«Τ α πράγματα είναι καλύτερα για εμάς τώρα». Αυτή και μόνο η φράση στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις νέες αποκαλύψεις για τα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, αρκούν για να δείξουν την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αμερικανική πολιτική σκηνή λίγες μόνο ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Τρίτης. «Δεν είναι ότι εξασφαλίσαμε την εκλογή», συνεχίζει, «αλλά αναπάντεχα τη διεκδικούμε με αξιώσεις εάν μπορέσουμε να συντηρήσουμε το θέμα αυτό στην επικαιρότητα την επόμενη εβδομάδα».

Οι δημοσκοπήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν την αλλαγή δυναμικής στην προεκλογική εκστρατεία. Το χάσμα μεταξύ των δύο υποψηφίων περιορίζεται. Εκεί που την προηγούμενη εβδομάδα το προβάδισμα της Κλίντον ήταν 7 με 5 ποσοστιαίες μονάδες σε όλες τις δημοσκοπήσεις, τώρα φαίνεται να κλείνει στις 2 με 4 μονάδες. Μάλιστα η τελευταία δημοσκόπηση της «Washington Post» και του τηλεοπτικού δικτύου ABC φέρνει για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται με 46% έναντι 45% της Κλίντον.

Μέσα σε αυτό το κλίμα τα πνεύματα οξύνονται και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος ανακοίνωσαν ότι μηνύουν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο σε τέσσερις κρίσιμες πολιτείες, ζητώντας να απαγορευθεί η τακτική του να στέλνει υποστηρικτές του να ελέγχουν τι συμβαίνει στα εκλογικά τμήματα της πρόωρης ψήφου και κυρίως σε εκείνα όπου ψηφίζουν μαύροι και μειονότητες. Στις αγωγές που κατατέθηκαν στην Πενσιλβάνια, τη Νεβάδα, την Αριζόνα και το Οχάιο, οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν πως η πρακτική αυτή των Ρεπουμπλικανών «αποτελεί εκστρατεία εκφοβισμού ψηφοφόρων». Ακόμα και η Χίλαρι Κλίντον, την οποία ευνοεί η πρόωρη ψήφος, κατήγγειλε το γεγονός σε ομιλία της στο Οχάιο.

Χθες, οι «New York Times» αποκάλυψαν ότι ο Τραμπ χρησιμοποίησε «αμφίβολες» μεθόδους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 προκειμένου να αποφύγει να δηλώσει στην Εφορία φορολογητέα εισοδήματα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και να μειώσει τα φορολογικά του οφέλη. Αυτά τα φορολογικά τεχνάσματα, που σήμερα είναι παράνομα, του επέτρεψαν ενδεχομένως να αποφύγει να «πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακών φόρων εισοδήματος» επισήμανε η αμερικανική εφημερίδα.

Ο δισεκατομμυριούχος δέχθηκε πολλάκις, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας τα πυρά των αντιπάλων του επειδή δεν κατέβαλε ομοσπονδιακούς φόρους, αλλά και για την άρνησή του να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις, περιφρονώντας την παράδοση που ακολουθούν όλοι οι υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων στις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με τους «New York Times», το τέχνασμα που ακολουθούσε χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ασχολούνταν με την κατασκευή καζίνων, με αποτέλεσμα να συσσωρεύει μεγάλα χρέη προς τους επενδυτές του. Σύντομα, πολλά από τα καζίνα του απέκτησαν υπέρογκα χρέη και κηρύχθηκαν σε πτώχευση, υποχρεώνοντας τους πιστωτές του να διαγράψουν τμήμα των οφειλών του. Σύμφωνα με τις φορολογικές Αρχές, η διαγραφή του χρέους θεωρείται φορολογητέο εισόδημα και θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των φόρων που όφειλε ο μεγιστάνας των ακινήτων. Για να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεφορτώθηκε με λογιστικές πρακτικές το χρέος που του διαγράφηκε ανταλλάσσοντάς το με μετοχικά μερίδια της εταιρείας του σε μια διαδικασία «μετοχοποίησης των χρεών».

Αυτά τα φορολογικά τεχνάσματα απαγορεύτηκαν το 1993 για τις εταιρείες και το 2004 για τις «συμπράξεις», τη νόμιμη δομή που χρησιμοποίησε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για να μπορέσει να συνεχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στον τομέα των καζίνων. Στις αρχές Οκτωβρίου οι «New York Times» αποκάλυψαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ζημιές ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 1995, γεγονός που τον βοήθησε να αποφύγει να καταβάλει τον φόρο εισοδήματος για σχεδόν μία δεκαετία.

Οι αποκαλύψεις αυτές είναι άγνωστο αν θα επηρεάσουν τους εναπομείναντες αναποφάσιστους ψηφοφόρους, ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως συνεχίζει τις επιθέσεις του εναντίον της Χίλαρι Κλίντον την οποία χαρακτήρισε χθες «απειλή για την πατρίδα». Σε περίπτωση εκλογής της, υποστήριξε, η έρευνα για το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο θα επισκιάσει ολόκληρη τη θητεία της στον Λευκό Οίκο. «Η έρευνα θα διαρκέσει χρόνια. Θα ξεκινήσει πιθανότατα δίκη» είπε ο Τραμπ σε συγκέντρωση στο Μίσιγκαν. «Τίποτα δεν θα γίνει για εσάς όμως. Σας διαβεβαιώνω, οι δουλειές θα συνεχίσουν να φεύγουν από το Μίσιγκαν. Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει».

Αναφερόμενη στο θέμα των email της η Χίλαρι Κλίντον είπε πως είναι σίγουρη ότι το FBI δεν πρόκειται να βρει τίποτα εις βάρος της και πως οι ερευνητές θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα στο οποίο είχαν καταλήξει το καλοκαίρι, όταν και είχαν κλείσει την υπόθεση.

Τα θεμέλιαενός νέου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

Ακόμα κι αν χάσει ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει την πολιτική. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής στον τομέα της τεχνολογίας Πίτερ Τιλ που διέθεσε 1,25 εκατ. δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, προέβλεψε ότι το κίνημα που ίδρυσε ο Τραμπ θα εξακολουθήσει να υπάρχει ακόμη κι αν εκείνος χάσει τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. «Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις εκλογές, αυτό που αντιπροσωπεύει ο Τραμπ δεν είναι τρελό και γι’ αυτό δε θα χαθεί» δήλωσε ο Τιλ. «Ο Τραμπ έθεσε τα θεμέλια για το νέο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που θα κινείται πέρα από τα δόγματα του Ρίγκαν».

Με τις απόψεις του επιχειρηματία συμφωνούν και άλλα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως η υπεύθυνη Πολιτικής Στρατηγικής Αλις Στιούαρτ που δήλωσε: «Το κίνημα θα εξακολουθήσει να υπάρχει άσχετα αν ηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ ή όχι, διότι ένα τμήμα του εκλογικού σώματος αισθάνεται ότι η φωνή του δεν ακούγεται εδώ και καιρό».