Κάτω από 8% έπεσε για πρώτη φορά από τον Ιούλιο η απόδοση των 10ετών ομολόγων χθες, η οποία σταθερά το τελευταίο διάστημα κυμαινόταν μεταξύ 8,2% και 8,7%.

Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο είχε φτάσει το 8,82%, ενώ την τελευταία εβδομάδα υποχώρησε κατά 40 μονάδες βάσης.

Η ερμηνεία που έδιναν παράγοντες της αγοράς στην εξέλιξη αυτή ήταν πολλαπλή, αλλά με κοινό παρονομαστή την εκτίμηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα προχωρήσει γρήγορα.

Επίσης, μια τραπεζικη πηγή ανέφερε ότι η τελευταία δημοσκόπηση, η οποία δίνει σημαντικό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, λειτούργησε θετικά.

Ακόμη, η ίδια πηγή προσέθετε ότι η θετική πορεία χθες των αγορών συμπαρέσυρε και την Ελλάδα.

Αλλη πηγή υποστήριζε χθες πως υπάρχουν ψίθυροι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει θετική αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ το ΔΝΤ αναζητά τρόπο για να ξαναμπεί στο ελληνικό πρόγραμμα. Επίσης, έλεγε η ίδια πηγή, αναμένεται να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και επιταχύνεται ο ανασχηματισμός.

Με άλλα λόγια, οι αγορές φαίνεται πως προσδοκούν μια αποφασιστική στάση εκ μέρους της κυβέρνησης στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, κάτι στο οποίο θα ανταποκριθεί μετά η ευρωζώνη. Ακόμη κι αν το σενάριο αυτό δεν βγει, η προοπτική κυβέρνησης Μητσοτάκη εξασφαλίζει μια θετική εναλλακτική σε περίπτωση εκλογών.