«Ο τόπος μας προχωράει από στιγμή σε στιγμή στον αφελληνισμό και στον αποχριστιανισμό», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συμπληρώνοντας μάλιστα με έμφαση για τον κίνδυνο ισλαμοποίησης πως «εκείνοι που δεν τον βλέπουν είναι μακριά νυχτωμένοι».
Σε άλλο σημείο του λόγου του, αναφέρθηκε στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και στον απόηχο της αντιπαράθεσης για το μάθημα των Θρησκευτικών, με την επισήμανση ότι «δυστυχώς, και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτήν την φράση, ο κ. Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Αλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί, είναι ασυνεπής. Και το λέω αυτό ως αρχιεπίσκοπος. Ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του».
Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε αυτό που είχε πει πριν από λίγο καιρό, ότι ο Πάνος Καμμένος είχε απειλήσει να παραιτηθεί, αν ο Πρωθυπουργός δεν συμφωνούσε με όσα ζητούσε ο αρχιεπίσκοπος: «Αν μου πείτε Μακαριώτατε, δεν συμφωνείτε, δεν θέλετε, εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί».
«Και μάλιστα παρακάλεσε να μην φύγουμε από αυτόν τον χώρο -σχεδόν μετά δακρύων- αν δεν βρούμε λύση γιατί ο τόπος χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε ακόμη λόγο για τη μητρική σχέση που υπάρχει μεταξύ της Εκκλησίας και του λαού και διερωτήθηκε «Ποιος θα μας χωρίσει;».
Η εκκλησιαστική περιουσία των 1000 προσώπων
Στην ερώτηση «υπάρχει αυτή η κρίση στη σχέση Εκκλησίας – κυβέρνησης. Ακούει κανείς εκ δεξιών, ‘‘μα γιατί δεν είναι Χριστόδουλος ο Μακαριώτατος;’’, εξ αριστερών, ‘‘προς Θεού να μη γίνει Χριστόδουλος ο Μακαριώτατος’’. Εσείς πώς αντιδράτε σε αυτό;», απάντησε ότι «Εγώ δεν πιστεύω στις συγκρούσεις. Πιστεύω στη συνεργασία. Αλλά δεν κάνω πίσω στις αρχές μου. Και οι αρχές μου είναι η πίστη μας στις αξίες, όπως είναι η πατρίδα μας. Για να πάμε λίγο πιο βαθιά στην ιστορία μας, στις παραδόσεις μας, στις οικογένειές μας, στον τρόπο ζωής μας». Ωστόσο, τόνισε ότι σέβεται το έργο του Χριστόδουλου.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ότι ουδέποτε αρνήθηκε τον διάλογο «και με τον κ. Παπανδρέου και με τον κ. Καραμανλή και με τον κ. Σαμαρά. Και τώρα με τον κ. Τσίπρα». Ωστόσο, «Αν τα πράγματα πάνε σε αδιέξοδο, ασφαλώς δεν θα μείνουμε με κλειστά τα μάτια και με δεμένα τα χέρια».
Σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία έκανε λόγο για «εκκλησιαστική περιουσία 1.000 προσώπων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου», ενώ για την σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το Πατριαρχείο και το θέμα των νέων χωρών αποφάνθηκε ότι «ο Πατριάρχης μας είναι δεκτός, όπου θέλει να έρθει στην Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στα νησιά μας, γιατί είναι ο δικός μας ο Πατριάρχης».
Σχετικά με το προσφυγικό, αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας προς κάθε κατεύθυνση και εξέφρασε τον φόβο ότι «η φιλοξενία των ξένων, των προσφύγων έχει γίνει λίγο επαγγελματική».
Σε ό,τι αφορά την υστεροφημία του, επισήμανε ότι δεν τον απασχολεί καθόλου η υστεροφημία, ότι δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση ούτε με την κυβέρνηση «ούτε με τους δικούς μας τους ανθρώπους».
Και κατέληξε: «Οπως είπα και στον ενθρονιστήριο λόγο μου, δεν θα ήθελα τίποτα περισσότερο από το να έχω ένα θρονί, όπως είπε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, στο τέλος της ζωής μου να κάτσω σε ένα θρονάκι και να τελειώσω».