Ακτινογραφία των πρωθυπουργικών προθέσεων ενός προαναγγελθέντος ανασχηματισμού, που έμεινε μετέωρος μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποτελούν τα δύο προεδρικά διατάγματα που έφτασαν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τα δύο αυτά προεδρικά διατάγματα ουσιαστικά αποτελούν τον νέο οδικό χάρτη της κυβέρνησης, αφού προβλέπουν σύσταση νέων υπουργείων, σπάσιμο ήδη υπαρχόντων και ανασύσταση παλαιοτέρων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας από την περασμένη εβδομάδα σφράγισε ως νόμιμα τα σχέδια των προεδρικών διαταγμάτων. Οι γνωμοδοτήσεις μάλιστα του Ανώτατου Δικαστηρίου εκδόθηκαν στις 27 Οκτωβρίου, δηλαδή μια ημέρα μετά το τέλος της διάσκεψής του για την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες.

Κύκλοι του Μαξίμου διευκρινίζουν ότι τα επίμαχα προεδρικά διατάγματα δεν εστάλησαν ποτέ, όπως προβλέπει ο νόμος, για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι παραμένουν ανενεργά αφού δεν πήραν σάρκα και οστά. Και ως εκ τούτου εναπόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού αν, όταν αποφασίσει να προχωρήσει στον ανασχηματισμό, πορευτεί με βάση αυτά τα διατάγματα για τον νέο χάρτη του κυβερνητικού σχήματος ή αν τότε κρίνει ότι πρέπει να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στα υπουργεία.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Οπως προκύπτει, με τα δύο προεδρικά διατάγματα δημιουργείται αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως επίσης συγκροτούνται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπουργείο Ενέργειας και υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ γίνεται ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού και μετονομασία υπουργείων.

Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου έκρινε νόμιμα με ισάριθμες γνωμοδοτήσεις του τα σχέδια του προεδρικού διατάγματος.

Παράλληλα, μετονομάζονται και ανασυγκροτούνται τα εξής υπουργεία: Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης διασπάται σε δύο υπουργεία, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού διασπάται σε υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διασπάται σε υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής.