Οι έγκυοι που χάνουν τα μωρά τους λόγω αποβολής ή έκτοπης εγκυμοσύνης μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο να εκδηλώσουν σύνδρομο μετατραυματικού στρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το σύνδρομο αυτό προκαλείται από στρεσογόνα, τρομακτικά ή ακραία ενοχλητικά γεγονότα και χαρακτηρίζεται από εφιάλτες, αναδρομές στο παρελθόν ή αρνητικές σκέψεις ή εικόνες που εμφανίζονται την πιο απροσδόκητη και ανεπιθύμητη στιγμή.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να αρχίσουν εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια έπειτα από το τραυματικό γεγονός και μπορεί να έχουν ως συνέπεια σοβαρή διαταραχή του ύπνου, θυμό και κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου (ICL) που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη ανακάλυψαν ότι για σχεδόν τέσσερις στις δέκα γυναίκες η αποβολή και η έκτοπη εγκυμοσύνη ήταν τόσο τραυματικές ώστε τις οδήγησαν στο σύνδρομο.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMJ Open», συμμετείχαν 113 γυναίκες με ιστορικό πρόσφατης αποβολής ή έκτοπης εγκυμοσύνης.

Η πλειονότητα από αυτές είχαν αποβάλει κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως, ενώ το 20% είχαν έκτοπη εγκυμοσύνη κατά την οποία το έμβρυο αρχίζει να αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα (π.χ. μέσα στη σάλπιγγα) επομένως είναι μη βιώσιμο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τρεις μήνες έπειτα από την απώλεια της εγκυμοσύνης, το συνολικώς 38% των εθελοντριών πληρούσαν τα κριτήρια του συνδρόμου μετατραυματικού στρες. Το ποσοστό αυτό ήταν 45% σε όσες είχαν αποβάλλει και 18% σε όσες είχαν βιώσει μία έκτοπη εγκυμοσύνη.

Όπως είπαν οι πάσχουσες από το σύνδρομο, αναβίωναν συχνά τα συναισθήματα που είχαν νιώσει όταν έμαθαν πως έχασαν τα μωρά τους και ότι σκέπτονταν συνεχώς, χωρίς να το θέλουν, ό,τι είχε συμβεί. Μερικές υπέφεραν επίσης από εφιάλτες ή αναδρομές, ενώ πολλές απέφευγαν οτιδήποτε μπορούσε να τους θυμίσει την απώλειά τους ή ακόμα και φίλες ή συγγενείς που ήταν έγκυοι.

Επιπλέον, σχεδόν μία στις τρεις είπαν ότι τα συμπτώματά τους είχαν επίπτωση στην καθημερινότητα και στην εργασία τους, ενώ το 40% εκτίμησαν πως επηρέαζαν και τη σχέση με τους φίλους και την οικογένειά τους.

Υπολογίζεται ότι μία στις τέσσερις κυήσεις καταλήγουν σε αποβολή, η οποία ορίζεται ως η απώλεια του εμβρύου πριν από την 24η εβδομάδα της κυήσεως, και ότι μία στις 90 κυήσεις είναι έκτοπες.

«Μας εξέπληξε ο μεγάλος αριθμός γυναικών με μετατραυματικό στρες έπειτα από την απώλεια μιας εγκυμοσύνης», δήλωσεη επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζέσικα Φάρεν, από το Τμήμα Χειρουργικής & Καρκίνου του ICL.

«Παρότι είναι σύνηθες να ελέγχεται η γυναίκα για επιλόχειο κατάθλιψη, δεν υπάρχουν καθιερωμένοι έλεγχοι για το τραύμα και την θλίψη έπειτα από την απώλεια αυτή. Ωστόσο τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ασκούν βαθιά επίδραση σε όλες τις πλευρές της ζωής της γυναίκας, από τη δουλειά και το σύντροφό της έως τους φίλους και την οικογένειά της».