Κούρεμα χρέους και έμφαση στην πράσινη οικονομία, την καινοτομία και την προστασία του περιβάλλοντος προτείνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς ως λύση για την έξοδο από την κρίση.

Όπως επισημαίνουν από την περιβαλλοντική οργάνωση, επτά χρόνια κρίσης και λιτότητας έχουν πλήξει την οικονομία και το περιβάλλον ανεπανόρθωτα, ενώ υποβαθμίζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κλονίζουν το όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη και μια δίκαιη ανάπτυξη για όλους τους πολίτες της.

Για τον λόγο αυτό, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το New Economics Foundation φέρνουν στο διεθνές προσκήνιο ένα κείμενο διαλόγου για μείωση του ελληνικού χρέους, με στόχο την προώθηση της οικονομικής και οικολογικής βιωσιμότητας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως διευκρινίζεται, το WWF τάσσεται υπέρ μιας σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, στο πλαίσιο όμως μιας συμφωνίας για την εφαρμογή των στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs).

Έτσι, έχοντας φέρει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο το ζήτημα της ανάγκης για βιώσιμη λύση στην κρίση χρέους το WWF Ελλάς προτείνει μια σειρά μέτρων για την υλοποίηση της πρότασης.

.την προστασία του φυσικού πλούτου της Ευρώπης.

.την πράσινη οικονομία.

.την αύξηση των εσόδων από την καταπολέμηση περιβαλλοντικών παρανομιών ως τη βάση μιας ουσιαστικής συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους.

Οι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας για τους οποίους θα πρέπει να εξειδικευτούν μέτρα είναι η βιομηχανία, η ενέργεια, η δασοπονία, η αλιεία και ο τουρισμός.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο του διαλόγου :

.Παρά την ιστορικά πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν με την εφαρμογή των τριών προγραμμάτων, η αναλογία του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ έχει ήδη υπερβεί τα επίπεδα πριν την ένταξη της χώρας σε καθεστώς οικονομικής προσαρμογής.

.Σήμερα, στο 176,9% του ΑΕΠ, το χρέος της Ελλάδας δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο. Υπερβαίνει ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος κάθε άλλο κράτος του πλανήτη, εκτός από την Ιαπωνία.

.Η σύνθεση του Ελληνικού χρέους είναι ιδιαίτερη: οφείλεται κυρίως ( περίπου 80%) σε επίσημους δανειστές στο ,πλαίσιο διαφορετικών συμφωνιών, με διάφορα επιτόκια και προθεσμία λήξης ( Δανειακή Διευκόλυνση για την Ελλάδα, Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΕΜΣ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) καθώς και αναδιαρθρωμένα ομόλογα προς ιδιώτες.

Όπως επισημαίνεται, η συμφωνία θα πρέπει επίσης να λαμβάνει μέτρα για χρηστή διοίκηση, ενώ η έγκριση ουσιαστικής ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας συγκεκριμένης περιβαλλοντικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με το WWF Ελλάς μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας που την καθιστούν ανεκτίμητη από πλευράς οικολογικού πλούτου είναι τα εξής:

.Οι προστατευόμενες φυσικές περιοχές που καλύπτουν περίπου το 34% της επικρατείας.

.Οι 10 υγρότοποι διεθνούς σημασίας (προστατευμένοι από τη Σύμβαση Ραμσάρ).

.Οι 241 τόποι κοινοτικής σημασίας, οι 163 ζώνες ειδικής προστασίας και τα 14 εθνικά πάρκα.

.Οι 803 μικροί νησιωτικοί υγρότοποι που καλύπτουν μια έκταση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

.Το Αιγαίο και το Ιόνιο, με περισσότερα από 2.800 νησιά, εκ των οποίων τα 227 κατοικούνται.

.Τα εξαιρετικής ομορφιάς τοπία με περισσότερα από 250 βουνά με υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων.

.Τα περίπου 62,5 εκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψης ( το 47,3% της επικρατείας).

.Οι λίμνες των Πρεσπών που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο πληθυσμό ροδοπελεκάνων στη Γη και προσφέρουν πολύτιμα εδάφη για εμβληματικά γεωργικά προϊόντα, όπως είναι τα φασόλια Πρεσπών.

.Η παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη πυκνότητα φωλιών για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta στη Μεσόγειο.

.Το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο που προσφέρει πολύτιμο οικότοπο σε 36 από τα 38 είδη ημερόβιων αρπακτικών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και είναι η βάση της τοπικής οικονομίας, η οποία ωφελείται από τον τουρισμό φύσης.

. Η ποιότητα του 97,2% των νερών κολύμβησης της Ελλάδας (θαλάσσια και εσωτερικά) που καταγράφεται ως εξαιρετική.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της WWF International Marco Lambertini « ο ρόλος οργανώσεων που αναζητούν λύσεις και παραγάγουν θετική σκέψη, όπως το WWF, είναι ακριβώς να βλέπουν πέρα από τα όρια του status quo και του πολιτικού μοντέλου που επιδιώξει τη συντήρηση της σημερινής κατάστασης και, να αναζητούν τον επανακαθορισμό της ατζέντας, διαμορφώνοντας και εκφράζοντας ιδέες που μπορεί τελικά να σημαίνουν ένα καλύτερο μέλλον για τη ζωή στον πλανήτη, ημών συμπεριλαμβανομένων».

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Δημήτρης Καραβέλλας « η πρόταση μας δεν καταλήγει σε διεξοδικά περιγεγραμμένες προτάσεις, καθώς στόχος μας είναι να ανοίξουμε ένα ευρύ πολιτικό διάλογο, μέσα από το οποίο θα προκύψουν οι ειδικότερες κατευθύνσεις για την ανάπτυξη μιας ζωντανής ελληνικής οικονομίας».

Και συμπληρώνει: « Μια τέτοια στροφή άλλωστε θα πρέπει να συναποφασιστεί και να συνδιαμορφωθει απ’ όλες τις πλευρές αν θέλουμε να γίνει πραγματικότητα».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής Πολιτικής τoυ WWF EΕλλάς Θεοδότα Νάνσου υποστηρίζει πως « οι περιβαλλοντικά καταστροφικές πολιτικές των τελευταίων ετών, η αδιαφάνεια και η επιβράβευση της παρανομίας, οι διαρκείς αναδομήσεις των υπουργείων υποσκάπτουν τις προοπτικές της Ελλάδας για την ανάπτυξη μιας υγιούς και βιώσιμης οικονομίας».

Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου το WWF Ελλάς έχει ζητήσει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Το κείμενο διαλόγου έχει σταλεί επίσης στους εκπροσώπους των θεσμών.