Απογείωση της οικονομίας αλλά με προϋποθέσεις βλέπει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (φωτογραφία), επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, τρία ορόσημα είναι απαραίτητα προκειμένου να απογειωθεί η ελληνική οικονομία: η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που αναμένεται να είναι δύσκολη καθώς περιλαμβάνει τα θέματα εργατικής νομοθεσίας και ασφάλισης, η επίλυση του ζητήματος του χρέους για το οποίο υπήρξε υπόσχεση από πλευράς δανειστών και η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος του ομίλου στάθηκε στο θέμα της ρευστότητας λέγοντας ότι αν δεν επιλυθεί δεν μπορούμε και να αναμένουμε μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, ενώ μίλησε για στροφή της κυβέρνησης στον ρεαλισμό καθώς, όπως είπε, «προσπαθούν να τηρήσουν τους νέους νόμους, τους κανονισμούς και τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές μας». «Μετά το δημοψήφισμα και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, είχαμε μια νέα, καλύτερη κυβέρνηση, που προσπαθεί περισσότερο από την προηγούμενη να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα –αυτό που αποκαλώ κυβέρνηση ρεαλισμού» πρόσθεσε.

Σχετικά με το ζήτημα της αποκατάστασης του τραπεζικού συστήματος, σημείωσε πως «αν και υπήρξε μεν χαλάρωση των περιορισμών των capital controls, αυτά ακόμα υφίστανται, ενώ και η παροχή ρευστότητας στην οικονομία είναι περιορισμένη». Σημείωσε ότι οι καταθέσεις δεν έχουν επιστρέψει στις τράπεζες και πως η εξωτερική χρηματοδότηση είναι ακόμα δύσκολη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου Μυτιληναίου, «το ζήτημα της ρευστότητας σημαίνει θέμα αξιοπιστίας και στο εξωτερικό. Για να κερδίσουμε εμπιστοσύνη από το εξωτερικό χρειαζόμαστε την επίλυση του ζητήματος του χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης. Οταν εξασφαλιστούν αυτά τα δύο τότε, όπως αναφέρει και το ΔΝΤ, θα μπορέσουμε να πάμε στο 2,8% –αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Αναφερθείς στον όμιλο είπε πως ακριβώς επειδή είναι κατά 85% εξαγωγικός δεν επηρεάστηκε από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ προέβλεψε ότι το 2017 θα είναι μια χρονιά-ρεκόρ και επανέλαβε πως θα συνοδευτεί από έναν ριζικό ανασχηματισμό του ομίλου.