Δευτέρα βράδυ και μετά την άγονη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή για το ΕΣΡ, ο Μεϊμαράκης βρήκε τους στενούς συνεργάτες του.

Τους είπε λοιπόν (κι αυτοί μας μετέφεραν) ότι η ΝΔ πρέπει να συναινέσει άμεσα στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Δεν εξήγησε τους λόγους, αλλά άποψή του.

Προσέθεσε όμως κάτι στο οποίο δεν δόθηκε η δέουσα σημασία. Είπε (σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες) ότι δεν έχει πρόβλημα με τον Μορώνη, διότι κι αυτός τον Μορώνη είχε προτείνει για το ΕΣΡ όταν ήταν πρόεδρος της ΝΔ.

Πράγμα που σημαίνει (αν τα μετέφεραν σωστά οι στενοί συνεργάτες…) δυο πράγματα.

Πρώτον, ότι ο Μεϊμαράκης ως πρόεδρος της ΝΔ είχε συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ παρά τα σχέδια Παππά.

Δεύτερον, ότι είχε συμφωνήσει (είχε προτείνει μάλιστα…) για πρόεδρο τον Μορώνη.

Ο Μορώνης ως πρόσωπο είναι άνευ σημασίας. Εχει όμως ένα χαρακτηριστικό: είναι ο άνθρωπος που περιφέρει σε διάφορες καρέκλες ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το 2007 ήταν υπηρεσιακός υπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή υπό τον Παυλόπουλο. Το 2015 ήταν πάλι υπηρεσιακός υπουργός στην κυβέρνηση Θάνου που φτιάχτηκε από τον Παυλόπουλο.

Με άλλα λόγια, η ΝΔ είχε συναινέσει να παραδώσει το ΕΣΡ στο δίδυμο Παππά – Παυλόπουλου.

Αυτό ίσως εξηγεί γιατί ανήμερα Πρωτοχρονιά του 2016 ο Παππάς ευχαρίστησε δημοσίως τον Παυλόπουλο για τη συνδρομή του στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου –πράγμα για το οποίο ο Πρόεδρος δεν έχει καμία αρμοδιότητα και καμία δημοσιοποιημένη δραστηριότητα…

Οπως ίσως εξηγεί για ποιον λόγο πάλι ο Παππάς έσπευσε στο Προεδρικό την επομένη του αμφιλεγόμενου και τελικά αντισυνταγματικού διαγωνισμού για τις άδειες να ενημερώσει τον αναρμόδιο Πρόεδρο για τα αποτελέσματα.

Ασφαλώς ο Θεός εκτός από τον κλέφτη αγαπάει και τον νοικοκύρη.

Ετσι, λίγες μέρες μετά τις δημόσιες ευχαριστίες του Παππά, εξελέγη ο Μητσοτάκης.

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ μπλοκάρισε τη συγκρότηση του ΕΣΡ και βοηθούμενος από τις άγαρμπες εμμονές της κυβέρνησης την οδήγησε στο σημερινό Βατερλώ.

Αν δηλαδή ο Μεϊμαράκης ήθελε να ακριβολογήσει, θα έπρεπε να ταχθεί υπέρ της άμεσης συγκρότησης του ΕΣΡ, προσθέτοντας «το οποίο ευτυχώς μπλοκάρισε ο Μητσοτάκης και δεν έγινε καναλάρχης ο Παππάς».

Μπορεί και να το είπε αλλά να μην το μετέφεραν οι στενοί συνεργάτες του.

Κι επειδή ακούω διάφορα περί «θεσμικών συμπεριφορών» που μάλλον μοιάζουν με σωσίβιο στην κυβέρνηση, θεωρώ χρήσιμο να διευκρινίσω το εξής.

Υπονόμευση της δημοκρατίας υπάρχει όχι αν δεν λειτουργεί το ΕΣΡ (που μακάρι να λειτουργήσει…) αλλά αν λειτουργεί μέσα στην αντιπολίτευση μια «παράγκα» της κυβέρνησης.

Ευτυχώς, το αποφύγαμε!..