της ΕΕ, ανακοίνωσε χθες από την Πειραιώς ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ τον τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο. Ηταν μια κίνηση με δυο προφανείς στόχους. Να ενισχύσει το μήνυμα της θεσμικότητας που προσπαθεί να εκπέμψει το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΝΔ και να απαντήσει στην κριτική που δέχεται ότι δεν επιθυμεί να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, «η πρόταση νόμου που παρουσιάσαμε η οποία καταργεί τον νόμο Παππά και η υποψηφιότητα του κ. Κουτρομάνου επιβεβαιώνουν έμπρακτα τη συμβολή της ΝΔ για λύση». Και σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ο Αθανάσιος Κουτρομάνος είναι ένα πρόσωπο που δεν έχει εμπλοκή με κόμματα και ουδείς τον αμφισβητεί ως προσωπικότητα». Οντως, ακόμη κι από άλλες πτέρυγες της Βουλής ακούστηκαν καλά λόγια για αυτή την επιλογή, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης έσπευσε να δηλώσει ότι θα τη στηρίξει.

Από την Πειραιώς αρνούνται πεισματικά την κατηγορία της κυβέρνησης αλλά και των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η ΝΔ είχε συμβάλει στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί και επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως «το αδιέξοδο το έχει δημιουργήσει η ίδια η κυβέρνηση». Και για να στηρίξουν το επιχείρημά τους σημειώνουν ότι είχαν συμβάλει στη συγκρότηση άλλων τεσσάρων ανεξάρτητων Αρχών.

Η κατάργηση του νόμου Παππά

Παρότι λοιπόν διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις για το αν τελικά θα έλθει στη Βουλή η νομοθετική πρωτοβουλία που θα καταργεί τις επίμαχες διατάξεις του νόμου Παππά, σε περίπτωση που αυτή κατατεθεί, είναι έτοιμοι να συζητήσουν στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τη Δευτέρα, τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Τονίζουν, ωστόσο, ότι αν και η κατάργηση των διατάξεων του νόμου προηγείται των προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα Αρχή (το ξεκαθάρισε άλλωστε κι ο Κουμουτσάκος σημειώνοντας πως «εννοείται ότι η επαναφορά της θεσμικής τάξης με την κατάργηση των προβληματικών διατάξεων του νόμου Παππά προηγείται της επιλογής των προσώπων που θα συγκροτήσουν το ΕΣΡ»),«τα πρόσωπα προφανώς και παίζουν ρόλο και πρέπει να είναι κοινής αποδοχής».

Προτεραιότητα η αλλαγή ατζέντας

Οπως και να έχει, πάντως, το στενό επιτελείο του αρχηγού της ΝΔ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή η κουβέντα για τα κανάλια όχι απλά έχει «κουράσει» αλλά «αποπροσανατολίζει» κι από τα σημαντικά προβλήματα, όπως π.χ. την οικονομία. Εξού κι έχουν αποφασίσει να αλλάξουν την ατζέντα της ημερήσιας διάταξης. Πώς; Συνεχίζοντας αυτό που αποκαλούν «οδοιπορικό της Συμφωνίας Αλήθειας με τους πολίτες». Σε αυτό το πλαίσιο ο Μητσοτάκης υποδέχεται σήμερα στο γραφείο του στο Κοινοβούλιο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος και αύριο θα συναντηθεί με την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς. Την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, δε, έχει κανονίσει μια μίνι περιοδεία στην Κρήτη. Το βράδυ της Τρίτης, μάλιστα, θα έχει και την επίσημη πρώτη του στο μπαλκόνι ως αρχηγός αφού θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση.

«Προσωπικότητα πέρα από τα κόμματα»

Εκτός όμως από τη νεοδημοκρατική πρόταση, στο τραπέζι έπεσε και μία ακόμη υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ χθες. Αυτή του πρώην υπουργού και ακαδημαϊκού Μιχάλη Σταθόπουλου, τον οποίο πρότεινε ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, «το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της τηλεόρασης πρέπει να αρθεί» και γι’ αυτό προτείνει «μια προσωπικότητα πέρα από κόμματα. Εχει υπηρετήσει την πατρίδα από σημαντικές θέσεις. Με γνώμονα πάντα τις αρχές της δικαιοσύνης, την εντιμότητα και την ανεξαρτησία».

Από τη Σεβαστουπόλεως σημειώνουν ότι η πρότασή τους είναι «ενωτική» και για τον λόγο αυτόν καλούν «την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα να συναινέσουν». Το σκεπτικό τους είναι παρόμοιο με εκείνο της ΝΔ. «Η κοινωνία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεοδωράκης, «είναι ήδη πολύ κουρασμένη και η πολιτική ζωή πρέπει να πάψει να περιστρέφεται γύρω από τα κανάλια». Συν τοις άλλοις, «η χώρα αντιμετωπίζει εθνικούς κινδύνους. Εχουμε προβλήματα και στην Ευρώπη και βέβαια υπάρχει το καθημερινό πρόβλημα της οικονομίας, άρα δεν μπορούμε να ασχολούμαστε μόνο με το θέμα της τηλεόρασης».

Σε αυτήν τη γραμμή ήταν και η απάντηση που έδιναν χθες στενοί συνεργάτες του επικεφαλής στην κριτική που δέχθηκε το κόμμα –όπως και το ΠΑΣΟΚ –ότι στην προχθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων εμφανίστηκαν να συναινούν με την κυβέρνηση χωρίς να γνωρίζουν ποιες είναι οι πραγματικές της προθέσεις για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου. Βέβαια, από την Καλαμάτα όπου βρέθηκε χθες ο Θεοδωράκης –πριν ανακοινώσει το όνομα του Σταθόπουλου –ερωτώμενος για την ποταμική στάση στη Διάσκεψη των Προέδρων, διευκρίνισε ότι ο νόμος Παππά «ούτε πρέπει να εφαρμοστεί αλλά ούτε και είναι η βάση για τη συζήτηση».