Οι «εκπλήξεις του Οκτωβρίου» –όπως ονομάζονται οι αποκαλύψεις που γίνονται την τελευταία στιγμή πριν από τις εκλογές, προκειμένου να επηρεαστεί το εκλογικό σώμα –μπορεί να έχουν ακόμα τη δύναμη να ταράξουν τις προεδρικές εκλογές, η επιρροή τους όμως δεν είναι πλέον αυτή που ήταν. Κι αυτό χάρη στην πιο σημαντική πρόσφατη τεχνική τάση της αμερικανικής πολιτικής ζωής: την πρόωρη ψήφο.

Μέχρι το Σάββατο οπότε και έγινε ευρέως γνωστή η απόφαση του επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να εξετάσει νέα e-mail της Χίλαρι Κλίντον επηρεάζοντας το ήδη πολωμένο προεκλογικό κλίμα, αρκετά εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν ρίξει την ψήφο τους στις πολιτείες όπου επιτρέπεται η διαδικασία αυτή νωρίτερα από την 8η Νοεμβρίου. Επίσης πολλοί ψηφοφόροι έχουν στείλει ταχυδρομικά τις ψήφους τους επειδή την ημέρα των εκλογών δεν θα μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες. Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι περισσότεροι από τους πολίτες που ήδη έχουν ψηφίσει υποστηρίζουν τη Χίλαρι Κλίντον, άρα δεν επηρεάζονται πλέον από τις αποκαλύψεις που ρίχνουν σκιά στην αξιοπιστία της.

Τις τελευταίες ημέρες το επιτελείο της πρώην υπουργού Εξωτερικών έχει μια νέα ανησυχία: είναι μειωμένη η προσέλευση της πρόωρης ψήφου, ιδιαίτερα των αφροαμερικανών ψηφοφόρων σε κρίσιμες για το εκλογικό αποτέλεσμα πολιτείες όπως η Φλόριδα, η Βόρεια Καρολίνα και η Βιρτζίνια. Με άλλα λόγια, διαπιστώνουν ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή πολύ μεγάλης αβεβαιότητας, σε μια εκλογική μάχη την οποία όλοι πίστευαν πριν από μία εβδομάδα ότι είχε κερδίσει η Κλίντον.

«Αυτό που βλέπουμε είναι πως πλέον δεν υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι» λέει ο Τζον Χάγκνερ, που έχει εργαστεί στο παρελθόν για τις προεκλογικές εκστρατείες δεκάδων γερουσιαστών και βουλευτών και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην προεκλογική επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος. «Ποσοστό περίπου 6% – 7% των ψηφοφόρων δεν αποκλείουν ακόμα να ψηφίσουν για το ένα ή το άλλο κόμμα». Ο Χάγκνερ θεωρεί ότι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο ο πιο κρίσιμος παράγων για την έκβαση των εκλογών θα είναι το ποσοστό της συμμετοχής, αν δηλαδή οι υποστηρικτές του Τραμπ οδεύσουν μαζικά προς τις κάλπες είναι δυνατόν να ανατραπούν οι προβλέψεις των τελευταίων μηνών που θέλουν την πρώην Πρώτη Κυρία νικήτρια.

Ο Μαρκ Στίβενσον, βετεράνος σε προεκλογικές καμπάνιες Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, συμφωνεί. Προσθέτει όμως ότι οι τελευταίες αποκαλύψεις μπορεί να έχουν εκρηκτική και απρόβλεπτη επιρροή στους ψηφοφόρους, ωθώντας κάποιους να αλλάξουν στρατόπεδο. «Εχεις ένα μεγάλο ποσοστό που θα ψηφίσουν ή θα ψήφιζαν μέσα στην επόμενη εβδομάδα» σημειώνει. «Μένει να δούμε τι επίδραση θα έχουν πάνω τους οι εξελίξεις, τι θα κάνει ο Τραμπ. Μπορεί να έχουμε αναπάντεχες εκπλήξεις».

Γενικά, η πρόωρη ψήφος σε πολιτείες όπως η Βόρεια Καρολίνα, η Νεβάδα, το Οχάιο και το Κολοράντο τείνει να ευνοεί τους Δημοκρατικούς –που φαίνεται ότι πιο δύσκολα πείθουν τους ψηφοφόρους τους να φτάσουν στις κάλπες. Η ψήφος όσων θα είναι απόντες στις εκλογές συνήθως ευνοεί τους Ρεπουμπλικανούς –πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους ψηφοφόρους ή μέλη των ενόπλων δυνάμεων που είναι συνήθως άνδρες με κεντροδεξιά πολιτική προτίμηση.

«Οι Δημοκρατικοί ρίχνουν το βάρος στην πρόωρη ψήφο επειδή βασίζονται στο να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους που δεν έχουν ιδιαίτερη διάθεση να φθάσουν στις κάλπες. Με αυτή την πρακτική έχουν τρεις εβδομάδες στη διάθεσή τους για να τους πείσουν αντί για μία ημέρα» εξηγεί ο Χάγκνερ το γεγονός ότι η εκστρατεία της Κλίντον έχει επενδύσει πολύ σε ανάλυση στοιχείων και πολλά κατά τόπους γραφεία. «Μας δίνει πολύ περισσότερο χρόνο να χτυπήσουμε πόρτες και να πείσουμε ανθρώπους να ρίξουν την ψήφο τους». Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η προσπάθεια αυτή έχει αποδώσει καρπούς. Σύμφωνα με την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων από το πρακτορείο Ρόιτερ και την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos, η Δημοκρατική υποψήφια έχει προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων στις πρόωρες ψήφους. Και ειδικά αν επαληθευθεί ότι προηγείται σημαντικά στη Βόρεια Καρολίνα, τότε αυτό μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για το αποτέλεσμα των εκλογών, σε περίπτωση που ο Τραμπ αποκτήσει σημαντική δυναμική την τελευταία εβδομάδα.