Οταν γνωστοποιεί με επίσημα έγγραφα η UEFA τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία των ομάδων οι οποίες μετείχαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σε πιάνει ίλιγγος. Οχι μόνο γιατί τα μπόνους είναι απίστευτα, αλλά και διότι διαπιστώνεις πως η τρέλα όλων να φτάσουν στην κορυφή δεν ισοδυναμεί μόνο με δόξα –περιλαμβάνει και μπόλικο χρήμα. Η Μάντσεστερ Σίτι εισέπραξε περί τα 84 εκατ. ευρώ την περασμένη περίοδο, η Ρεάλ 80 και η Γιουβέντους 76. Το ζητούμενο, ωστόσο, δεν (πρέπει) να αφορά αυτές τις ομάδες-κολοσσούς. Το μάτι μας πέφτει στις ελληνικές ΠΑΕ και εδώ με διαφορά πρώτος είναι ο Ολυμπιακός. Ούτε λίγο ούτε πολύ πήρε περί τα 34 εκατ. ευρώ, ασφαλώς έσοδα που εντυπωσιάζουν. Η UEFA μοίρασε συνολικά κοντά στα 1,35 δισ. ευρώ, ενώ ο Ολυμπιακός (για να επανέλθουμε) πήρε περίπου 16 εκατ. ευρώ από το μάρκετ πουλ. Οσο για τους ΠΑΟΚ και Αστέρα Τρίπολης, η παρουσία τους στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ έφερε στα ταμεία από 5 εκατ. ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο, συνεπώς, ότι κάθε τίτλος ανοίγει τις πόρτες ενός χρυσωρυχείου. Η UEFA διανέμει μεγάλο μέρος των χρημάτων που εισπράττει, καθώς έτσι τα ευρώ ξαναμοιράζονται και η πίτα σταδιακά μεγαλώνει. Το μείζον, βέβαια, είναι και οι ομάδες να επενδύουν μέρος των εσόδων τους, να ανοίγουν ορίζοντες, να αυξάνουν τις προσδοκίες του κόσμου τους. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στοπ στις αναρτήσεις

Μια ενδιαφέρουσα είδηση έσκασε χθες: η ΑΕΚ ζήτησε από τον Πατίτο να διακόψει τη συνεργασία με στοιχηματική εταιρεία της πατρίδας του, που προέβλεπε μεταξύ άλλων και αναρτήσεις στα social media. Η συμφωνία είχε φιξαριστεί από το διάστημα που ο αργεντινός μεσοκυνηγός αγωνιζόταν στη Βραζιλία, η ΑΕΚ όμως ήθελε να βάλει φρένο. Είναι αρκετές οι ομάδες που απαιτούν από τους άσους να σταματήσουν να κολυμπούν στην αχανή θάλασσα του Διαδικτύου. Εθίζονται. Χάνουν τη συγκέντρωσή τους. Παράλληλα, δεν είναι μακρινές οι εποχές που σε αποδυτήρια ελληνικής ομάδας τα κινητά έπαιρναν φωτιά και πολλοί παίκτες σε ημίχρονα αγώνα ή σε προπονήσεις παρακολουθούσαν εξέλιξη αγώνων στοιχήματος.

Νέες αφίξεις

Σάββας Παντελίδης, ο προπονητής που διαδέχεται τον Αμανατίδη στον πάγκο του Ηρακλή. Αμυντικός στα νιάτα του, χωρίς κάποια δυνατή ομάδα στο ενεργητικό του ως κόουτς, αποφάσισε να πέσει στα βαθιά ώστε να βγει στην επιφάνεια. Το έχουμε ξαναπεί, αντίπαλος των προπονητών είναι το ταμείο ανεργίας. Επιστροφή και για τον Σάκη Τσιώλη που ανακοινώθηκε από τη Λάρισα. Ναι, είχε φύγει λόγω διαφωνιών το καλοκαίρι και τώρα τα ξαναβρήκε με τη διοίκηση! Πώς αλλάζουν οι καιροί. Θα συμφώνησαν, φαίνεται, στη στελέχωση του προπονητικού τιμ.

Πρόστιμα

Η μέθοδος είναι παλαιά. Αν κάτι πάει στραβά, η διοίκηση ρίχνει ένα βαρύ πρόστιμο και νομίζει πως κάνει ντόρο. Το έπραξε και ο Αρης χθες, μετά το αναπάντεχο 1-1 στην πρεμιέρα της B’ με την Αναγέννηση Καρδίτσας. Μήπως τα αίτια είναι βαθύτερα και δεν φτάνει μια χρηματική ποινή για να ξυπνήσει κακομαθημένους άσους;

Ντέρμπι

Κάθε φθινόπωρο οι Αγγλοι τιμούν τα θύματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου φορώντας παπαρούνες στις φανέλες τους. Ηθελαν και φέτος να γίνει κάτι αντίστοιχο, το ζήτησαν ενόψει του ματς με τη Σκωτία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις 11 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η παγκόσμια ομοσπονδία είπε «όχι», με την αιτιολογία ότι δεν θέλει πολιτικά μηνύματα στο ποδόσφαιρο.

Ουρές

Περασμένα μεγαλεία θύμισε το σκηνικό έξω από το γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης. Οπαδοί του Ολυμπιακού αναμένουν να προμηθευτούν ένα εισιτήριο για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ακόμη και στην εποχή του Ιντερνετ κάποιες παραδόσεις μένουν και επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό «κλασικό» για το επικείμενο ραντεβού.